Здравейте, съфорумци. Предстои ми покупка на втори климатик за вкъщи. Тъй като клоня основно към Тошиба сметнах за нужно да пусна темата си тук с питанката. Колебая се между няколко марки и модели. Преди да ги посоча ще започна с малко предистория. В момента ползвам климатик на марката Haier HSU 10HV03. Чета доста негативни мнения за тази марка, купихме го през 2004 година, ако не ме лъже паметта. Оттогава единствено един път е презареждан с фреон, понеже имаше пробив по някоя от снадките и една зима много лошо ни изненада (тогава живеехме в панелка със северно изложение, на последен етаж, на място, където духа доста вятър - близо до полето), но проблемът беше отстранен доста бързо от момчетата от сервиза, с които се познаваме, собственикът е бивш колега на баща ми. Както и да е. Климатикът работи до ден-днешен. Вече е преместен на новото ми жилищно място - кооперация от тухла без никакви външни стени, само тази на терасата. Отоплява към момента стая с квадратура около 15м. смятам, че се справя идеално. В другата ни стая която е също без външни стени (има само тераса, тя се явява външна, предстои да се слага и дограма алуминиева или ПВЦ) се налага да си купим климатик също. Имаме малко детенце, заради което досега слушахме разни доктори и пишман-разбирачи, че не трябвало да има климатик в неговата стая. Както и да е, това отмина с последвалите сметки за ток (в момента я отопляваме с маслен радиатор и духалка, когато къпем малката) 134 лв. за Декември, 205 лв. за Януари... готов съм за третата сериозна инжекция, която няма да се учудя ако достигне и 300 лева... Смятам, че с един инвертор нещата ще си дойдат на мястото и парите за ток всъщност ще отидат за изплащането му (мисля да ползвам "Енергийна ефективност"), като "печалба" - на детето ще му е топло. Конкретно не съм се спрял все още на никоя марка, просто проучвам нещата така да се каже. Днес ходих в Технополис и разгледах Тошиба и Хайер. Направи ми впечатление, че топ-моделът на Хайер е на цена близка до тази на Тошибата. Четейки форума оставам с впечатлението, че Хайер вече не са изгодна покупка, каквито бяха по времето, когато взехме първия си такъв климатик. Стаята, както вече споменах няма външни стени, с източно изложение е, на "завет" от други кооперации до нея, квадратурата е около 14-15 кв.м. висока е... да кажем къмто 2.5 м някъде. Според някои е по-добре да се вземе климатик 12-ка пред съответния модел примерно 9 или 10. Пределно ми е ясно, че 12 на Осака не е като 12 на Дайкин, Митсубиши, Шарп, но все пак... Ще помоля някой по-компетентен да се изкаже ще спечеля ли нещо от по-голям климатик освен по-голяма сметка за ток. Ще дам линкове към моделите, които ми допадат, а ако някой има желание да коментира и да ме насочи ще пие бира, особено ако е от Стара Загора !!!
1. HAIER HSU-12HVA103/R2(DB)
2. TOSHIBA RAS-107SAV-E
3.SHARP AY/AE-XPC09JR
4.HITACHI RAS/RAC-D10EX2
5.PANASONIC CS/CU-RE12JKE/X
Някои от моделите са съвсем примерни. Държа да е инвертор, да може да работи добре дори и при -10 градуса (не че в Стара Загора е толкоз студено, ама за мое успокоение). Да е сравнително тих (все пак ще се спи в стаята), да е с възможно най-добър КПД или COP ако става дума за същото нещо. Лимитът ми е да кажем около 1200 лева с монтажа (да речем хвана промоция в някое Техно* с безплатен монтаж), повече не ми се дават, някак не върви климатикът ми да е по-скъп от колата, която карам. Това последното е нещо като полу-майтап, полу-истина
Поздрави на всички
п.п. след изчетените мнения и съветите на момчето в Технополис клоня най-вече към марката Тошиба...