Re:Помогнете ми за избор на климатик - 2011 г.
Цитат:
Първоначално публикувано от boydmartin
Здравейте!
Моля за съвет при избора на климатици.
Бюджет макс 3000лв.
Става въпрос за два климатика. Апартамента не е краен. Имаме както външна така и вътрешна изолация. По-голямата стая е с размери 4,5х3,5 м, височина 2,7м (т.е. около 16м2 или 43м3). Другата стая е с размери 3,6х3,8 м (т.е. около 14м2 или 37м3).
Спрях се на следните модели за голямата стая - Mitsubishi electric MSZ-GC35VA/MUZ-GC35VA или Daikin FTX35J/RX35J.
За по-малката ето тези - Mitsubishi electric MSZ-GE25VA/MUZ-GE25VA или Daikin FTX25J/RX25J
Не знам дали съм се насочил към правилните модели или мощности, тъй че помагайте :).
Благодаря предварително за отделеното време!
Насочи се към митсубишитата, едно че са по-мощни , по-малко харчат и дефростта им е много рядко и за кратко, за тези модели на дайкин има доста писано за честите им дефрости.Иначе мощностите според мен са добре.
Цитат:
Първоначално публикувано от boydmartin
Здравейте!
Моля за съвет при избора на климатици.
Бюджет макс 3000лв.
Става въпрос за два климатика. Апартамента не е краен. Имаме както външна така и вътрешна изолация. По-голямата стая е с размери 4,5х3,5 м, височина 2,7м (т.е. около 16м2 или 43м3). Другата стая е с размери 3,6х3,8 м (т.е. около 14м2 или 37м3).
Спрях се на следните модели за голямата стая - Mitsubishi electric MSZ-GC35VA/MUZ-GC35VA или Daikin FTX35J/RX35J.
За по-малката ето тези - Mitsubishi electric MSZ-GE25VA/MUZ-GE25VA или Daikin FTX25J/RX25J
Не знам дали съм се насочил към правилните модели или мощности, тъй че помагайте :).
Благодаря предварително за отделеното време!
Два броя Mitsubishi electric MSZ-GE25VA/MUZ-GE25VA.
С този бюджет аз бих си купил Sharp AY-XPC12JR много са добри. :yahoo:
Boydmartin, ако не си предубеден към втората употреба, виж това:http://www.varnaklima.com/index.php?...product_id=204, за посочените кубатури и изолации, ще е напълно достатъчен като мощност.Има нисък минимум, което е от голямо значение за помещения с ниски топлозагуби.Цената на два такива с монтаж едва ли ще е повече от 2400лв.
Ако държиш на всяка цена да са нови, препоръчвам ти този http://alimarklima.com/Новиклиматици.../Default.aspx, въпреки, че с монтажа ще превиши леко бюджета, но за два броя могат да ти направят и отстъпка.Като мощност ще ти е достатъчен.Цената му е 1500 без монтаж.
Ака искаш да са на 220 в., мисля че Панасоник и Шарп имат добри предложения в диапазона 1200-1500лв.
Относно Дайкин-не ти препоръчвам предвид високия минимум на отопление който имат и честия дефрост /обикновено е на 40 мин./.Имам Дайкин, въпреки че е на почти 20 год. работи добре и в най-големите студове не се е предавал, харчи малко, но тия два недостътъка, особено честия дефрост ме изнервят.Високият минимум ти гарантира, че ще си купиш инвертор, но почти през цялата зима ще имаш он-офф климатик, с изключение може би на 10-15 дни, когато температурите ще са под -10°., но при твоята изолация и обем ми се струва че ще работи като конвенционален през цялата зима.
Цитат:
Първоначално публикувано от Mega
Човече отнасяй Нокрията 14-ката за 2399 с монтажа и не се замисляй. Голям змей е и пълна с екстри.
Nocria-та освен, че е 6 кв, може да качи до 9 ако се наложи, това е голямо предимство. За шум не я мисли, топ модела на марката е до сега няма едно оплакване.
Ако имаш някакви резерви към модела (макар, че е много добър) може да видиш това и ти е в бюджета:
Toshiba, RAS-13SKVP2-E - Super Daiseikai 6, Хиперинвертор
Значи тая тошиба е 1:1 с МЕ МХИ и ДАИКИН 12ките, Фуджицуту ми харесва че има висока мощност на отопление.
Нещата които ме притесняват за него са:
1. Кой осъществява подръжката, фирмата монтажник или има определена фирма за подръжка
2. Към коя фирма да се насоча за монтаж, понеже четох а и един приятел обесняваше как са му монтирали климатик с двете тръби в една изолация, та искам като давам 2300 поне да е монтиран като света
3. Как се държи Нокриата на студено, как се променя топлоотдаването със спада на външната температура и как е със дефроста
А някой да има такъв ? И какво е наблюдението му (ако може без да ги прехвалва)
http://www.zhegabg.com/wallmounted4.php
Бягай надалеч от тази марка, а и от фирмата която го предлага още по надалеч. Казвам ти го като техник - монтирал съм такива машини, отварял съм ги, а и с фирмата съм имал отношения - всичко е пълна трагедия.
А нормално ли е да им дават 5г. пълна гаранция ?
Цитат:
Първоначално публикувано от EvilEyeBG
Благодаря на todo1 за пропагандата , но сигурно това му е работата. Темата е какъв да избера , а не от къде да се финансирам.
Ей, ама много зевзеци. Не ми е това работата, просто по-напред в темата сме коментирали въпроса и реших да споделя новата информация. Когато аз си избирах климатици, мислех да използвам тази програма, но към момента не се предлагаше. Получих няколко е-мейла и ЛС с молба за повече информация по въпроса тогава.
Затова писах!
Ако на някой му е полезно това инфо - добре, ако за други е спам, пак добре.
Аз пък мисля, че е добре някой с опит да направи сподели с подробности каква е процедурата по програмата. Ако искат админите да отворят една тема точно за програмта за енергийна ефективност, кое, как, какво, къде...
Моите преди 3 години ги взех по програмата.До колкото помня - първо си избрах машините от списъка.В сервиза ми направиха оферта по образец с пълната цена, включително монтажа.Отидох в БАНКА ДСК, направиха ми документите за кредита - договор, погасителен план по желание май беше от 1 до 10 години срока и ги пратиха в София, в Центъра на програмата.Обадиха се след ден-два от там, че всичко е одобрено, одобриха кредита.Монтираха ми машините и се изготвя протокол за монтажа по образец.После с образеца и фактурата /задължителна/ пак в банката.Дават се там.След няколко дена ти превеждат 20% по сметката.При мен половината от тези 20% покри лихвата по кредита, другите бяха "печалба". :))
Когато и аз преди 3-4 години ползвах програмата, взех 5000 лева кредит за три клими, върнаха ми 780 лева ( 400 евро ) от които около 300 лева покриха лихвата, а едната ми вноска от около 450 лева ми дойде на пълен кяр. :)
Затова исках отново да ползвам такъв кредит, но не успях - закъсняха 2-3 месеца. Ако досега не бях купил клими, жена да ме е разкатала. :)
Май по условие може само веднъж да со ползва по определена позиция, мисля, че няма да ти разрешат пак за климатици.Роне преди беше така, сега не знам.
Преди година и половина взех Хитачито с "Енергийна ефективност". Тогава ми казаха, че мога само един път за климатици, независимо колко броя са. Тази година имало промяна - може пак да кандидатстваш. Аз мислех да го взема на името на майка ми, но пак пуснах на мое име. Одобрен съм и сега чакам да ми вкопаят тръбите. Другата седмица е монтажа, като завърша изолацията! :)
1760 с монтажа е климатика, 120 лева лихви имам, 50 лева такса разглеждане на документи и 48 лева такса по сметката за една година. 220 лева общо. 350 лева щели да ми върнат. 130 лева съм на печалба! :) 1560 - 130 = 1430. Добра цена за добър клас подов климатик 25-ца. :)
Е, щом пак може, това е добре, не го знаех този факт при новото финансиране.