Доволни ли сте от неинверторните си климатици?
Т.к. аз самият съм почитател на он/оф машините, реших да отворя тази тема. Още нямам кой знае какви наблюдения върху своите климатици, затова оставям на вас да кажете как се "държат" вашите:) Колко харчат, какви помещения отоплявате с тях и успявате ли, какви температури поддържате, характеристика на външните тела - с ЕТРВ ли са или с capilliary tube, с двоен топлообменник или не, тегло, шум, вибрации, трупат ли лед и тн и тн. От колко време ги имате? Имали ли сте някакви проблеми с тях досега? Колко ви е струвал ремонтът? И най-важният въпрос - струва ли си според вас да си купите по-скъп климатик - инвертор, при положение че и конвенционалката върши работа и разликата в сметките е 5-10-15 лева макс на месец, в зависимост от класа на климатиците които сравнявме. Вероятно, ако климатикът се ползва целогодишно, да, избиват се кинтите. Но ако се ползва само за отопление то един скъп климатик се избива с години!
А относно комфорта. Хора всякакви - на мен лично, поне от досегашните ми впечатления, ми е все едно дали ползвам инвертор или конвенционалка - не чувствам дискомфорт от он/оф работата.
Идеята ми с тази публикация е да се опровергае твърдението, че он/оф системите не стават за отоплевие. Защото масово има хора с погрешно мнение поради простата причина, че не са ползвали он/оф системи. За BG он/оф системите вършат идеална работа според мен - има си машини с КОП 2-3 и над 3 дори, и при -10. Искам също така да намерим отговор на въпроса дали е "По-добре хубава конвенционалка, отколкото нисък клас инвертор." :)
3 Прикачен файл(ове)
Re:Доволни ли сте от конвенционалните си климатици?
А какво ще кажеш за сравнение на ефина и скъпа конвенционалка - по-долу са Митко 20 и Осачка 33 на работа. Мицуто е ветеран, наближаващ 10 години, но вече не става за нищо. Харчи ток и духа слабо топъл/хладен въздух. Жулнаха ме 60 кинта за пълнене и след като взеха парите казаха от " Младши-то" , че компресора е амортизиран. Ако Т* падне под 0* Митко отказва да тръгне и чакам да стане обед за да му кефне. Миналата зима бях с него и плащах много, от части и заради това, че никога не се изключва сам, понеже не вдига повече от 19* при каквито и да е условия. Вярно е, че е малко недооразмерен. От тази година ползвам Осака-та. Нека да е ефтина( нова 1300, от ръка 900 ми излезе с преместването на 1, 5 години) и да я плюят. За 1 час в това време от 4* външни, вдига вътре от 13 на 22*, в 60 м2 при условие , че е страшен ветрилник, с дограма от 1 пласт стъкло и голям луфт отвсякъде при вратата. Сташна жега бълва отвътре. За сметка още няма да е обективно, тъй като работи по 3 часа на ден все още. Осаката преди да я сложат я бърниках, имам смътен спомен, че беше с двоен топлообменник и външното тяло тежеше 60 кг , но може и да се лъжа. Та за служебни цели по -добро от ефтина конвенционалка няма. Доста хора не са доволни от това хладно духане, при инвертора, когато достигне температурата, та за какъв по-добър конфорт си говорим в този случай... Добре че тогава вадят висок коп.
Ползвал съм и конвенционален неинверторен и инверторни климатици и съм на мнение, че специлано при тошиба и фуджицу/фуджи/дженерал на зададена температура 23 градуса инвертора създава в пъти по-добър комфорт и няма никаква "температурна камбана" дължаща се на ОН-ОФ режим.При дайкин има такава "камбана" кото е по-малка отколкото при конвенционалните климатици, но е достатъчна да не повторя втори път покупката на дайкин, колкото и да е тих.
Не съм пробвал саньо и климатиците за японския пазар, но япончетата всички са с ниски минимуми което говори сами за себе си.В момента в който отново ми останат излишни пари които се чудя какво да правя ще сменя подовия, било с японски, било с Нокрия 14-ка ако още ги има...
Мже да се прежаля и за евроейска тошиба, ако излезне нещо със самопочистващи се филтри.
Консумацията е отделно, но тя тепърва доколкото зависи от КОП-а ще търпи развитие като имам предвид новата директива и регламент за енергийната ефективност на климатичните системи.
Не вкарат ли нещо революционно ново едва ли копа ще отиде още много на горе. Има слънце, постоянна +ова земна температура - тези неща трябва да се комбинират вече, за подобрени показатели, а не само въздух.
Re:Доволни ли сте от неинверторните си климатици?
Тенденцията е ON/OFF-ките да отпадат и до няколко години да изчезнат. На тяхно място ще дойдат евтини инвертори. И това ще стане поради една мнооого важна причина - до няколко години ще се смени начина на пресмятане на EER/COP и сегашните ON/OFF няма да могат брандирани с енергиен клас А, което е оргомен проблем. И така ще чакаме новото животно на тяхно място - по-евтин от досегашните инвертори и по-скъп по сегашните конвенционалки модел. Иначе ползвам ON/OFF-ки на морето - там ми вършат много хубава работа. Имам 2 оплути Самсунга.... Имаме и два Панасоника А120 в София и в Бургас при родителите ни - работят вече и аз не зная колко време. Иначе предпочитам хубавите инвертори.
Ееее, kalcheff, говорим за работищи клими - работеща с неработеща няма смисъл да се сравняват:) Мицубишито сигурно е цепило мрака като е било по-ново;)
Justify, каква е тая температурна камбана?
... Този, които имам в подписа, за парите, които съм дал, съм повече от доволен. До сега се е изплатил в пъти и не е спирал зимата дори в най-големите студове. Като го пенсионирам ще стане на термопомпа.
Със сигурност.Даже и сега ако се хвърлят едни пари,за да се стегне както трябва,съм сигурен,че ще изкара доста повече от въпросната Осака.А и все пак тя работи през деня предполагам,а в Варна,че е студено зимата няма две мнения,но температурата през деня няма как да падне толкова,че да се задъха въпросната Осака :) но ако трябва да работи нощно време надали ще се справи :) поне според мен де :)
Аз си мися, че още е рано да отписваме конвенционалките. Поне още 5-10 години сигурно ще се произвеждат, поне от ТОП производителите. Например Fujitsu-то от подписа ми има COP 3.85 при +7 градуса външна температура и фигурира в списъка с климатици от програмата за енергийна ефективност. Проблемът му обаче е, че губи доста мощност при по-ниски температури. Според мен обаче това е направено умишлено т.к. се следват някакви световни тенденции и планове за бъдещето. Мисля си, че има достатъчно познание и технологии да се направят тези машини, така че да не губят мощност така драстично.
Например Мицубишито от подписа ми при -10 градуса външна запазва около 70% от мощността си (поне на хартия...). Все още нямам много наблюдения как работи в действителност обаче. За сравнение при високия клас инвертори на MHI, който е в момента на пазара, мощността пада по графика по абсолютно същия начин - запазват се близо 70% при -10. Мишубишито ми е с capilliary tube. Тоест, ето че има как.
Друг добър пример е Panasonic CS-A73KE/CU-A73KE, който има следните характеристики:
Heating capacity 2.40 - 2.45
COP 3.83 - 4.00
Input Heating 600 - 640W
Машината е модел на 12 години!
Просто в един хубав момент се появяват инверторките и на конвенционалките спира да се обръща такова голямо внимание.
Следователно щом може да се извади сравнително висок COP от конвенционалка (3.85-4.00) и може да се направи такава, която да запазва мощността си при ниски температури, то би следвало да може и да се "извади" и нещо по-добро от тази технология. Не казвам по-добро от инвертор! Просто казвам, че още е рано да отписваме on/off машините. Предполагам, че поне още 5 години ще си се произвеждат. Иначе инверторите доста бързо завземат пазар. Четох нещо, че за последните 15 години делът на инверторите като пазарен дял вече е нараснал до около 30%.
От кои ТОП-производители си видял нов модел конвенционален климатик наскоро?
Конвенцинални неинверторни модели ще продължат да съществуват, но няма да е на европейския пазар.До 2019 година когато влизат на 100% изискванията на горепосочения регламент и директива за ЕС вече може и да не се внасят.
От конвенционалните марки и модели(не познавам кой знае колко) ме е впечатлил единствено фуджитсу 18 UB и 24UB.Защото са "джелезни" и духат врял въздух и при минусови температури и нямат повреждане.Инверторите са доста по-кекави от тези двата.
deian-e, честно казано не знам. Не съм запознат дали има нови. Но според мен това не значи, че няма да има. Ако имат успешни он/оф модели, вероятно ще се забавят със следващите, т.к. пазарът става все по-инверторен... В момента борбата явно е за инверторния пазар и това е приоритет на лидерите. Пак казвам - не се правя на спец, просто изразявам мнение; не споря; дискутирам, интересувам се. Според мен от време на време ще се вади и по някоя конвенционалка;) Времето ще покаже.
justify, да, четох примерно за Китай, че там огромна част от пазара все още он/оф. Става въпрос за Hisense, Gree, Midea и др. водеши китайци. ЕС... Дано да не се разпадне и да се окажеш прав, че иначе повечето от нас не инвертор ами и он/оф ще видим през крив макарон:P
И все пак... Технологията не ограничава он/оф системите чак толкова много, колкото световните тенденции. Това си мисля аз поне.
OFF-TOPIC!!:P Нещо в грешна посока отиде темата. Кажете сега как работят on/off машинките ви:)
Аз съм доволен от мидейките.Ето сега като пиша на вън е -1градус и консумацията за 60 мин. на Midea MSG-12HR е 271 вата при настоени 22 градуса реални в стаята 21.6 градуса.За тези пари климатика си е супер.
Само МЕ извадиха нов модел, но промяната е само във вътрешното тяло, външното си остава старото.
Цитат:
Първоначално публикувано от babati
Ееее, kalcheff, говорим за работищи клими - работеща с неработеща няма смисъл да се сравняват:) Мицубишито сигурно е цепило мрака като е било по-ново;)
Ъмм, точно това, че сега или преди да кажем 8 г. като ново, МХИ при Т* под 0* не работи, явно заради остарялата технология, но за сметка на това наистина е цепело, само че джобове. Вмятам го тук, за да покажа, че има изключения от твърденията, че като дадеш повече $$ за марка ще работи вечно и безотказно и т.н.. Ей го - 6 г службица( последните 2 г не ги броя, понеже само гореше ток) и то при мек климат и сбогом. Рест ин пийс МХИ. Моделът, в момента не ми се бърника, за да го разбера. Може би при инверторите е различно, но там поне лично аз намирам разлика само във икономичността, което в наше време съвсем не е малко.