Отговор: Избор на климатик 2016 г.
Здравейте,
помещението ми е 27 квадрата, последен етаж, подпокривно помещение, 2,50 височина, чист юг в София със 10 квадрата прозорци, хубава дограва и изолация. Търся за основно отопление, както и за охлаждане през лятото. Искам да има запас за да не се мъчи при -10. Искам да може да отива топлина (до колкото е възможно) и към съседен вътрешен коридор към 10ина квадрата. Външното ще се монтира на самия покрив изложен на сняг и вятър. Ориентирал съм се към General 18LFCA. Според вас удачен избор ли е? Помещението като цяло е топло, но лятото според мен ще е много жега.
Бюджета е в тези граници. Бях избрал SF50ve на Mitsubishi, но след много оплаквания за дефрост на 40 минути се отказах.
Здравейте. Помещението е спалня около 13,5кв.м.
Първоначалният ми бюджет беше около 1500лв и затова се насочих към Panasonicа.
Има ли икономическа обосновка да дам още 400-500лв за някой от другите модели - DAIKINА и MITSUBISHI са с малко по-високи COPове.
Като екстри и трите модела са сходни. Не знам кой ще работи по-дълго, безшумно и безаварийно...
Някой има ли впечатление от работата на тези фирми maxclima.bg и multi-klima.bg
Panasonic CS-Z9SKEW / CU-Z9SKE
DAIKIN FTXM25M/RXM25M
MITSUBISHI MSZ-FH25VE/MUZ-FH25VE
garyhobson, оглед на място е задължителен. Особено с външното на покрива. Там е много деликатна работата.
Оглед е правен от двама независими техници и няма проблем с монтажа. Какво визираш с деликатността? Захващането, тръбния път или атмосферни влияния? По-скоро въпроса ми е ориентиран към мощността на избрания климатик и конкретния модел.
Съществува риск машинката да бъде затрупана със снежец и съответно трайно "замразена".
Цитат:
Първоначално публикувано от
KI_YOOU
Съществува риск машинката да бъде затрупана със снежец и съответно трайно "замразена".
Или перманентно навявана. Мощността е въпрос на оглед на място. Щом са идвали, предполагам са видяли. Като машина избора е добър.
Цитат:
DDM87
Моля, препоръчайте ми модел климатик за спалня 12 квадрата! Къща без изолация със сменени прозорци. Търся комфорт и нисък минимум на топлоотдаване.
За какво ти е, като в тази къща без изолация никога няма да го ползваш този "нисък минимум"?
Цитат:
qn_st
Здравейте,искам да попитам за Daikin FTXB35C.
Баща ми лобира за Митсубишито,но мъжът ми се инати за Дайкина,защото според него нашето Митсубиши в спалнята не изкарвало достатъчно топла струя.Климатикът топли и работи екстра,но наистина този,който е в хола има по-топла струя(не знам на какво се дължи това,а е един стар раздрънкан Hair).
Щом на мицубишито не му харесва топлата струя, представям си каква трагикомедия ще е с дайкина...Трагикомедия -защото ще му е хем хладна струята на твоя мъж, ама хем той ще си го е избрал - "сам паднал, сам се ударил..."
И на теб ще ти е хладна, особено в дни като днешните с минусови температури, но пък ще имаш едно забавление ще му казваш "Ах колко топло духа климатикът който ТИ ИЗБРА скъпи!"
Цитат:
saishiri
Здравейте, имам нужда от съвет. Никога не съм имал климатик, но сметките за ток ми тежат през зимата и мисля, че му дойде времето.
Спрели сме се на този модел: gree gwh12kf-k3dna6g change
Пасва, ще топли.Моята фризьорка има такъв в 55 м2 и в онази студената зима не се предаде- поддържаше идеално 20-на градуса на приземен(партерен етаж).
Ние се отказахме от Дайкина.
Грехота е да прецакаме децата с този модел,при положение,че преди 3-4 години в другата стая ни сложиха Хеви.Не знам Премиум ли е,но муцуната му е като на премиума.Сега бюджетът не позволява климатик от 1700 лв обаче,затова гледаме друго.
Дилемата пак е по роднински-в едната къща са само с Митсубишита,а в другата са с Фуджитсу.
Кой от тези двата е по-добре според вас:
Mitsubishi Heavy 35ZMP-S
Fudjitsu General ASHG12LMCA
Цитат:
Darakchiev
Здравейте.
Трябва спешно да избера машина за дома на майка ми. Стария беше Фишер който най накрая
скапа. Искам да избера модел който да бъде най -малко проблемен защото обслужващата фирма
пътува от друг град и е доста тегаво с посещенията.
Градът е Омуртаг и зимата си е доста снежна и студена.
Помещението е дневна с бокс общо около 18 -20кв. Първи етаж тухлен блок, две външни стени изолирани с ЕПС.
Желаната темп. е 22' -24'.
Засега съм се спрял на MH 25ZM-S, аз самият имам 35ZM-S но го използвам само за охлаждане и нямам впечатления от работата
му през зимата. Трябва ли задължително да се монтира тава с нагревател за този модел.
Какъв друг модел може да се вмести в бюджет до към 1400 лв.
Фирмата която ще монтира работи с Дайкин, Фуджитцу, МЕ, МХ, Панасоник, Тошиба и Хитачи.
Колеги утре трябва да избирам модел. 18 кв. е помещението точно, 45куб.
Ще се справи ли MH 25ZM-S.
Ако се налага по голям, между 35ZM-S и 12LMCA какво да избера.
Цитат:
qn_st
Ние се отказахме от Дайкина.
Грехота е да прецакаме децата с този модел,при положение,че преди 3-4 години в другата стая ни сложиха Хеви.Не знам Премиум ли е,но муцуната му е като на премиума.Сега бюджетът не позволява климатик от 1700 лв обаче,затова гледаме друго.
Дилемата пак е по роднински-в едната къща са само с Митсубишита,а в другата са с Фуджитсу.
Кой от тези двата е по-добре според вас:
Mitsubishi Heavy 35ZMP-S
Fudjitsu General ASHG12LMCA
Втория,12LMCA,напоследък го намирам на много добри цени.
Цитат:
justify
За какво ти е, като в тази къща без изолация никога няма да го ползваш този "нисък минимум"?
Тука май някой се изказа неподготвен. Това са 10-12 квадрата, а аз търся висок клас климатик.
Ще Ви помоля да пишете грамотно!
Здравейте,
Предстои смяна на стария климатик с по-мощен и бих помолил за мнение. (стария е HAIER HSM12HEA, грешка.. която работи все още)
1. За какъв вид помещение ще се ползва климатизатора - търговско, жилищно, офис, магазин и т.н? Жилище
2. За охлаждане, за отопление или и за двете (цяло сезонно ползване-охлаждане и отопление) ще се ползва климатизатора? главно отопление
3. Каква е:
а) квадратурата и кубатурата на помещението; 36 кв.м. / ~95 куб. см
б) вида на дограмата и стъклопакета (дървен/ПВЦ/алуминиев, двоен/троен стъклопакет, КА или друг вид); двоен стъклопакет, ПВЦ,
в) квадратура на прозорците; 11 кв.м
г) изложението на помещението; юг-запад
д) етаж на помещението в сградата, особености (мансардно, мезонет, има портал и в коя част е или други особености)? 7 етаж, не последен, възможност за монтиране на външното тяло на балкон.
е) какво е предназначението на помещението- хол, спалня, детска, всекидневна и т.н; хол+кухня
ж) в къща или апартамент е плануваното за климатизиране помещение? апартамент
4. В коя част на България и по възможност в кое населено място е помещението/сградата? София, Люлин
5. каква е желаната температура за поддържане лято/зима? зима 24-25, лято 18-20
6. Има ли изолация на стени/таван, на кои от тях има и на кои не какъв е вида и дебелината на изолацията? няма за момента, планирано е за следващата година
7. Има ли електрически уреди в помещението в което ще се монтира климатизатора и какви? готварска печка, хладилник, телевизор..
8. Каква сума е приготвил за покупката на климатизатор. до 2500 с монтажа
9. до каква външна температура зимата/лятото ще разчитате на климатизатора за отопление/охлаждане? зима -15/20
Фирма Vimax дойде на място и препоръча: Toshiba RAS18N3KV2-E/RAS18N3AV2-E или Mitsubishi Electric MSZ-SF50VE/MUZ-SF50VE
Прочетох мнение за проблем с дефроста на Митсубишито, други да имат такива оплаквания ?