Избор на климатик за къща
Здравейте,
нов съм във форума и пускам тази тема с идеята да получа съвет и мнение.
Искам да закупя инверторен климатик възползвайки се от reecl (енергийна ефективност). Става въпрос за помещение 42 м2, къща на един етаж. Две от стените са външни. Изолация на стените - външна 5см., на тавана 10 см. вата, 5 камерна пвц. дограма. Надявам се, че не пропускам нещо.
Вече ходих до фирма за климатици и ми препоръчаха и оферираха nocria 18, но от reecl отказаха офертата и казаха че nocria вече не отговаря на стандартите на програмата.
И тук вече идва дилемата - какъв климатик да избера в този ценови диапазон (~2700 лв. за уреда)?
За момента съм си набелязал - Mitsubishi msz-gf60ve (2400 лв.). Моля изкажете мнение.
ПП: Забравих да спомена един важен факт - къщата е оборувана с котел и радиатори и климатикът няма да се ползва в големите студове, а по-скоро в преходните сезони.
Благодаря на всички отзовали се.
Отговор: Избор на климатик за къща
General Fujitsu ASHG18LFCC
Samsung AR(18)24HSFNBWKNEU Classic+
Toshiba RAS-B22N3KV2-E Suzumi Plus
Panasonic CS-E21QKEW~CU-E21QKE
С някой от гореизброените модели, изобщо няма да се наложи допълнително отопление до около -12 / -15 градуса. Имам същите изолации. Ако ще се ползва друго отопление при големи студове, по-добре нещо по-малко.
Моя глас е за Нокрия. Все ще минеш и без REECL. :)
Вземи си nocria 14 (разликата от 18 е само в софтуера) , щом си подсигурен с парно за големи студове.
Модела на Митсубиши в случая е наистина добро предложение и отговаря на всички твои изисквания-REECL,параметри,цена,надеждност.Трудно ще намериш по-добра 60-ка/21-ца.Машината е екстра,отнасяй я..
Доколото разбрах иска инверторен климатик , не такъв с минимум от два киловата (поставен в изолирано помещение 42 кв.):)...
аз бих прежалил REECL и бих боднал една 40ка на 100/200 волта ,има прекрасни предложения
Това Mitsubishi msz-gf60ve ме съмнява да се вземе по програма REECL:)
Благодаря на всички за мненията и препоръките.
В крайна сметка ще се спра на Toshiba RAS-B22N3KV2-E Suzumi Plus.
Дано всичко мине нормално, а след монтажа ще се похваля :)...
Лек ден на всички.
От трън , та на глог (каква е височина е помещенито , климатикът основно отопление ще бъде).
Обема на помещението е 120м3. Климатикът ще се използва като основно отопление единствено в преходните сезони.
@bobbyap, какво е твоето предложение, като се има впредвид това което съм написал в началото като изисквания?
аз също смятам,че Нокрия 14 идеално ще ти върши работа в това помещение. Доскоро имах Нокрия 18-ка в помещение 36 кв. и се справяше отлично- превъзходен комфорт и задоволителни сметки за ток.
Това с енергийната ефективност се оказва параграф 22... Направо е невъзможно да се възползваш ако живееш в по-малък град.
Както и да е... май ще премина на вариант Б :) - Нокрия 14, но пък тук възниква въпроса (вероятно дискутирам, но си признавам че не можах да се справя с търсачката във форума) AWHZ (2200 лв) или AWYZ (2400 лв), т.е. General или Fujitsu? Заслужава ли си спестяването на 200 лв. или това са пари за марката?
Благодаря отново.
От къде тази нокрия при General отдавна ги няма.