Здравейте!
Чудесен форум! Четох до посиняване, но за съжаление искам да взема климатик тази година, затова не успях да мина всички страници и теми.. но мисля, че нацелих най-важните и сведох избора до 5-6 модела. Така, въпросника набързо:
- Стара Загора, жилищно помещение в жилищен блок, тухла, пвц дограма, 5 етаж, не е последен, няма изолации.
- отопление на първо място, охлаждането не е ключов фактор в момента, целта е да се отървем от духалките.
- хол 4 на 5 на 2.70 + спалня 4 на 3.50 на 2.70 с врата между тях, прозорци по оста изток/хол - запад/спалня (права линия), двоен стъклопакет, големички :rolleyes: (до тавана и до ъглите на стените). Разположението ще го допълня, като го разузная (помагам на дама за избора просто). Квадрати/кубатура - 20/57, 14/38, по 70 Вт = 3.8 за голямата, 2.7 за малката.
Желани градуси зимата - 21-23 за хола, 20 - спалня, желани градуси навън за добра работа - до -10/-15, ако може.
Целеви бюджет - 2000 лв. общо за двете помещения. Изискване по Кредита за енергийна ефективност - инверторен, клас А/А.
Важни въпроси:
1. Може ли схемата 20 кв.м хол + 14 кв.м. спалня да се отоплява от 1 по-мощен, среден клас климатик, или задължително да се мисли за 2 бр. (с произтичащите от бюджета ограничения).
2. В спалнята има конвенционален нещо-неработещ климатик на 5-6 години - струва ли си да се мисли за ремонта му + покупка на нов за хола? Утре ще дам информация какъв е и какво му е, но е ползван само за охлаждане, когато е работел.
Предистория:
Първо се спрях на 2 бр. SAMSUNG AQV09PSBN/X или 2 бр. Hitachi RAS/RAC 25JX5, заради цената (999 лв.). Понеже сме голи и боси в климатиците, беше нужно време и четене, за да разберем, че Самсунг - НЕ. Просто НЕ. Окей. Все пак, при нужда от купуване на 2 броя нови, кой от трите модела бихте препоръчали - третият е Nippon - LX 15 HDC (или Nippon - KFR 14 DC LUX)?
Впоследствие, забелязах марката Chofu, модел Sereno RA-1232 PVU, в който ми хареса гаранцията 6 години и високият СОР за 12-ка. Изчетох темичката за СОР и защо СОР-ите не са това, което са, но нямам данните за АПФ... а и още един параметър ще ме побърка. И без това още не съм сравнил теглото на външните тела на уж избраните модели... Мъка. Понеже ценичката на Чофуто е "добра", а и всички приятели казват "Ооо, Дайкин, ооо, Дайкин ", се поспряхме и на моделите (а познайте! ДА!) FTX 25/35 J Comfort, за които намерих темичката във форума и естествено ги зачеркнах.
Така като вариант изникнаха FUJITSU ASYG 12 LE или FUJITSU ASYG-12 LLC, а ако има наличности от FUJITSU ASYA 12 LKC, прочетох, че било най-добре от трите?
Вече е 1:30, а аз от три денонощия чета, сравнявам и вече откачам.. Затова, дайте идеи на какво да се спрем, като целта е да влезем в бюджета, да не плачем от сметки и да изкараме зимата.
Обобщение:
Вариант А. 2 броя евтинички:
SAMSUNG AQV09PSBN/X
Hitachi RAS/RAC 25JX5
Nippon - LX 15 HDC
или...?
Вариант Б. 1 брой свестен (не казвам скъп, понеже още не сте решили от колко точно скъпото почва да е просто скъпо )
FUJITSU ASYG 12 LE или FUJITSU ASYA 12 LKC
Chofu Sereno RA-1232 PVU
Panasonic - CS-YE18MKX
или...?
Наистина моля за съвет и кратко обяснение защо (+резервен вариант, ако го няма в Ст.З. предложението ви), защото препълних буфера.
Благодаря на всички, които ще коментират или просто прочетат!