1 Прикачен файл(ове)
Mitsubishi Heavy SRK71ZM-S или Fujitsu AWYZ24LB NOCRIA за отопление на ~55кв. хол
Здравейте,
След прочитане на доста теми във форума отсях между различните модели и се лолебая се между два климатика за отоплянето на хол с квадратура от 55кв. м.:
1. Mitsubishi Heavy SRK71ZM-S
2. Fujitsu AWYZ24LB NOCRIA
За първия намерих информация относно мощностите при различните температури (http://www.mhi-systems.ru/uploads/pdf/SRK-63-80ZM-S.pdf)
В тази тема искам да попитам за мнения кой от двата е по-добър според вас за отоплението на даденото помещение и ако някой има идея от къде мога да намеря информация за мощностите на Fujitsu-то при дадени температури, за да направя сравнение.
Отговор: Mitsubishi Heavy SRK71ZM-S или Fujitsu AWYZ24LB NOCRIA за отопление на ~55кв. хол
1 Прикачен файл(ове)
Отговор: Mitsubishi Heavy SRK71ZM-S или Fujitsu AWYZ24LB NOCRIA за отопление на ~55кв. хол
Ето го в режим отопление ...
Прикачен файл 14728
Добре е да се погледне данните при какъв въздушен поток в кубици са. За MHI 21.5, за Nocria 15.7
Цитат:
Първоначално публикувано от
Mega
Ето го в режим отопление ...
Прикачен файл 14728
Добре е да се погледне данните при какъв въздушен поток в кубици са. За MHI 21.5, за Nocria 15.7
Видях, че има разлика в потока. В такъв случай за напълно точна съпоставка на мощностите правилно ли ще е ако приравня при един и също поток като умножа мощностите на MHI по коефицента между двата потока (21,5/15,7) или не работи така?
Ами, ако правилно разсъждавам, таблицата на Мега показва запазването на номиналните мощности, докато линка по горе / на edi1/ показва запазването на максималните. MHI, доколкото знам, винаги дават номинални стойности.
А потоците не би трябвало да ги апроксимираш, защото това би трябвало да са възможности на машината. Не виждам как Нокрията ще развърти почече от 980м3/ч.
Цитат:
tony34al
Ами, ако правилно разсъждавам, таблицата на Мега показва запазването на номиналните мощности, докато линка по горе / на edi1/ показва запазването на максималните. MHI, доколкото знам, винаги дават номинални стойности.
А потоците не би трябвало да ги апроксимираш, защото това би трябвало да са възможности на машината. Не виждам как Нокрията ще развърти почече от 980м3/ч.
Добре, тогава ако не мога да приравня, за да направя сравнение 1 към 1 по мощност при дадена температура има ли правилен начин за сравнение. Иначе по таблицата ако се гледа само мощността, Нокрията се представя доста по-добре от митсубишито.
Цитат:
Светлин Стаев
Добре, тогава ако не мога да приравня, за да направя сравнение 1 към 1 по мощност при дадена температура има ли правилен начин за сравнение. Иначе по таблицата ако се гледа само мощността, Нокрията се представя доста по-добре от митсубишито.
Не виждам смисъл да се приравняват потоците - важното е, че виждаш при определена температура каква топлинна мощност отдава всяка машина. За мен това е достатъчно. Да Нокрията е по добра с около 1кВт, което не е малко, и според мен това се дължи основно на компресора - 1700W, срещу 1400 за MHI. Според мен обаче Хеви-то има по добър хардуер и аз бих се замислил относно мощностите. Само вътрешното тяло на Хевито е около 30см по дълго от това на Нокрията, оттам идва и по големия поток - голяма турбина - която ще работи по равномерно и по тихо.
Цитат:
tony34al
по големия поток - голяма турбина - която ще работи по равномерно и по тихо.
Това е единственото предимство на Хевито, всичко друго е в полза на Нокрията.
Плюсове на Фуджицуто :
цена
нисък минимум
мощност
Само не ми е ясно защо се мяташ на 71-ца.
Цитат:
tweeg
Само не ми е ясно защо се мяташ на 71-ца.
Това в контекста с Нокриата ли или 71-цата ще дойде малка за 55кв? 80-ката ми се струва излишно мощтна за тази квадратура.
Тези машини по колко вата на кубик ги оразмерявате? Така както смятам по 50-53 вата на кубик. За мен това е недостатъчно в режим отопление. Това са стойности за оразмеряване на охлаждане. А какво правим при -15 градуса, тогава някой смята ли колко вата на кубик остават?
33,33W/кубик, при -10 °С, поддържа 20°С в таванско помещение, с 10 см. подпокривна изолация от вата, смятаща се за недостатъчна. 40W/кубик, в жилищно помещение, при същите условия, но с 6 см. изолация от термофор и дебелина на стената 50 см, единична тухла, поддържа 23 °С. За мен, мощност от 50-53 вата на кубик са необходими само за темпериране на неотоплявано помещение. При положение, че при температури под -10 °С изключването на климатизаторите е непрепоръчително, намирам мощностите над 50W/кубик за неоправдани, освен ако не става въпрос за първи етаж на панелно жилище, в сграда с полуразграбена партерна част и без изолация.
Не знам какво е неоправдано , в големият студ -15,20гр нищо не е излишно. Ще се повторя как е вкъщи климатик МЕGE35va който не се изключва + парно. В стая 55 кубика радиатор с 20 ребра -4KW + кюнеца на котела -2KW + климатик който при тези температури не изключва (при -15 около 2KW) става към 8 KW. Това е в къща неизолирана стая. Температурата заедно с парното е 25,26градуса, вечер само на климатик оставям на 20 тъй като никой не стои там.
Аз намирам за добре 100 вата на кубик.
Между другото SRC71 ZM по eurovent при -15 отдава 6.1 KW и КОП 2.1 т.е консумация 2,9KW
Цитат:
Светлин Стаев
Това в контекста с Нокриата ли или 71-цата ще дойде малка за 55кв?
Колко ще отопляваш?
Беше писал хол с кухня и коридор.Колко е коридора? Предполагам 7-8 м2.
Южна ти е стаята с 10см, повтарям 10см изолация.
71-ца или 24-ка според мен ще са ти големи.
Взимай 2 броя Тошо Дайсекай 6 13-ки, че тая голяма стая не знам как ще поддържаш еднаква температура навсякъде с 1 климатик освен ако не бичиш турбината на макс. Комшията е с някаква колонна Мидея 24-ка в ~50кв. и в единия край е осеаземо по-хладно.