Отговор: Избор на климатик '2018
  Здравейте, доста страници изчетох от форума и все повече се колебая какъв климатик да купя. 

Стаята за която търся е хол 21кв.м. (с една външна стена  със западно изложение, височина 2,90м.,с един прозорец-врата от 3,4 кв.м., ПВЦ дограма с троен стъклопакет) Апартамента е на 2 жилищен етаж с външна изолация. Жилището е в чужбина, ако има значение на 200 м.  от морския бряг се намира. Лятото е много влажно и това прави още по непоносими жегите. Зимата градусите много рядко падат под нулата

Ще се ползва основно за охлаждане и  за отопление през преходните сезони. 
Бюджета е от около 2000лв без монтаж

предпочитанията са за нисък шум, енергоспестяващ и повъзможност с функция изсушаване на въздуха
Бях се спрял последно на Дайкин  FTXM25M/RXM25M      но не съм убеден все още :)

Моля за предложения и мнения
  Ако ще се ползва предимно за охлаждане, може и по тънко да минеш, 13ката Тошиба от подписа в момента си крета на 130 вата. Задание 25, външна Т 28.
   Цитат:

Първоначално публикувано от 
SPSt 
   При втората употреба бройките са единични и никой не знае какво има твоя човек, та да ти предложи. Отиди при него да ти предложи няколко климатика от наличните му, запиши точно моделите и попитай за тях в съответната тема. При новите пътят е обратен /евентуално/-първо питаш тук и после в магазина.

Може би сте ме разбрали погрешно, не казвам че търся само 2-а употреба, просто като предложения приемам и някакви стари модели. Благодаря предварително :)
  Planemo, ето Ви няколко варианта:
Gree GWH12ACC-K6DNA1D (LCLH) Fairy
Toshiba RAS-13BKVG-E Mirai
Mitsubishi Heavy Industries SRK35ZMP-S~SRC35ZMP-S Standart
General Fujitsu ASHG12KMTA
Mitsubishi MSZ-WN35VA
Японски климатизатор втора употреба 2.8 kW ~ 3.6 kW в режим охлаждане номинално.
   Цитат:

Planemo 
   Може би сте ме разбрали погрешно, не казвам че търся само 2-а употреба, просто като предложения приемам и някакви стари модели. Благодаря предварително :)

Не съм Ви разбрал грешно! Затова Ви написах как стоят нещата при втора употреба и при нови климатици. А разлика има.
  Добър ден във форума! Казвам се Яна и съм от Бургас.Позволих си да ползвам профила на съпруга ми,защото с него сме на два различни режима...той - сафридено - ремонтен,аз само ремонтен! Спешно трябва да купим климатик ,а вече се ошашавихме от предложения и варианти и се затрудняваме изключително много при избора.Климатика и за жилищна сграда (втори етаж от триетажна къща) в гр.Царево.На етажа е обособен апартамент за отдаване под наем през лятото - разбирайте всеки ползва ама не пази кой знае колко. Климатика ще се ползва основно за охлаждане,но би било добре да съумяваме да отоплим и през зимата (често идват гости за по два - три дена). Апартамента е 30 кв.м. с изложение югозапад ,на втори жилищен етаж.Едната част е спалня,а в другата е обособено като хол.Отделно към кухнята (3 кв.м )има врата която ми се струва,че цяло лято никой няма да затваря.Дограмата е дървена.Царево е на юг от Бургас и времето е много меко.Първоначално харесахме GREE LOMO 18 ( 1400 лв.с монтажа),но когато отидохме във фирмата ни препоръчаха Мидея,защото с Gree имали големи проблеми.На едното място ни казаха ,че климатика трябва да е 18,на друго 2×9....Сега видяхме на промоция LG PI8EN.NSK <UL 2....1700 лв.с монтажа.А,да в една от фирмите не ни препоръчаха Дайкин,че не били вече произведени в Чехия и давали много дефекти ???...Може би ако избирахме за лично ползване щеше да ни е по -лесно,но апартамента се дава под наем и не знам кой какво ще пипа и настройва.Все пак не бихме искали да купим нещо което да изкиха на първата година.Значи бюджета е максимум 1700 лв.Благодаря ви предварително !!!
  >stenli1104
специалистите ще кажат по-добре,но за мен е малко странно 18 ка за 30м2,която да се ползва предимно за охлаждане.При това на морето където температурите не са Пловдив.За отопление през преходните сезони става кой да е,а в истинската зима поради рядкото(вероятно)използване едва ли си заслужава да се търси кой знае кво.Другото е,че през зимата понякога е трудно да се пусне климатик който не е работил.За мене една добра(като комфорт,не нещо кой знае кво за отопление) 12-ка ще свърши работа.Мисля,че има колеги които точно биха Ви насочили и ще ме поправят ако греша.
  Fujitsu 14 LMCA е точно в бюжета и е дуракоустойчив.
  @stenli1104: Потърсете фирма Фрескор в Лазур, ще останете доволни. Мисля, че това ще ви свърши работа: FUJITSU-GENERAL ASHG12LUCA/AOHG12LUC
   Цитат:

В Разград няма и голям избор.

Има, има...
Иначе мисля че 12LUC е по-добър за тези пари.

п.с. сега видях, че LUK е 1500 без монтаж, но пък варианти има:).
  Е добре де, спрямо характеристиките за до към 1500 крайна аз не намирам по-икономични 12ки...
   Цитат:

vutov87 
   Е добре де, спрямо характеристиките за до към 1500 крайна аз не намирам по-икономични 12ки...

LUCA е изпитана във времето машина, за разлика от новия модел KMTA, който още не е презимувал.
  Но по-стар и с по-нисък SCOP.
  Прежали още 150лв за монтажа, че 25-30кв  в жк.Орел зимата са си множко за KMTA.
Другия вариант за тея 150лв си вземаш конвектор за спалнята за доотопляне:).

- - - - - - - - - -

Цитат:

vutov87 
   Но по-стар и с по-нисък SCOP.

COP не топли , SCOP пък съвсем.