SRK / SRC 20 ZGX-S и Daikin FTXS25J моля съвети
Става дума за южна с изолация топла стая 13 кв.м. за отопление и охлаждане
След доста четене се спрях на
Mitsubishi Heavy SRK / SRC 20 ZGX-S
Отдавана мощност (охлаждане)0.50-2.00-2.80 kw
Отдавана мощност (отопление) 0.50-2.40-4.60 kw
Консумирана мощност (охлаждане) 0.10-0.37-0.91 kw
Консумирана мощност (отопление) 0.09-0.44-1.27 kw
Daikin FTXS25J
Отдавана мощност (охлаждане)1.20-2.50-3.00 kw
Отдавана мощност (отопление)1.20-3.40-4.50 kw
Консумирана мощност (охлаждане)0.32-0.55-0.81 kw
Консумирана мощност (отопление)0.31-0.75-1.29 kw
Въпроса ми е дали ще е достатъчен Mitsubishi Heavy т.к. е с по-добър КОП и нисък минимум и може би по добър 1550 лв., но не знам как се тълкува значителната разлика в номинал и еднаквия максимум
Re:SRK / SRC 20 ZGX-S и Daikin FTXS25J моля съвети
Тълкува се по следният начин: единият модел е 7-ца, а другият 9-ка. По-икономичен модел ще е този който има по-големи топлообменници.
Провери моделът компресор на Mitsubishi-то дали същият се ползва и при по-големи модели, ако се ползва означава, че за компресора не е проблем да работи постоянно на максимална мощност. Ако за компресора не е проблем да работи постоянно на максимум и ако килограмите на телата са по-големи, то това е по-мощният и икономичен модел.
МХ ще се справи.38 кила е външното, компресора е един и същ RM-B5077MD1.
При Mitsubishi-то компресорът се ползва в моделите: 7-ца, 9-ка и 12-ка от тази серия. Максималното му топлоотдаване при модела 12-ка е 5,1kW, а номиналното 4,2kW. Килограмите на телата са едни и същи от 7-ца до 12-ка.
При 9-ката Daikin компресорът е по-слаб 600W, което в комбинация с малки топлообменници не го правят добрият избор. При Mitsubishi-то компресора e 900W.
MHI-то е дзвер, обаче ще ти изкара нервите в тази стая. Ще работи на on/off, софтуерът е така написан, че всеки път тръгва с висока скорост на турбината и е супер дразнещо. Външното съвсем спокойно зимата трупа лед в тавата и по топлообменника. Иначе хардуерно е много добро - компресор, големи топлообменници, количество фреон - всичко е перфектно. Обаче тези две неща убиват удоволствието от ползването му. Имам 25ZGX.
Valen1, кое е по- важното за ефективността на климатика - колко вата е мотора на компресора или колко килограма е топлообменника? При тези параметри:1. Компресор 750 вата/ топлообменник 40кг. 2. Компресор 900вата/ топлообменник 36кг., при еднакви номинл и максимал. Кое е по- доброто?
По-голяма ефективност COP се постига с маломощни компресори и големи топлообменници.
Кое е по-доброто е трудно да се каже. В темата стана въпрос за компресор 900W, но той е освободен да покаже целият си потенциал чак при модела 12-ка, при 7-цата е софтуерно спънат до даден максимум. По това, че при модела 7-ца на максимум е разрешена само 90% от пълната мощност на компресора предполагаме, че той вероятно може да работи продължително време на тази мощност без проблеми, както за него така и за електрониката.
Първото най-важно нещо при избор на климатик е да се прецени каква мощност ни е необходима за даденото помещение, което искаме да отопляваме при външна температура да кажем -10°. Така, че първото най-важно нещо е мощността, тоест най-важното нещо е компресора. Второто най-важно нещо са големите топлообменници, които осигуряват плавно спадане на отдаваната мощност при намаляване топлината във външният въздух. При малки топлообменници спадането на отдаваната мощност при спадане на температурите е по-рязко.
Ако зададеш конкретен въпрос за модели може да получиш и по-конкретен отговор.
Цитат:
Първоначално публикувано от deian
MHI-то е дзвер, обаче ще ти изкара нервите в тази стая. Ще работи на on/off, софтуерът е така написан, че всеки път тръгва с висока скорост на турбината и е супер дразнещо. Външното съвсем спокойно зимата трупа лед в тавата и по топлообменника. Имам 25ZGX.
това значи ли че е преоразмерен?
този е -S - каква е разликата
Всички са с -S, пропускам го за по-кратко. При мен е в 17 м2 сравнително студен хол.
Просто ти казвам да имаш предвид, че този климатик не се чувства добре в малка стая. chachoto беше почнал да топли с него целия апартамент и тогава работеше приказно ;). Иначе така спирайки - замръзва външното.
благдаря за отговорите.
Тогава какво ще ми препоръчате за тези цени да се чувства добре в малка стая
За малка стая подходящи са моделите на Toshiba, Sanyo и донякъде Fujitsu, но пък те нямат свестни модели в този ценови диапазон за съжаление.
Откъде си?
http://www.powerclima.com/index.php?page=details&id=78
http://www.powerclima.com/index.php?page=details&id=186
http://www.powerclima.com/index.php?page=details&id=153 - но е с по-лоши параметри
http://www.powerclima.com/index.php?page=details&id=151 - този обаче е много хубав климатик, но се чака за доставка доколкото знам
Иначе ей това също е добро като пари и като параметри, но и за него се чака доставка, че не го държат в наличност:
http://www.powerclima.com/index.php?page=details&id=191
желанието ми е за един от тези за които питам
Тогава защо ме питаш да ти препоръчвам подходящ за малка стая? Взимай който си решиш, казах ти недостатъците им.
Защо 7-а Мицубиши е голям, а ти ми препоръчващ 10-ка Toshiba, RAS-B10SKVP-E Super Daiseikai 3
Не ти е голям по номинална мощност. Климатиците не изключват заради номинала си, а заради минимума си. Препоръчвам ти климатици с реални ниски минимуми.
На Дайкина е цели 1,2 kW. На MHI-то нищо, че пише 0,5 kW - изобщо не може да слезе до толкова, някъде колкото на Дайкина е, имам го същия модел. MHI-то има дразнещ софтуер - след всеки старт на компресора се форсира вътрешния вентилатор до максимум. Дайкина доколкото знам не го прави, та аз от гледна точка на комфорт бих избрал него.