Отговор: Избор на Климатик
Аз като лаик сравнявам два модела на различни марки и намирам разлика само в ниския минимум на Тошибата. Според вас кое друго им е различно? Екстрите не ме интересуват, никога не са ме интересували. Гледам машината да изкара възможно по-дълго във времето, да не ми създава проблеми и да е тиха. И да топли!
Машините са:
Toshiba RAS-10G2KVP-E/RAS-10G2AVP-E DAISEIKAI 8
и
Mitsubishi Electric MSZ-FH25VE/MUZ-FH25VE
- - - - - - - - - -
Цитат:
Първоначално публикувано от
bagerista9
Toshiba RAS-B10N3KV2-E1/RAS-10N3AV2-E1 SUZUMI 2015
Благодаря ти! Този е един от набелязаните.
Може да набележиш и fujitsu-general *09LTCA.
rumialex ако можеш да си позволиш Toshiba RAS-10G2KVP-E/RAS-10G2AVP-E DAISEIKAI 8 не се замисляй
Цитат:
rumialex
Някой друг ще ми предложи ли още нещо? Бюджета ми е до 2000лв. Един приятел ме навива за Митсубиши FH 25VE, аз клоня към Тошибите...Когато не разбираш е много сложно. Един друг пък ми каза, че Фуджитсутата се обледявали зимата..И някой ще ми каже ли защо се предпочита този минимум да е възможно по-нисък? Сори, но не разбирам..
Това е добро предложение. Принципно е добре машината, която ще вземеш да има начин на работа еднакъв или поне близък до начина на работа на съществуващата машина. Иначе, ако сложиш, примерно, Тошиба - тя има коренно различен начин на работа и машините ти няма да работят коректно - едната ще се напъва , а другата ще си почива - няма да е приятно, а и няма да е икономично. Помисли добре, не се подлъгвай само по марките.
Комфортът и тишината на дайсейкай 8 са незаменими. Може да топли, когато е мъгливо и много студено, както и когато вали сняг (температури около -2 до 0 градуса). Много малко са машините, които го могат и тоя дайсейкай е от тях. Имаш ли пари, взимай него.
трети вариант:местиш и другия климатик и слагаш на негово място една нокрия
Цитат:
tony34al
Сашо,
mitnick търсеше високоефективна машина за 30м2, сега станаха 20м2 без каквито и да било други параметри. Утре може да посочи 15м2.
20 квадрата точно спалня пред нея има тераса с pvc дограма. ако са нужни други данни питаите.
mitnick, попълни "лексикона" и тогава ще получиш отговори.
Моля за малко помощ в избора на климатик за спалня 14 кв.м
Предложиха ми
TOSHIBA RAS-2514M DAISEIKAI 1549лв. без монтаж
FUJITSU ASYG09LUCA NEW PREMIUM 1519лв, с монтаж
Цитат:
Aleksandars
1. Зa ĸaĸъв вид пoмeщeниe щe ce пoлзвa ĸлимaтизaтopa - тъpгoвcĸo, жилищнo, oфиc, мaгaзин и т.н? - жилищно в блок
2. Зa oxлaждaнe, зa oтoплeниe или и зa двeтe (цялo ceзoннo пoлзвaнe-oxлaждaнe и oтoплeниe) щe ce пoлзвa ĸлимaтизaтopa? Ще се ползва главно зимата за отопление и по -рядко лятото.
3. Kaĸвa e: a) ĸвaдpaтypaтa и ĸyбaтypaтa нa пoмeщeниeтo; 20 м2 б) видa нa дoгpaмaтa и cтъĸлoпaĸeтa (дъpвeн/ΠBЦ/aлyминиeв, двoeн/тpoeн cтъĸлoпaĸeт, KA или дpyг вид); пвс в) ĸвaдpaтypa нa пpoзopцитe; г) излoжeниeтo нa пoмeщeниeтo; запад д) eтaж нa пoмeщeниeтo в cгpaдaтa, ocoбeнocти (мaнcapднo, мeзoнeт, имa пopтaл и в ĸoя чacт e или дpyги ocoбeнocти)? 2ри етаж e) ĸaĸвo e пpeднaзнaчeниeтo нa пoмeщeниeтo- xoл, cпaлня, дeтcĸa, вceĸиднeвнa и т.н; спалня ж) в ĸъщa или aпapтaмeнт e плaнyвaнoтo зa ĸлимaтизиpaнe пoмeщeниe? в апартамент
4. B ĸoя чacт нa Бългapия и пo възмoжнocт в ĸoe нaceлeнo мяcтo e пoмeщeниeтo/cгpaдaтa? Варна
5. ĸaĸвa e жeлaнaтa тeмпepaтypa зa пoддъpжaнe лятo/зимa? поне 20-25 градуса.
6. Имa ли изoлaция нa cтeни/тaвaн, нa ĸoи oт тяx имa и нa ĸoи нe ĸaĸъв e видa и дeбeлинaтa нa изoлaциятa? не
7. Имa ли eлeĸтpичecĸи ypeди в пoмeщeниeтo, в ĸoeтo щe ce мoнтиpa ĸлимaтизaтopa и ĸaĸви? няма уреди само две легла.
8. Kaĸвa cyмa e пpигoтвил зa пoĸyпĸaтa нa ĸлимaтизaтop. 2000 лв с включен монтаж.
9. дo ĸaĸвa външнa тeмпepaтypa зимaтa/лятoтo щe paзчитaтe нa ĸлимaтизaтopa зa oтoплeниe/oxлaждaнe? до 25 за отопление и 20 за охлаждане.
10. Aĸo имaтe възмoжнocт ĸaчeтe cxeмa нa пoмeщeниeтo, пoĸaзвaщa тoчнo гeoмeтpиятa мy, paзпoлoжeниeтo (или пpeдвидeнoтo paзпoлoжeниe нa мeбeли), пpoзopци и вpaти и дpyгo, ĸoeтo cчeтeтe зa вaжeн фaĸтop, cвъpзaн c гeoмeтpия и paзпoлoжeниe нa мeбeли. Нямам възможност за схема. Има само две легла.
Цитат:
tony34al
Това е добро предложение. Принципно е добре машината, която ще вземеш да има начин на работа еднакъв или поне близък до начина на работа на съществуващата машина. Иначе, ако сложиш, примерно, Тошиба - тя има коренно различен начин на работа и машините ти няма да работят коректно - едната ще се напъва , а другата ще си почива - няма да е приятно, а и няма да е икономично. Помисли добре, не се подлъгвай само по марките.
Благодаря за отговора! Може би имаш право, различни марки- различен начин на работа..Значи да си взимам Мишо пак. Някак си над 2000лв всичко вече ми се струва много и неоправдано. Поне за мен. С двете Митсубишита предната година + бойлер, готвене, пране...имах около 100-110лв ток зимата, но и тя си беше топла зима, което нас ни устройва. Идеята е машината да се напасне с другата и да ме топли. Е, и да е здрава повечко време.
Как ги постигате тия сметки за ток не знам,аз без отопление и със слънчев бойлер не падам под 40лв и то в най-пестеливите месеци!
Цитат:
rumialex
Благодаря за отговора! Може би имаш право, различни марки- различен начин на работа..Значи да си взимам Мишо пак. Някак си над 2000лв всичко вече ми се струва много и неоправдано. Поне за мен. С двете Митсубишита предната година + бойлер, готвене, пране...имах около 100-110лв ток зимата, но и тя си беше топла зима, което нас ни устройва. Идеята е машината да се напасне с другата и да ме топли. Е, и да е здрава повечко време.
Ами, според мен, не се изхвърляй - вземи си Mitsubishi Heavy SRK/SRC 25ZM-S
Лично аз бих си избрал между 12LUC и 13СУЗУМИ +.Хем в бюджета, хем топлещи машини.