Отговор: Избор на климатизатор '2021 година
БЛАГОДАРЯ !!!
.
.
По т.1
Мисля, че все пак трябва да има минимално отстояние до стрехата, предвид парите от дефроста. А иначе стрехата ми е 70см и напълно покрива в план външното тяло при вертикален снеговалеж. Демек НЕ смятам, че трябва да е съвсем близо до стрехата.
По т.2
Съгласен на 100%
По т.3
Разумно, и НЕКА някой да подскаже, МОЛЯ !!!
По т.4
Къде мога да си поръчам комплект тръби с дължина 7м, заготвени с конус и гайка?
Отговора може да е и на ЛС, ако е форумно-ере(о)тично да се дава такава "спец"-информация.
Цитат:
Първоначално публикувано от
Outcast
БЛАГОДАРЯ !!!
По т.4
Къде мога да си поръчам комплект тръби с дължина 7м, заготвени с конус и гайка?
Отговора може да е и на ЛС, ако е форумно-ере(о)тично да се дава такава "спец"-информация.
Честно казано и аз не знам, досега съм вземал само на л..м. и го теглят на кантара и колкото излезе.Комплекти къде продават не зная, а и дължината не е стандартна-7 м е все пак.Ако се купят два готови комплекта и се снадят с нипел , пак стават 6м, а и дали ще се снадят надежно, да не изпусне фреон не се знае.
Някой познат няма ли, да отиде и да купи от София или Пловдив и изпрати по куриер материалите.
В Пловдив също има доста фирми .за хладилна техника..примерно тази, пишат, че работят с куриери .Цена на медна тръба, автоклиматици -
В краен случай ще си купя конусна дъска https://apogee99.com/index.php?main_...oducts_id=2849
.
Не изгарям от желание да ставам монтажник на климатици, ама C'est La Vie
Цитат:
Outcast
"Икономията е майка на мизерията"
Размисли и страсти: Що ми се струва че докато купиш тръби, инструменти, материали и т.н, ще ти излезе пак толкова, че може и по скъпо от един стандартен монтаж, та ако ще и най-евтиния. А не дай се боже да не тръгне, пак викаш техници и плащаш x2.
1 Прикачен файл(ове)
Здравейте, моля за съдействие:
1. За ĸaĸъв вид помещение ще се ползва ĸлимaтизaтopa:
жилищно
2. За отопление или и за двете (цяло сезонно ползване - oxлaждaнe и отопление) ще се пoлзвa ĸлимaтизaтopa?
за отопление
3. Kaĸвa e:
· ĸвaдpaтypaтa и ĸyбaтypaтa нa пoмeщeниeтo
20 кв.м., 52 куб.м.
· вид нa дoгpaмaтa и cтъĸлoпaĸeтa
дъpвeн;
· ĸвaдpaтypa нa пpoзopцитe
6 кв.м.
· изложение нa пoмeщeниeтo
изток, север, юг
· етаж нa пoмeщeниeтo в cгpaдaтa, ocoбeнocти (мaнcapднo, мeзoнeт, имa пopтaл и в ĸoя чacт e или дpyги ocoбeнocти)?
втори, а първият етаж е приземен и не се отоплява
· ĸaĸвo e пpeднaзнaчeниeтo нa пoмeщeниeтo
xoл, който ще се ползва и за cпaлня
· в ĸъщa или aпapтaмeнт e плaнyвaнoтo зa ĸлимaтизиpaнe пoмeщeниe
в къща
4. B ĸoя част на България (населено място) е помещението (сградата)
Стара загора
5. Кaĸвa e жeлaнaтa тeмпepaтypa зa пoддъpжaнe лятo/зимa
22 градуса през зимата
6. Имa ли изoлaция нa cтeни/тaвaн, нa ĸoи oт тяx имa и ĸaĸъв e видa и дeбeлинaтa нa изoлaциятa –
няма изолация
7. Имa ли eлeĸтpичecĸи ypeди в пoмeщeниeтo в ĸoeтo щe ce мoнтиpa ĸлимaтизaтopa и ĸaĸви –
в кордора: хладилник, фурна; в хола - телевизор
8. Kaĸъв е бюджета за покупка на ĸлимaтизaтopа (включва ли монтаж)? –
1200 – 1500 лв. с вкл. монтаж
9. Дo ĸaĸвa външнa тeмпepaтypa зимaтa/лятoтo щe paзчитaтe нa ĸлимaтизaтopa зa oтoплeниe/oxлaждaнe?
до - 10 градуса (ориентировъчно)
10. Aĸo имaтe възмoжнocт ĸaчeтe cxeмa нa пoмeщeниeтo, пoĸaзвaщa тoчнo гeoмeтpиятa мy, paзпoлoжeниeтo (или пpeдвидeнoтo paзпoлoжeниe нa мeбeли), пpoзopци и вpaти и дpyгo, ĸoeтo cчeтeтe зa вaжeн фaĸтop cвъpзaн c гeoмeтpия и paзпoлoжeниe нa мeбeли.
Прикачвам схема. Ще се отопляват хола и коридора (обозначени със сив под). Прозорците са с външни ролетни щори. Може би най-удачно ще бъде климатика да се постави на стената срещу вратата в коридора. Останалите стаи не се отопляват.
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=36348&stc=1
Благодаря за съдействието!
Panasonic KIT-RE12-RKE
Fuji Electric RSG12KMCC
Daikin FTXC35C Sensira
Hitachi RAK-35REF Dodai 2 или Hitachi RAK-25RPE Performance
Mitsubishi Heavy Industries SRK25ZS-W Premium
Gree GWH12AEC-K6DNA1A G-Tech
Midea MSFAAU-12HRFN8-QRD6GW BreezeleSS+
1 Прикачен файл(ове)
Да дам малко контекст преди нещата долу. С жена ми очакваме първото си дете и до август гледаме да оправим детската стая и ни трябва климатик за нея. В цялата сграда няма ТЕЦ и климатика ще е единствен начин за отопление. Сградата е 2000 г. тухла и е санирана преди няколко години с дебел стиропор, дограмата в момента е старо ПВЦ и ще се сменя, защото не става за нищо - вероятно с трислоен 5 камерен REHAU, както е в другите стаи. Стаята е вътрешна - от едната страна е стълбището на сградата, а от другата е родителската стая, която не се отоплява, защото честно казано не сме имали нужда. Като цяло апартаментът е топъл и с климатика от подписа, който топли в момента помещение от около 35-40 кв. м. и без да му даваме много зор си ходя по тениска и къси гащи 24/7, а съм от хората, които мразят студа.
1. За ĸaĸъв вид помещение ще се ползва ĸлимaтизaтopa:
Вътрешна стая в апартамент
2. За отопление или и за двете (цяло сезонно ползване - oxлaждaнe и отопление) ще се пoлзвa ĸлимaтизaтopa?
предимно за отопление, лятото е прохладно
3. Kaĸвa e:
· ĸвaдpaтypaтa и ĸyбaтypaтa нa пoмeщeниeтo
13 кв.м., 32 куб.м. - тавана е на 2.4м
· вид нa дoгpaмaтa и cтъĸлoпaĸeтa
PVC трислоен стъклопакет, 5 камерен;
· ĸвaдpaтypa нa пpoзopцитe
2.5 кв.м.
· изложение нa пoмeщeниeтo
север
· етаж нa пoмeщeниeтo в cгpaдaтa, ocoбeнocти (мaнcapднo, мeзoнeт, имa пopтaл и в ĸoя чacт e или дpyги ocoбeнocти)?
предпоследен
· ĸaĸвo e пpeднaзнaчeниeтo нa пoмeщeниeтo
детска стая
· в ĸъщa или aпapтaмeнт e плaнyвaнoтo зa ĸлимaтизиpaнe пoмeщeниe
апартамент
4. B ĸoя част на България (населено място) е помещението (сградата)
София
5. Кaĸвa e жeлaнaтa тeмпepaтypa зa пoддъpжaнe лятo/зимa
22-3 градуса през зимата, през лятото е комфортно и без климатизация. С жена ми сме на мнение, че децата трябва да се каляват и няма да зорим климатика да прави сауна
6. Имa ли изoлaция нa cтeни/тaвaн, нa ĸoи oт тяx имa и ĸaĸъв e видa и дeбeлинaтa нa изoлaциятa –
цялата сграда е санирана с дебел стиропор
7. Имa ли eлeĸтpичecĸи ypeди в пoмeщeниeтo в ĸoeтo щe ce мoнтиpa ĸлимaтизaтopa и ĸaĸви –
вероятно някога телевизорче и компютър
8. Kaĸъв е бюджета за покупка на ĸлимaтизaтopа (включва ли монтаж)? –
1000 лв. с вкл. монтаж, това ни е максимума, защото имаме още 5-6000 лв. за другите ремонтни дейности по стаята и т.н.
9. Дo ĸaĸвa външнa тeмпepaтypa зимaтa/лятoтo щe paзчитaтe нa ĸлимaтизaтopa зa oтoплeниe/oxлaждaнe?
до - 10 градуса (ориентировъчно)
10. Aĸo имaтe възмoжнocт ĸaчeтe cxeмa нa пoмeщeниeтo, пoĸaзвaщa тoчнo гeoмeтpиятa мy, paзпoлoжeниeтo (или пpeдвидeнoтo paзпoлoжeниe нa мeбeли), пpoзopци и вpaти и дpyгo, ĸoeтo cчeтeтe зa вaжeн фaĸтop cвъpзaн c гeoмeтpия и paзпoлoжeниe нa мeбeли.
- класическа правоъгална стая с прозорец гледащ на север, пред прозореца има тераска с вход от кухнята, която не е остъклена, но има навес и не навява навътре.
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=36351&stc=1
https://forum.setcombg.com/image/png...AAAElFTkSuQmCC
Здравейте!
Имам нужда от климатик за спалня около 12-13м2/ 33м3.
Тъй-като имам сезонна алергия, желанието ми е да има добри функции за пречистване на въздуха, но пък бюджетът е малко ограничен, та това ограничава и избора.
Друго важно изискване поради факта, че там ще се спи, почива и т.н., е да е доста тих. Както вътрешното, така и външното тяло.
В другата стая съм с MHI SRK25 ZS-W, по препоръка от този форум и откъм тишина и комфорт на работа съм доволен.
Доколкото успях да се ориентирам по информация от форума за определения от мен бюджет от около 1300-1400лв без монтаж, единствените варианти са само с йонизатор, но без Плазма филтър.
Марките, които го предлагат са :Panasonic CS-Z25VKEW~CU-Z25VKE Etherea и Toshiba RAS-B10J2KVRG-E / RAS-10J2AVRG-E Shorai Premium
Местоположението е Стара Загора, зимите са меки, като цяло.
Жилищен блок ЕПК строителство, не на последен етаж, ПВЦ дограма с троен стъклопакет, една външна стена и вътрешна изолация.
В другата стая, както споменах е Мицубишито и мисля да държа вратите отворени през повечето време, тъй-като коридора е едва 3м2.
В момента правя ремонт и си мислех да преместя Мицубишито в спалнята, защото работи тихо, а за хола съм предвидил едно Fuji RSG12 LMCA, което ми попадна почти ново, но разбрах от тук изказаните мнения, че си е шумничко, а и после ми дойде на ум за по-добро пречистване на въздуха, което няма и МХИ-то.
Та! Сега съм в размисъл как да наглася нещата и си мисля, дали да оставя МХИ-то в хола, а за спалнята, заради по-доброто пречистване (поне на теория) да се насоча към Панасоника или Тошибата. Ако има и други варианти - предлагайте. До 1300-1400лв.
Ако избора е между двата, кой работи по-комфортно, откъм шум, дефрости и т.н., че имам лек сън :)
Благодаря предварително!
Цитат:
Kratos87
Kaĸъв е бюджета за покупка на ĸлимaтизaтopа (включва ли монтаж)? –
1000 лв. с вкл. монтаж, това ни е максимума,
Gree GWH09AAB-K6DNA4A Bora
Midea AG-09NXD0-I Xtreme Save Lite
Crystal CHI-09S-2A
Но и с тези модели, всичко ще подмине може би 1000 лв...още една опция - употребяван японски модел.
Kratos87
За 13 кв. стая където ще се гледа бебе ми се струва, че конвектор е по-удачен вариант.Климатика, където и да се позиционира, все ще създава течение, макар и слабо.Разликата в сметките няма да е голяма, в предвид моделите, които могат да се закупят със заложения бюджет.
Да се постави във всекидневната, на стената срещу входа, също е вариант, да духа към входната врата и детската да се отоплява, непряко и тя, ако има възможност за монтаж.
Цитат:
Palev
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=36270&stc=1
Дължината на тръбния път не е толкова голяма....
А предимството да е в коридора, че ще може да ползвате спалнята дори и при работещ климатик.
А най - близката външна стена на блока на какво разстояние е (вляво от спалня 11.7 кв.) от входната врата и през коридора на общите части има ли излаз на външна стена-прозорец, тераса....
А вариант, ако се сложи в дневната в ъгъла по диагонал срещу вратата на спалнята (в горния десен ъгъл на схемата -288/356 място ), така ще може да климатизира всички помещения- дневна + коридор и двете спални
Здравейте отново, а може ли да ми препоръчате някои модели да разгледам. Монтажът ще е в коридора.
Благодаря предварително!
Цитат:
Palev
SirChocho, Всяка марка и модел от "марковите " климатици си има своите "особености ": - ME msz-ap35vgk/muz-ap35vg е с по-слаб хардуер ( малко фреон, маломощен мотор), фабричен Wi-Fi и той оскъпява, с 3г. гаранция - Fuji Electric rsg12kgtb/ rog12kgca –солиден хардуер, но както сте забелязали доста шумен на 2,3, степен, насочването на въздуха хоризонтално е ръчно, а не през дистанционното. Може да погледнете и още : 1.Toshiba RAS-B13J2KVSG-E Edge – 2020г. модел с относително добър хардуер, насочването на въздуха хоризонтално е ръчно, а не през дистанционното, започват да се "обаждат" на 1-я, 2-я месец лагерите на вътрешния вентилатор, дали ще е масово явление или клиента е изтеглил "късата клечка", това времето ще покаже, гаранция 5 г, но дали е 2г+3г с 3 платени профилактики, може да проверите 2. Mitsubishi Heavy Industries SRK / SRC 35 ZS-W – солиден хардуер, но може да се "обади " втулката на вътрешния вентилатор, някои я чуват, други не, с 3г. безусловна гаранция. 3. Hitachi RAK-35RPD / RAC-35WPD или по-новия модел **RPЕ / RAC**WPЕ с frost wash технология – солиден хардуер, с вече оправен дефрост алгоритъм, засега като, че ли няма негативни отзиви за модела.
Успех с избора!
nikolad,
Тук съм направил едно сравнение на марки и модели- плюсове и минуси
Няма перфектна марка и модел.Ако ще се слага в коридора (предполагам на стена 127 см.), общо около 25-30 квадрата, само за охлаждане, предполагам, читава 20-ка (7-ца) или най-много 25 (9-ка,10-ка) ще е достатъчна.
За пример:
В една от моите стаи -15кв с преход към още 11кв.,общо над 70 куб.м. юг/згозапад, висок (6-ти) етаж ,с Ка-стъкла 8-9 кв.м., слънцето грее до последно, докато залезе, лятото става парник, успешно се охлажда с 1 бр.20 -ка (7-ца) от 27-28 до 22-23 градуса.
От изброените по-горе модели, може да погледнете:
Toshiba RAS-B10J2KVSG-E Edge
Mitsubishi Heavy Industries SRK / SRC 20 ZS-W или 25 ZS-W
Hitachi RAK-25RPЕ / RAC-25WPЕ
ME msz-ap25vgk/muz-ap25vg
С тези предложения, избора не се изчерпва, разбира се.Това са модели от средния клас с всичките си преимущества и недостатъци, както казах няма префектна машина!.А дали ще е 7-ца, 9-ка, 10-ка, фирмата, която ще го монтира и ще даде гаранция, ще каже!
Успех
Цитат:
Palev
nikolad,
Тук съм направил едно сравнение на марки и модели- плюсове и минуси
Няма перфектна марка и модел.Ако ще се слага в коридора (предполагам на стена 127 см.), общо около 25-30 квадрата, само за охлаждане, предполагам, читава 20-ка (7-ца) или най-много 25 (9-ка,10-ка) ще е достатъчна.
За пример:
В една от моите стаи -15кв с преход към още 11кв.,общо над 70 куб.м. юг/згозапад, висок (6-ти) етаж ,с Ка-стъкла 8-9 кв.м., слънцето грее до последно, докато залезе, лятото става парник, успешно се охлажда с 1 бр.20 -ка (7-ца) от 27-28 до 22-23 градуса.
От изброените по-горе модели, може да погледнете:
Toshiba RAS-B10J2KVSG-E Edge
Mitsubishi Heavy Industries SRK / SRC 20 ZS-W или 25 ZS-W
Hitachi RAK-25RPЕ / RAC-25WPЕ
ME msz-ap25vgk/muz-ap25vg
С тези предложения, избора не се изчерпва, разбира се.Това са модели от средния клас с всичките си преимущества и недостатъци, както казах няма префектна машина!.А дали ще е 7-ца, 9-ка, 10-ка, фирмата, която ще го монтира и ще даде гаранция, ще каже!
Успех
Благодаря много за помощта и изчерпателните отговори! Бъдете здрави!
Цитат:
DEKS
Здравейте!
Имам нужда от климатик за спалня около 12-13м2/ 33м3.
Тъй-като имам сезонна алергия, желанието ми е да има добри функции за пречистване на въздуха, но пък бюджетът е малко ограничен, та това ограничава и избора.
Друго важно изискване поради факта, че там ще се спи, почива и т.н., е да е доста тих. Както вътрешното, така и външното тяло.
В другата стая съм с MHI SRK25 ZS-W, по препоръка от този форум и откъм тишина и комфорт на работа съм доволен.
Доколкото успях да се ориентирам по информация от форума за определения от мен бюджет от около 1300-1400лв без монтаж, единствените варианти са само с йонизатор, но без Плазма филтър.
Марките, които го предлагат са :Panasonic CS-Z25VKEW~CU-Z25VKE Etherea и Toshiba RAS-B10J2KVRG-E / RAS-10J2AVRG-E Shorai Premium
Местоположението е Стара Загора, зимите са меки, като цяло.
Жилищен блок ЕПК строителство, не на последен етаж, ПВЦ дограма с троен стъклопакет, една външна стена и вътрешна изолация.
В другата стая, както споменах е Мицубишито и мисля да държа вратите отворени през повечето време, тъй-като коридора е едва 3м2.
В момента правя ремонт и си мислех да преместя Мицубишито в спалнята, защото работи тихо, а за хола съм предвидил едно Fuji RSG12 LMCA, което ми попадна почти ново, но разбрах от тук изказаните мнения, че си е шумничко, а и после ми дойде на ум за по-добро пречистване на въздуха, което няма и МХИ-то.
Та! Сега съм в размисъл как да наглася нещата и си мисля, дали да оставя МХИ-то в хола и заради по-доброто пречистване (поне на теория) да се насоча към Панасоника или Тошибата за спалнята, ако има и други варианти - предлагайте. До 1300-1400лв.
Ако избора е между двата, кой работи по-комфортно, откъм шум, дефрости и т.н., че имам лек сън :)
Благодаря предварително!
Доста изисквания за малко пари имате. Климатиците са основно за охлаждане и отопление. Ако ви трябва чист въздух си вземете пречиствател на въздух и хубава прахосмукачка. А ако сте много чувствителен към шум се отопляйте на конвектор. Предполагам MHI още правят незабележимо работещи машини, но за другите изисквания си вземете специализирани уреди, за да има реален ефект.