4 Прикачен файл(ове)
Неравномерно заскрежено външно тяло
Здравейте ,тази сутрин забелязах нещо което ме притеснява.Климатика е Samsung AQV-09VBC.Топли вътрешна спалня ,около 13 кв ,отворил съм и врата към коридор 7 кв ,през който г-образно е отворена и врата към друга спалня която е 16 кв .Пуснал съм го на 24 гр ,навън в момента на терасата е 0 гр ,духа силен вятър и е влажно.Забелязах че като се понатовари компресора и външното тяло се заскрежава неравномерно на ивици ,съответно като навакса температурата и се успокои компресора и скрежта се маха.Въпроса ми е това липса на фреон ли означава.Иначе според 2 термометъра на различни места в стаята ,темп. е между 22 и 23 гр и струята ми се струва нормално топла ,няма с какво да я измеря ,не е много топла но дисплея на вътрешното тяло показва 24 гр колкото съм задал и явно компресора е намалил оборотите.Прилагам и няколко снимки за какво говоря.Преди малко явно се натовари и се заскрежи яко цялото тяло с изключение на една ивица във средата,направи един дефрост за около 5 мин ,с който махна всичко и потече като лейка и сега реши че е темперирал вътре и си духа марно,компресора отвън едва мърка и няма скреж вече.
Отговор: Неравномерно заскрежено външно тяло
Климатика е слаб за тези кубатури, с които го натоварваш. Пробвай да отвориш и прозореца току виж стоил снега отвън.
Това,че е слаб за тази кубатура е ясно,въпроса е тази лента,която остава в средата не е нормална нали?И възможно ли е от липса на фреон да се заскрежава по-бързо?Във хола, който е 24 кв ,северен и студен ,пуснах 12 ката Samsung ,при старта нейния датчик показваше 16 гр ,настройх го на 25гр и поне 30-40 мин компресора работеше на максимум ,като вътре духаше жега, но по външното тяло няма грам скреж.Сега се успокои навън ,вътре датчика на климатика показва 24 като пак духа доста топло.Вярно е, че климатика е доста по-мощен но ,няма никаква скреж засега ,докато другия за около час и половина и се заскрежава.
Заскрежава много защото има недостиг на хладилна мощност това за фреона може да се провери само със точене и ново зареждане. Нямам наблюдение към самсуга дали така заскрежава.
Пробвах да направя замерване на изходящия въздух.Навън беше 0 гр.В стаята ,22 по единия и 23 по другия термометър.Зададох му 30 гр и турбо режим+максимална степен на вентилатора.На дисплея му показваше 24 гр.След няколко мин.компресора се форсира и 10-15 мин след това вътре показваше 28 гр на дисплея на климатика като духаше със 52,5 гр.Не знам доколко е верен термометъра но струята се усещаще доста топла.Поработи така около 30 мин,на пълни обороти през което време навън не натрупа изобщо скреж.След това обаче го намалих на 22 гр и най ниска степен на вентилатора и духаше направо студено,измерих изходящ въздух на струята 29,4 гр ,като във стаята беше 22-23 гр.Навън компресора се усещаще че работи само при пипане на тялото.При това положение дали има фреон или най добре да го източа и да го заредя със 900 гр по везна.
Не забваряй, че машината в хола е висок клас и е много корава. Велев е прав, че товариш 9ката прекалено. Ивицата незаскрежено вероятно се получава, защото по памет на този модел топлообменика е двукръгов и там са изходите, но не съм 100% сигурен.
След последното ти мнение бих казал, че на климатикът му няма нищо и си е в норма.
Да топлообменника на 9 ката е двуредов.Това значи ли че няма проблем и да не се занимавам да го източват и пълнят наново.Иначе мислих че и 9 ката е корава,все пак е с външното тяло на 12 ката от серията.Двуредов топлообменник,електронно трв,850 в компресор,900 гр фреон и 32 кг външно тяло и мислех че при темп.от около 0 гр няма да има проблеми с тези помещения но явно съм я надценил.
Не се вкарвайте излишно във филми...
Според мен зъл дух е обладал самсуняка щом даже и топли ..:)
Забелязвам нещо странно днеска.Сутринта на терасата показваше 0 гр ,в стаята е 20 гр.Пуснах климатика на 24 гр ,като датчика му на дисплея показваше 22 .Вратата на стаята (13 кв) ,беше затворена.Почна да духа средно топло без да напъва компресора и след няколко мин забелязах че отвън питата почна леко да се заскрежава.След което му дадох turbo режим и отворих вратата към коридора и другата стая.След 5-6 мин духаше яко топло,компресора се напъваше на високи обороти и по питата изчезна всичката скреж.Крана отвън не можех да си държа пръста така пареше.И почвам да се чудя къде е логиката като се напъне на макс да заскрежава по малко,защото циркулира по горещ фреон ли ?
Не, просто вентилаторът на външното тяло също е с променливи обороти в звисимост от натоварването.
Вътрешното тяло не успява да усвои топлината и фреона се връща топъл във външното.
Колкото компресора е по-натоварен, толкова външното е по-студено. Както ти казаха, външния вентилатор е тръгнал на макс, стоплил е външното и скрежа е изчезнал. Отговора на biro, че фреона се връщал топъл и топли външното.... не ми се коментира....
Като се качиш до нивото на biro, го коментирай. Има време.
Искам да се извиня на biro, по повод коментара ми към него в предния ми пост. Грешката е моя. Наистина колкото е по-натоварен компресора, толкова е по-топло външното.