Здравейте,
Това ще ми е първият климатик и възникнаха някой въпроса на които нямам отговор и ще ви помоля за помощ.
В момента изграждам ел. инсталацията и едни техници ми казаха че за климатик кабела трябва да е 2,5 квадрата трижилен който е по-добре на отделен бушон.
Едно от нещата които не са ми ясни е трябва ли обаче да го изкарам на отделен контакт или ... ?
Другото за което се чудя е има ли значение къде ще се постави вътрешното и външното тяло. Тоест има ли значение на коя стена ще бъде монтирано вътрешното и има ли значение дали външното е някъде на високо или по-надолу защото като гледам повечето монтажи външното тяло е долу поради някаква вероятно сериозна причина защото ако се монтира на височината на вътрешното ще се спести 2 метра тръба.
Също така и се чудя какъв да е климатика. Спрял съм се на 2 марки с по два модела от всяка.
Daikin F 28-KTNV
DAIKIN FTX / RX 25 G
MITSUBISHI SRK / SRC 20 ZGX-S
MITSUBISHI SRK / SRC 20 ZIX-S
като по статистики SRC 20 ZIX-S е най-добрият, но както казах това ще ми е първият климатик и няма много опит и не знам дали само статистиките да гледам. Бюджета ми е около 2 000лв за климатик+монтаж. Ако може да предложите нещо по-добро ще се радвам да чуя, а също така и добра фирма за монтаж.
Стаята в която ще е климатика е предвидена за спалня. С размери 460х315 като разлополжението е северно.
Благодаря.