Re:Как се справя Вашия климатик под -15° ?
Гаранцията им свърши преди 2 г. Карат вече 7 зима, все пак. Като се счупят, тогава ще ги мисля. А за парите си са наистина супер. Не смятам, че с нашия стандарт е нормално да се хвърлят 2 бона за климатик, при положение, че има и такива, които струват наполовина и вършат работа. Все пак, колко от вас карат Ролс-ройс? Пък и да карат, какво от това? :))
Цитат:
Първоначално публикувано от dimkaraganchev
Гаранцията им свърши преди 2 г. Карат вече 7 зима, все пак. Като се счупят, тогава ще ги мисля. А за парите си са наистина супер. Не смятам, че с нашия стандарт е нормално да се хвърлят 2 бона за климатик, при положение, че има и такива, които струват наполовина и вършат работа. Все пак, колко от вас карат Ролс-ройс? Пък и да карат, какво от това? :))
Като им сметна цифрите ме боли главата. Като маркови са.
Примерно топля 40+кв/м на 2.70 /кубика го сметни ти :) /с клима за 1100лв и си прави разлика 40* без проблем.
В къщи не ползвам изхвърлени уреди. Отвън може (коли), но вътре не. Принцип.
колеги да попитам как става да зададеш например 20* а в стаята да става 24-25*
при мене винаги е обратно с 1-2 надолу или равна
дали имам няква повреда
Цитат:
Първоначално публикувано от tonivp
колеги да попитам как става да зададеш например 20* а в стаята да става 24-25*
при мене винаги е обратно с 1-2 надолу или равна
дали имам няква повреда
Не няма! Така става когато ти казват истината ама не цялата - демек "леко" послъгват.
Зависи къде слагат термометъра ако е на пътя на струята или близо до нея няма да показва реално винаги ще е повече.
Моите машинки под подписа ми се справят прекрасно под -15 на колкото съм ги оставил толкова ми правят а от -5 нагоре е с 1 градус по топло от зададеното.
На тези ниски температури (-15-22) видях климатика ми да достига номинала си най накрая също така го хванах да прави ненужни дефрости чат пат.
Цитат:
Първоначално публикувано от chachoto
На тези ниски температури (-15-22) видях климатика ми да достига номинала си най накрая...
В тези студове 281PDR работи на номинал и малко над него, но на 2-ра, 3-та или 4-та степен на вентилатора. Стаята, в която е има значителни топлозагуби от пода и тавана. 221PDR пък така и не го видях да бачка на номинал, но условията в които работи са по-добри.
Два броя HITACHI RAS/RAC-35YH4, работещи в помещения от по 19 м2 (вътрешни, с пластмасова дограма):
Външна температура: -24 C
Зададена в стаята: 22 C
Поддържана температура в стаята: 22 C
При тези условия изходящата температура от вътрешното тяло бе 36 C ! Климатиците не се спират!
И двата климатика са на 6 години, без нито един ремонт до сега, да чукна на дърво.
Оценката ми е 6++, единственият минус на този модел е шумното вътрешно тяло и по голямото течение което прави на автоматичната скорост на вътрешното тяло.
Цитат:
Първоначално публикувано от valen1
Тя гаранцията един ден свършва и както са се чупили компресорите така и ще продължат, защото не струват.
Гаранцията свършва за всички марки по едно време!!
Но все пак е по-добре ако е по-дълга, все пак. Моята практика показва че колкото повече го ползваш, толкова е по-голяма вероятността да се счупи нещо. По тая логика по-добре по-дълга гаранция, на по-добра цена.
Цитат:
Първоначално публикувано от tony34al
Не няма! Така става когато ти казват истината ама не цялата - демек "леко" послъгват.
Ако това се отнася до мен, има вариант да се провери. Стига някой от вас, невярващите, да се разходи до гр. Сопот и да види на живо. От както ги имам климатиците, така се държат. Термометърът е поставен на срещуположната страна на стаята по дължина. Освен това, не виждам какво значение има това. Аз държа на температурата в стаята, а не на колко градуса е настроен климатика.
Да вмъкна един въпрос покрай спора за постигнатите градуси. Ясно е, че в една стая разликата в температура измерена до пода и до тавана може да е доста голяма 7,8 до 10 градуса. Някой знае ли каква е стандартната височина на която се мери температурата в стаята?
Защото ако няма такъв стандарт то дали един климатик държи точни градуси или се отклонява в + или - е много относително.
Направих си експеримент. Сложи термометърът на земята, зад секцията и след половин час показа 19*С. А на обичайното си място (на височина 1,80м) показва 25*С. Може би затова се получава тази разлика, между настроената на климатика температура (20*С) и измерената в стаята (25*С).
При -17.5 градуса навън, зададени 25 духа толо около 45-50 гр. и себеси топли добре, ама на другия край на стаята е 17 гр. до прозореца, а под него 24 гр. До стените 20- 22 а на пода не ми е дошло на ум да го измеря. Климатика е ге35ва. Като падне под -10 дефрос прави на 4-5 часа 1 път, натоварен е над номинала си за да поддържа 24-25 гр. стая 22мкв. с изолация обаче никой не живее отдолу и последен етаж външна.
Мисля, че малко се отклонявате от темата. Темата я пуснах не да спорите къде се мери температурата,
а Как се справя Вашия климатик под -15 градуса.
Нека да се уточним за да няма неразбрали:
1. Външната температура се мери до самото тяло на климатика!
2. Вътрешната /стайна/ температура се мери в срещуположния ъгъл на стаята /на кръст от климатика!/ височина 1/2 от височината на помещението! Идеята е термометъра да не е на пътя на въздушната струя.
Моля пишете точния модел и марка на климатика /с латински букви!/.
Очаквам още резултати. Да се надявам, че темата е полезна на потребителите! Лек ден на всички...
Така зададен въпроса - едва ли ще помогне на някой.
Ако е оразмерен правилно - значи ще се справя. Ако не е оразмерен правилно - няма.
Пример:
Fuji 12LT (отдава на хартия 4,4kW при -15 гр. външна и 20гр.вътрешна темп.) го сложиш във къща 30м2 х 3м.(височина), духаща дограма, без изолация (всички стени външни) и му зададеш 25гр. (примерно 6kW загуби) и той направи 20гр. - сигурно двойка трябва да му пиша.
Haier 9... (отдава 1,1kW и харчи пак толкова на -15гр.) се сложи във стая 3x3x2,5 вътрешна, южна, среден етаж, външна и вътр. изолация и на тавана, отдолу се топлят с камина и комина минава през стаята и какво - ще се хваля че Хайера е инвертор и че работи ОН-ОФФ. Даже при задание 20 поддържа 24гр. - Тоя е за 6++++++, така ли?
Това ли са изводите до които трябва да достигнем - Хайер е номер 1 ???
Според мен трябва да напишат:
1. Марка и модел
2. Външна температура
3. Изходяща температура от климатика
4. Входяща за климатика (стайна в близост до климатика)
5. Моментна консумация
6. Дебит на вентилатора
Тези при установен режим (нормално какво вади) и при максимално задание и вентилатор (какво може максимално).
При що-годе чисти филтри разбира се.
Така вече по може да се види кой какво дава на -15гр. Пък дали ще стига е отделен въпрос.