Отговор: Избор на климатизатор '2024 година
Здравейте, предварително благодаря за изказаните компетентни мнения на специалистите тук.
Търсим бюджетна мултисплит система за отопление и охлаждане на 3 стаи в семейна вила която няма да се обитава постоянно (основно уикендите и ваканциите). Спряхме се на мултисплит едно външно с 3 вътрешни тела за да може да балансираме мощностите между трите помещения оптимално, а също така когато ни няма зимата да оставяме включено само едното вътрешно тяло в хола за да поддържа системата работеща през зимния период. Искаме да има възможност за управление през интернет/приложение за да може да увеличаваме температурите в помещенията ден преди да пътуваме до имота през зимния период.
Помещения:
Стая 1
1.
-къща
2.
- И за двете
3.
- Стая 1: 44м2 на 2.5h = 110m3
-Изложение Изток, Запад, Юг, Север
-Дограма ПВЦ, шест камерна, троен стъйлопакет 4сезона, обикновенно, КА.
-Квадратура прозорци 11м2
-1ви етаж кота 0 - терен
-Предназначение хол
4.
-Софийско поле
5.
- лято 25, зима 23
6.
-външна изолация 10см ЕПС,Окачен таван 5см със стъклена вата,Плащава замазка под 4см с 4см XPS под нея.
7.
-готварска печка, микровълнова, котлони.
8.
- Мултисплит 8,000лв с включен монтаж
9.
-Зима -15, лято +40
10.
- ще бъде добавена най-долу.
Стая 2 :
1.
-къща
2.
- И за двете
3.
- Стая 2: 15м2 2.6h = 39m3
-Изложение Изток, Юг,
-Квадратура прозорци 4м2
-2ви етаж кота последен
-Предназначение спалня
4.
-Софийско поле
5.
- лято 25, зима 23
6.
-външна изолация 10см ЕПС,Окачен таван 30см със стъклена вата над нея дървена обшивка и вентилиран покрив, предстенна обшивка 5см стъклена вата.
7.
-Не.
8.
- Мултисплит
9.
-Зима -15, лято +40
10.
Стая 3 - Спалня:
1.
-къща
2.
- И за двете
3.
- Стая 2: 16м2 2.6h = 41,6m3
-Изложение Юг, Запад
-Квадратура прозорци 2.8м2
-2ви етаж - последен подпокривен
-Предназначение спалня
4.
-Софийско поле
5.
- лято 25, зима 23
6.
-външна изолация 10см ЕПС,Окачен таван 30см със стъклена вата над нея дървена обшивка и вентилиран покрив, предстенна обшивка 5см вата стъклена вата.
7.
-Не.
8.
- Мултисплит
9.
-Зима -15, лято +40
10.
Поради ниския ни бюджет за такова решение основно до момента сме разглеждали два типа монофазни мултисплит с-ми на големи китайски производители, но приемаме всякакви идеи и корекции. (До момента не сме се консултирали със специалисти в областта).
1)Gree GWHD42NK6LO с вътрешни: GWH24ACE 24kBTU (хол) и 2xGWH24ACE 12kBTU (спални)
2)Midea M5O-42FN8-Q с вътрешни: MA24NXD0-I 24kBTU (хол) и 2x MA-12NXD0-XI 12kBTU (спални)
Също ще се радваме на препоръчана фирма за монтаж която работи с въпросните бюджетни прозиводители в регона на София област.
Обмисляхме вариант и с 3 отделни климатика, но тогава няма да можем да балансираме оптимално мощности между 3те помещения и да изключваме напълно двата климатика/тела в спалните зимните периоди докато не ползваме къщата.
Предварително благодаря и се извинявам за дългия текст.
Снимки:
Етаж 1
https://i.postimg.cc/0NcnV0fC/clipbo...9073f82d57.jpg
Етаж 2
https://i.postimg.cc/Y04dGLQz/clipbo...9073f23314.jpg
Здравейте, моля за препоръки за 2 климатика за 2 помещения (кухня и спалня) , с уточнение, че вратите и на двете ще бъдат постоянно отворени към коридор, който е 6,9м2/18м3 и баня 3м2/8м3. Благодаря предварително за съдействието!
1. За ĸaĸъв вид помещение ще се ползва ĸлимaтизaтopa: жилищно;
2. За охлаждане, за отопление или и за двете (цяло сезонно ползване - oxлaждaнe и отопление) ще се пoлзвa ĸлимaтизaтopa? И за двете.
3. Kaĸвa e:
· ĸвaдpaтypaтa и ĸyбaтypaтa нa пoмeщeниeтo; Кухня - 11,5м2/30м3; Спалня - 15м2/39м3
· вид нa дoгpaмaтa и cтъĸлoпaĸeтa (дъpвeн/ΠBЦ/aлyминиeв, двoeн/тpoeн cтъĸлoпaĸeт, KA или дpyг вид); ПВЦ дограма двоен стъклопакет
· ĸвaдpaтypa нa пpoзopцитe; Кухня - 5,36м2: Спалня - 5,08м2, като и двете помещения са с югозападно изложение.
· етаж нa пoмeщeниeтo в cгpaдaтa, ocoбeнocти (мaнcapднo, мeзoнeт, имa пopтaл и в ĸoя чacт e или дpyги ocoбeнocти)? 2-ри от 6 етажа.
· ĸaĸвo e пpeднaзнaчeниeтo нa пoмeщeниeтo- xoл, cпaлня, дeтcĸa, вceĸиднeвнa и т.н; Кухня и спалня
· в ĸъщa или aпapтaмeнт e плaнyвaнoтo зa ĸлимaтизиpaнe пoмeщeниe? Апартамент
4. B ĸoя част на България (населено място) е помещението (сградата)? Силистра
5. Кaĸвa e жeлaнaтa тeмпepaтypa зa пoддъpжaнe лятo/зимa? Лято 25-26, зима 24-25 градуса.
6. Имa ли изoлaция нa cтeни/тaвaн, нa ĸoи oт тяx имa и ĸaĸъв e видa и дeбeлинaтa нa изoлaциятa? Няма изолация.
7. Имa ли eлeĸтpичecĸи ypeди в пoмeщeниeтo в ĸoeтo щe ce мoнтиpa ĸлимaтизaтopa и ĸaĸви? Кухня - хладилник, аспиратор, микровълнова фурна; Спалня - телевизор.
8. Kaĸъв е бюджета за покупка на ĸлимaтизaтopа (включва ли монтаж)? 5500-6000 лв. с вкл. монтаж.
9. Дo ĸaĸвa външнa тeмпepaтypa зимaтa/лятoтo щe paзчитaтe нa ĸлимaтизaтopa зa oтoплeниe/oxлaждaнe? Отопление - минус 15/20; Охлаждане +40
10. Aĸo имaтe възмoжнocт ĸaчeтe cxeмa нa пoмeщeниeтo, пoĸaзвaщa тoчнo гeoмeтpиятa мy, paзпoлoжeниeтo (или пpeдвидeнoтo paзпoлoжeниe нa мeбeли), пpoзopци и вpaти и дpyгo, ĸoeтo cчeтeтe зa вaжeн фaĸтop cвъpзaн c гeoмeтpия и paзпoлoжeниe нa мeбeли.
https://postimg.cc/PPgDsvkH
Важно е да работи тихо, както вътрешното, така и външното тяло. Без много пукане, съскане, фучене или др.
Цитат:
Първоначално публикувано от
bobivg
Alpin Yuka ASV-25YTZ
Това доста ми допадна като вариант. Какви са наблюденията за марката? Ще може ли да се доближи като производителност спрямо mitsubishi heavy srk20zs-w
Цитат:
IvanovIvanov
5500-6000 лв. с вкл. монтаж..
Daikin FTXM20A~RXM20A BluEvolution Perfera - 2 бр.
Mitsubishi Electric MSZ-EF25VGK W~MUZ-EF25VG KIRIGAMINE ZEN - 2 бр.
Fuji Electric RSH07KGTG~ROH07KGCG Designer Range - 2 бр.
Цитат:
Ivo7337
Това доста ми допадна като вариант. Какви са наблюденията за марката? Ще може ли да се доближи като производителност спрямо mitsubishi heavy srk20zs-w
Според мен ще работи по адекватно в помещение 11м2 от хевито. Модела е от няколко месеца на пазара, та никой няма наблюдения. Алпин си ги поръчват и вкарват с тази марка Актон електроникс. Бюджетен вариант на подов климатик очевидно, чудеса не трябва да се очакват, но пък цената е на половината на марковите подови. Да се сравнят подови и стенни модели също не е коректно. Как ще работи Алпина зимата не се знае, но със сигурност се знае, че ZS-W ще работи като конвенционалка.
Цитат:
Aleksandars
Благодаря за консултацията. Две седмици Перфера ще смогват ли да отопляват и коридора и до известна степен и банята? Възнамерявам вратите на всички помещения (без детската) да са постоянно отворени.
Цитат:
Ivo7337
Както ви написаха, такава "марка" няма. Някой търговец поръчва на някой от реалните производители определен тип машини и им слага някакво търговско наименование. Може да идват готови изцяло или на части и да се сглабят на място. Такива "марки" се появяват от време на време. Докога ще ги има е божа работа. Аз например съм от 2022г. с 2 бройки от друга подобна "марка" - Кайсай (Мидея). Иначе цената за подов е ниска наистина.
VanDan, нещо негативно ли виждаш в това някой да си вкарва продукт със собствено наименование и по негова спецификация до колкото е възможно да се избяга от базата разработена от китайците? Не разбрах има ли проблем в това и ако има евентуално какъв е? На актон бизнеса е само с климатици и термопомпи не продават прахосмукачки, Занимават се само с това отдавна и са вносители (не прекупвачи) на Хитачи, Даикин и Панасоник. Дали Алпин ще се задържи като марка или не може да гадаем, но фирмата стояща зад марката няма да изчезне.
Не съм писал нищо "негативно". Самият аз съм с подобна "марка" 2 броя. Написах, че цената на подов Алпин е доста добра. Понеже човекът пита за "впечатления за марката" и както ти, така и аз написахме, че такава "марка" няма. И също така, че е имало и други такива през времето. И е факт, че почти всичките в един момент изчезват. Някои бързо, някои след доста повече време. Поне досега. Помниш ли Нео. Или онези бургаските Осаки.
Цитат:
IvanovIvanov
Благодаря за консултацията. Две седмици Перфера ще смогват ли да отопляват и коридора и до известна степен и банята? Възнамерявам вратите на всички помещения (без детската) да са постоянно отворени.
без проблем...
Sent from my Vivo X100S using Tapatalk
Цитат:
Aleksandars
без проблем...
Sent from my Vivo X100S using Tapatalk
Благодаря!
Цитат:
Aleksandars
офтопик/закачка
Как не те изядоха, че триото (КГ) били много шумни и не знам какво си не знам. (КГ го смятам за добър климатик, някой да не помисли нещо друго)
Цитат:
zillion
офтопик/закачка
Как не те изядоха, че триото (КГ) били много шумни и не знам какво си не знам. (КГ го смятам за добър климатик, някой да не помисли нещо друго)
Е то си е вече обществена тайна. :)
Цитат:
zillion
офтопик/закачка
:offtopic: Флагмана на триото(почти 5 бона) е със следните показатели относно шума:
ЕБАТИ СМЕХО :lol: Ако го имаше през социалистическо време щеше да бъде изключително подходящ за предприятието "Тих труд".