Резултати от 1 до 15 от общо 15

Въпрос за климатик

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Aug 2012

Въпрос за климатик

Здравейте,

Имам въпрос какъв е най-подходящия климатик за отопление на едно сравнително голямо голямо пространство разпределено както следва:

Голям дневно-трапезарен-кухненски тракт, който е едно Т-образно помещение - дневната е около 20 кв. с арка без врата за трапезарията и кухнята, които са общо около 15-16 км. Искам с 1 климатик да отоплявам и към коридора и антрето, от които има 2 врати за хола и за трапезарията и да стопля една преходна стая, за която се влиза от дневно-трапезарията и която е около 13 кв. Антрето и коридора са около 15 кв. м. От антрето има врати за баня - около 5 кв. и перално и тоалетна - около 4 кв.м.

Изложението на кухнята и трапезарията е североизток с прозорец 2,10 на 1,40 м. и врата към тераса, която за сега не е остъклена, на дневната е югоизток с прозорец с врата 2,6 на 1,9 м. към друга неостъклена тераса. Преходната стая е с изложение североизток и през деня и вечерта ще стои отворена вратата към трапезарията.

Няма външни стени, стените са от двойна червена тухла, на кухнята има 5 см.външна изолация от фибран, хола е без изолация. Дограмата навсякъде е троен стъклопакет ПВЦ с Ка-стъкло, външната врата е с изолация или поне така пишеше, като я купувах Етажа е среден, но в единия апартамент до нас не се живее и не се отоплява.

Електроуреди - в кухнята - фурна, котлони, миялна, хладилник. Сградата няма ТЕЦ, така че ще разчитам изцяло на климатика за отопление. И под отопление имам предвид да е комфортно, не да стои човек вкъщи омотан в пуловери и вълнени чорапи, а по тениска и да се отоплява непрестанно, тъй като имаме и мъниче вкъщи.

Бюджета ми е около 2500 лева с монтажа. Ако е над тези пари ще мисля за някакъв вид кредит евентуално. Искам климатик ако може с по-дълга гаранция и с ниски сметки за ток.

Дотук съм разглеждала следните климатици:

http://www.**********************/klim...50va-820.html#

http://www.**********************/klim...cria-814.html#

2.  

3. Moderator Аватара на Aleksandars
    Тук е от
    Jan 2008
    Живее в
    Plovdiv

Re:Въпрос за климатик

Добро утро. Определено, задачата която сте си поставили, с една машина е нерешима.

4. Moderator
    Тук е от
    Nov 2011
    Живее в
    Петрич

Просто съвет:
    Направи някаква скица на разпределението. Така няма никаква представа за помещенията и човек не може да се ориентира.
    Според мен с един климатик - мисия невъзможна, но все пак пусни чертежче и тук има доста хора, които ще дадат добри идеи.
    А и друго важно - ориентрай се към изпълнител, който задължителн да дойде на място, да огледа и да даде мнение! Успех!

5. Тук е от
    Aug 2012

Ето какво успях да начертая:

http://imageshack.us/photo/my-images...82012at08.jpg/

6. Moderator Аватара на Mega
    Тук е от
    Oct 2009
    Живее в
    София

Мира, както писа колегата по-горе. Това няма как да стане с една машина. Но е добре тези неща да се мислят на място. Тук по схема колегите може само да те ориентират, но не могат да отговорят точно.

7. Pat
    Pat е офлайн
    Senior Member Аватара на Pat
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

На твое място аз бих направил следното:

- във всекидневната (хола) слагаш някаква нискотемпературна 18-ка инвертор Конкретен пример да могат да посочат хората които продават и монтират климатици.

- в малката стая където предполагам спи и детето слагаш 1000 - 1500 вата конвектор (Примерно ADAX) (около 250лв)

Така хем ще се вместиш в бюджета, хем ще получиш желания комфорт и хем сметките няма да се различават особено от тези ако сложиш 2 климатика. С тази разлика че за добро решение с два климатика ще ти трябват още около 1000лв отгоре. Тези 1000лв разхвърлени като разлика във сметката ще ти стигнат за поне 5 зими напред. За охлаждането през лятото няма да имаш проблем с добра машина 18-ка да охлаждаш целия апартамент.

8.  

9. Moderator Аватара на Mega
    Тук е от
    Oct 2009
    Живее в
    София

Pat, понеже имам и ADAX-и, преди да сложа Тошибата в детската, работеше ADAX-a. Сметките изобщо не са ниски. Лапа си доста стабилно.

10. Pat
    Pat е офлайн
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

Аз също имам от серията Glamox -1500W в 13 кв.м. детска с външна и вътрешна изолация. Зимата при температура около 0 гр. сметката само за него е около 48-50лв. За мен това не е много... но всеки си решава. Хола ми е два пъти по- голям и там съм с климатик и там сметката ми е толкова около 50лв (при темп около 0гр.) - което си е на практика два пъти по-евтино , но пък усещането за топлината и комфорта при спане особено са корено различни.

Освен това винаги може да остави врата отворена и по този начин да ползва и част от топлината на климатика да отопля малката стая - така разхода от конвектора ще падне още.

11. Moderator Аватара на Mega
    Тук е от
    Oct 2009
    Живее в
    София

Така е, но за мен 50 лв. пред 19 лв. за най-студения месец си е разлика. Дай на лични да не спамим темата.

12. Тук е от
    Aug 2012

Тоест да гледам климатици за отопление за 30-40 кв.м. и евентуално още 1 климатик или радиатор в стаята? А само един климатик ще може ли да загрява дневно-трапезарията-кухнята и коридора и антрето?! И ако да, то към какъв да се насоча?

13. Pat
    Pat е офлайн
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от Mega
    Така е, но за мен 50 лв. пред 19 лв. за най-студения месец си е разлика. Дай на лични да не спамим темата.
    Не мисля че е спам затова ще се аргументирам тук:

Значи разликата е 30лв на месец. Аз съм във Варна, тук нуждата от отопление в повечето случаи е от декември до март включително, т.е. 4 месеца (разбира се има и изключения но не говорим за тях). Говорим за наистина студените месеци , а не когато темп. е около 10гр.и нагоре, защото там нещата са съвсем други. Та 30лв х 4месеца = 120лв на година икономия.
    Ако приемем, че един хубав климатик е поне 1200лв с монтажа ( такива се препоръчват по другите теми), то тогава разликата в първоначалната инвестиция ще бъде 1200 -250=950лв. Сега тази сума я разхвърляме на разликата която реализираме от икономия (120лв). 950/120=7,92 т.е след почти 8години ще се "избие" първоначалната инвестиция и чак след това ще започнеш да реализираш икономия
    ..... Не искам да коментирам дали и колко ще издържи климатика.... не дай си Боже и ремонт ако се наложи извън гаранционен....

ПП:
    Мира, коридора и антрето ги отпиши да ги отопляваш така както другите стаи защото ще ти излезе солено. Тов е равнозначно да топлиш още една стая 15кв Може, но ще трябва допълнително отопление само за антрето (без значение какво) за да постигнеш равномерна температура на всъкъде.

14.  

15. Moderator Аватара на Mega
    Тук е от
    Oct 2009
    Живее в
    София

... Това много хубаво. Сега приложи същата логика и за голямото помещение и ми кажи, защо си си взел климатик а не се топлиш на ток. Тия сметки не са толкова реални. Още повече, че са много индивидуални.

16. Pat
    Pat е офлайн
    Тук е от
    Oct 2003
    Живее в
    Варна

Когато реших да си купя климатик не беше за да се отоплявам а за да се разхлаждам Друга причина - там където е климатика по принцип не спя, така че съм склонен да заложа на по-икономичното за сметка на комфорта (през зимата).

Никъде не отричам че климатика е по-икономичен, напротив потвърждавам го! Но показвам нагледно от чисто финансова гледна точка кога ще си на "печалба" Колкото обема е по-голям толкова по-бързо ще се реализира икономията, затова ако може конкретния случай на Мира да се реше с един климатик , това ще е идеалният вариант, но както стана ясно това не е възможно.
    Именно за това когато става въпрос за малкото помещение аз лично смятам че икономически е по-обосновано да се сложи качествен конвектор пред 2-ри марков климатик.

А кое не е реално в сметките? - говори ми с цифри Аз вече няколко години замервам кое колко ми харчи и знам с голяма точност колко ми струва отоплението (можеш да видиш от кога е първата тема в която съм писал по този въпрос). Цените на климатици, монтажът им и тези на ковекторите също са извести на всички, така че не виждам кое е не вярно. Средногодишната температура по месеци също можеш да я видиш.

ПП: Предложете някой свестен климатик за голямото помещение, за да сме полезни все пак с нещо а за спалнята тя ще си реши какво да прави. Ако иска климатик - предложете и и за там.

17. Тук е от
    May 2012

Моделите, които сте харесали са идеални за помещение 30-40 кв.м, като естествено Нокрията ще харчи малко по-малко ток. Към тях мога да добавя Toshiba Ras 18SKV2-E от серията Сузуми на цена около 2000 лв. Огледът е задължителен обаче, защото с един климатик 3-4 стаи много трудно могат да се стоплят

18. Moderator
    Тук е от
    Nov 2011
    Живее в
    Петрич

Цитат Първоначално публикувано от Mira_10
    Ето какво успях да начертая:

http://imageshack.us/photo/my-images...82012at08.jpg/
    Mira, така е по добре и вече е ясно за какво става въпрос. Според мен трябват две машини. За кой град става дума?
    И това ли е максимума на бюджета? Ако да, то тогава мисля, че трябва да напишеш едно ЛС на Alexandars. Според мен той може да ти намери две хубави машини в рамките на този бюджет, които да изпълнят това което искаш.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Въпрос за монтиране на климатик
    От steffan във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 17
    Последно: 14-12-11, 20:57
  2. Въпрос за монтаж на климатик
    От zlt888 във форум Въпроси свързани с монтажа
    Отговори: 25
    Последно: 07-11-11, 13:30
  3. Въпрос за Климатик Мидеа
    От Nikol във форум Климатици Midea
    Отговори: 4
    Последно: 24-08-11, 23:33
  4. Въпрос за климатик в спалнята?
    От Divoto във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 13
    Последно: 07-12-10, 13:27
  5. Въпрос за прозоречен климатик
    От FearMe във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 7
    Последно: 12-06-08, 17:28

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе