Отговор: Избор на климатизатор '2024 година
А удачно ли е да се сложат 2 броя SRK / SRC 20 ZSX-W
Цитат:
Първоначално публикувано от
gdimanov
Здравейте,
в голям хол и преходна спалня ползваме несъразмерен климатик GREE GWH12ACC-K6DNA1D 12ка от 2019.
Защо не сложите поне два климатика? Поне един в хола и един в спалнята.
По-скъпо ще бъде, но комфорта трябва да е значително по-голям.
Цитат:
HERUVIM
А удачно ли е да се сложат 2 броя SRK / SRC 20 ZSX-W
Категорично НЕ, ще бъдат СУПЕР преоразмерени.
Здравейте, моля за съвет за климатик и дали 1 или 2броя?
1.жилищно
2.за двете-охлаждане и отопление
3. по-долу съм дал размерите, стените са високи около 2.50м, дограмата е пвц двоен стъклопакет, изложение на изток,
един етаж от къща, стая1 е кухня и всекидевна, там се седи основно, стая2 е спалня
4.София
5.-
6.стените са от тухла, няма изолация
7.в стая 1 има печка, пералня, хладилник, тв; в стая2 има телевизор
8.до 2000лв с монтаж
10.
https://prikachi.net/images/2024/08/17/231312.md.png
Според вас как е по-добре: в двете стаи по климатик или само 1брой 12000 който да е в стая1 насочен към коридора и стая2?
Благодаря за направените предложения, но това, което изчетох за многото дефекти в Premium серията на МХИ направо ме плаши и едва ли ще сложа машина от тази серия. Ще търся алтернативи.
Цитат:
HERUVIM
Благодаря за направените предложения, но това, което изчетох за многото дефекти в Premium серията на МХИ направо ме плаши и едва ли ще сложа машина от тази серия. Ще търся алтернативи.
Ваша воля.Щом толкова се страхувате сложете Daikin Perfera 7-ца.
Доста съм склонен както ме посъветвахте тук, да поставя две 7-ци на Перферата, но все още се колебая, защото модела е нов и няма отзиви как се държи. А 7-цата за спалнята няма ли да е на ръба за режим отопление, тъй като написах, че вратата ще бъде постоянно отворена към коридора - 8м2 и баня 4м2.
Предварително бях решил климатиците да са или МХИ или Дайкин, като повече клонях към МХИ, но Премиум серията ме плаши с тези лоши отзиви, а не искам да падам на сериите им Смарт плюс и Стандарт. Много съм навит на серията им Диамант, но те нямат 7-ца, а както ме посъветвахте 9-ките ще са доста преоразмерени. Всъщност размерите на помещенията ги казах само от един оглед (на око) на апартамента без да съм ги мерил и най-вероятно ще има разлика, когато измеря обстойно, и тогава пак ще помоля за мнения. Сега все още нямам достъп до жилището.
А и все още имам 2-3 месеца време докато ги закупя и тогава ще реша окончателно.
Просто реших по-рано да започна да сондирам мнения.
Цитат:
HERUVIM
Доста съм склонен да поставя Перферата - 7-ца в кухнята и 9-ка в спалнята, но все още се колебая, защото модела е нов и няма отзиви как се държи. А и имам 2-3 месеца време докато ги закупя.
За тези 15 квадрата FTXM20A+RXM20A ми се струва правилното
Цитат:
asseng44
Здравейте,
Лаик съм по темата и ще съм благодарен на препоръка за конкретни марки и модели:
1. За ĸaĸъв вид помещение ще се ползва ĸлимaтизaтopa: - жилищно;
2. За охлаждане, за отопление или и за двете (цяло сезонно ползване - oxлaждaнe и отопление) ще се пoлзвa ĸлимaтизaтopa? - За охлаждане и back-up за отопление. Основното отопление ще е на газ.
3. Kaĸвa e:
· ĸвaдpaтypaтa и ĸyбaтypaтa нa пoмeщeниeтo; - Вътрешно тяло ще има само в дневна + кухня, която е 26,15кв, 67 кубика. Планирам да мога да охлаждам и останалите помещения - 2 спални по 15 кв. средно.
· вид нa дoгpaмaтa и cтъĸлoпaĸeтa (дъpвeн/ΠBЦ/aлyминиeв, двoeн/тpoeн cтъĸлoпaĸeт, KA или дpyг вид); - PVC, троен стъклопакет, сграда построена 2024 с висок индекс на енергоефективност.
· ĸвaдpaтypa нa пpoзopцитe;
· изложение нa пoмeщeниeтo; - изцяло изток;
· етаж нa пoмeщeниeтo в cгpaдaтa, ocoбeнocти (мaнcapднo, мeзoнeт, имa пopтaл и в ĸoя чacт e или дpyги ocoбeнocти)? - втори етаж, вътрешен апартамент, от всички страни е обитаемо;
· ĸaĸвo e пpeднaзнaчeниeтo нa пoмeщeниeтo- xoл, cпaлня, дeтcĸa, вceĸиднeвнa и т.н; - хол + кухня;
· в ĸъщa или aпapтaмeнт e плaнyвaнoтo зa ĸлимaтизиpaнe пoмeщeниe? - апартамент;
4. B ĸoя част на България (населено място) е помещението (сградата)? - София;
5. Кaĸвa e жeлaнaтa тeмпepaтypa зa пoддъpжaнe лятo/зимa? - Лято - 25-6 градуса, зима - 23-4 градуса;
6. Имa ли изoлaция нa cтeни/тaвaн, нa ĸoи oт тяx имa и ĸaĸъв e видa и дeбeлинaтa нa изoлaциятa? - Не мога да кажа, за съжаление. Сградата е с акт 16 от Април 2024.
7. Имa ли eлeĸтpичecĸи ypeди в пoмeщeниeтo в ĸoeтo щe ce мoнтиpa ĸлимaтизaтopa и ĸaĸви? - Ще има - готварска печка, съдомиялна, котлони.
8. Kaĸъв е бюджета за покупка на ĸлимaтизaтopа (включва ли монтаж)? - Може би до 2500 лв. с монтаж.
9. Дo ĸaĸвa външнa тeмпepaтypa зимaтa/лятoтo щe paзчитaтe нa ĸлимaтизaтopa зa oтoплeниe/oxлaждaнe? Ще се използва предимно за охлаждане, но е добре да е ефективен и при отопление, ако има непредвидени обстотялства с газта.
10. Aĸo имaтe възмoжнocт ĸaчeтe cxeмa нa пoмeщeниeтo, пoĸaзвaщa тoчнo гeoмeтpиятa мy, paзпoлoжeниeтo (или пpeдвидeнoтo paзпoлoжeниe нa мeбeли), пpoзopци и вpaти и дpyгo, ĸoeтo cчeтeтe зa вaжeн фaĸтop cвъpзaн c гeoмeтpия и paзпoлoжeниe нa мeбeли.
Няколко неща са ми важни при избора;
Тиха работа на вътрешно и външно тяло (външното е в ниското на терасата, точно до прозореца на родителската спалня. Т.е. при отворен прозорец, ако е шумен би създаал дискомфорт.
Енергиен клас А+++ за охлаждане и отопление.
Надеждност.
С дете на 2 години сме, ако и това има значение.
Благодаря ви сърдечно!
Здравейте :)
Ще се радвам да получа вашите препоръки. За бюджет може би 2500 без монтаж.
Примерно General Fujitsu ASHH12KGTG / AOHH12KGCG добра опция ли е? Или нещо на Toshiba?
Доста съм склонен както ме посъветвахте тук, да поставя две 7-ци на Перферата, но все още се колебая, защото модела е нов и няма отзиви как се държи. А 7-цата за спалнята няма ли да е на ръба за режим отопление, тъй като написах, че вратата ще бъде постоянно отворена към коридора - 8м2 и баня 4м2?
Heruvim, “напъни” се малко (в другата тема си дал до 3К бюджет) и сложи подова 25 Перфера в спалната и стенна 20ска в кухнята.
Цитат:
ccankov73
Heruvim, “напъни” се малко (в другата тема си дал до 3К бюджет) и сложи подова 25 Перфера в спалната и стенна 20ска в кухнята.
Тя работата отива на напъване, ама аз сега кого да слушам - HRS9 казва, че две 7-ци Диамант ще са супер преоразмерени и за двете помещения, и да си сложа две седмици Перфера, а те по характеристики са много сходни със седмиците на Диаманта. Ти казваш да слагам подова Перфера и то 9-ка в спалнята и 7-ца в кухнята. Така написано от вас излиза, че с две седмици независимо дали Диамант или Перфера нещата ще са добре и няма да има преоразмеряване. Извинявайте, но има противоречие и това ме обърква още повече.
Моите уважения към вас, но бих искал да помоля за мненията и на Aleksandars, rosswen и Palev, за което предварително им благодаря!
Цитат:
HERUVIM
Тя работата отива на напъване, ама аз сега кого да слушам - HRS9 казва, че две 7-ци Диамант ще са супер преоразмерени и за двете помещения, и да си сложа две седмици Перфера, а те по характеристики са много сходни със седмиците на Диаманта. Ти казваш да слагам подова Перфера и то 9-ка в спалнята и 7-ца в кухнята. Така написано от вас излиза, че с две седмици независимо дали Диамант или Перфера нещата ще са добре и няма да има преоразмеряване. Извинявайте, но има противоречие и това ме обърква още повече.
Диамант 7-ца е много мощен(външно тяло 43кг) и Диаманта не е подходящ за спалня, а и MHI преоразмерено не работи добре.
Перферта като мощност е по-близка до премиум от колкото до диаманта.
Даже за кухнята не виждам смисъл от перфера, за толкова малко и непретенциозно помещение 7-ца сиеста ще е достатъчна.
По-евтин варинат - MITSUBISHI ELECTRIC MSZ-AY25VGK за спалнята, за кухнята - MITSUBISHI ELECTRIC MSZ-HR25VF или ако се появи дотогава MITSUBISHI ELECTRIC MSZ-BT25VGK.
За съжаление вие не разбирате нищо от този род техника и не можете да направите разликата между машините, за това и се обърквате. Принципно това не е проблем и за това е форума да се пита, изчакайте още мнения и направете своя информиран избор за да не съжалявате след това.