vlado56 , от Метро 2 бр. 12ки за 428 € , или 3 бр. 9 ки за 597 € , с 5 години гаранция . Бранда е МВО , ще свършат работа даже и за отопление в преходните сезони . Аз бих взел 3 бр 9 ки и ще климатизирам целия етаж .
За тези MBO някъде съм попадал на мнения че външните са шумни при отопление, макар че в случая се търси за охлаждане.
Старлайт ще е по-добре като марка.
Каква е разликата между Старлайт и МВО , и двата са ребрандиран ТСL .
Не се знае, може да ребрандират от различни производители според модела, а може и сами да си ги произвеждат с чужди компоненти. Срещнах мнение на човек който има и двете марки и е по-доволен от Старлайта, но и модели най-различни и не опира само до марка.
В този от видеото дори не се вижда платка във външното, да не говорим и за почти никаквaта изолация на компресора...
Колега показвате клип на някъкъв незнаен конвенционален on/of модел ( не е инвертор ) . Аз предлагам на човека MBO-H09A4/AAR3DI-EU инвертор който в Метро струва 199€ с 5 години гаранция и за неговите изисквания ще върши перфекна работа че и отгоре . Не се вижда смисъл да се дават 150-200€ че и повече за три машини които на практика ще бъдат абсолютен аналог за тия два месеца когато ще се изпозват . Колегата сам ще си прецени .
Този пост е редактиран от Aleksandars; 10-02-26 в 21:44.
Е и аз разбрах че не е инверторен, но все пак показва колко low cost е марката и както написах опира и до модели, а не само марки. За тези продавани у нас пишат че били с Хитачи компресори. Ако е само за охлаждане и бюджета е толкова ограничен, все ще вършат някаква работа. Но изглежда не са за препоръчване за отопление.
Друг писал, че съседа му имал такива и зимата не можел да спи от шума на външните тела
- - - - - - - - - -
Но и посочения модел май е с Gree компресор.
Здравейте и благодаря, че поддържате и актуализирате регулярно темата.
Моят въпрос е свързан с избор на решение за климатизация на новострояща се къща с инверторни климатици и VRF. Бързам да кажа, че отоплителната инсталация на къщата е в процес на изграждане, като към момента са положени само тръбите за подовото отопление. Доставката, монтажът на термопомпата, бойлерът и буферът са предвидени да се изпълнят след Протокол за въвеждане в експолоатация /Акт 16/. Функциите на климатизацията ги свързавам с охлаждането и поддържането на постоянна вътрешна температура през топлите месеци и заместваща/резервна/ роля в случай, че термопомпата не работи в студените месеци.
Малко информация за къщата:
1. Двуетажна къща с РЗП -262 кв.м.
1.1 Етаж 1: кухня, трапезария и всекидневна. Общата квадратура на помещението за климатизация е 58 кв.м. По проект то ще бъде разаделено на малка кухня /около 12-15 кв.м. и трапезария и всекидневна 43-46 кв.м. За голямото помещение предвиждам поставянето на две тела. За кухнята едно тяло.
1.2. Етаж 2: Общата квадратура на помещенията за климатизация е 55 кв.м, представляващи 3 спални с квадратура на всяка една от тях между 15 кв. м. и 20 кв.м. Тук предвиждам по едно тяло за всяка стая;
2. Разположение на къщата: къщата е с разположение юг-запад, като сервизните помощения за които е предвидена само подово отопление са север. Източната старана в съседство с къща-близнак;
3. Строителство и вложени материали: къщата е изградена с носещи конструкции от бетон и тухлен зид /тухли Wienerberger/. Широчината на тухления зид по външните стени е 25 см. Положената изолация е 10 см.
4. Дограма: Rehau 42 mm стъклопакет. Квадратура на дограмата е както следва: Етаж 1 два стъклопакета 240х250 и един стъклопакет 145х250. Етаж 2 - проблизителни размери спалня 1: 240х250; спалня 2: прозорец 240х190, прозорец 80х190, врата 80х250; спалня 3: прозорец 160х190 и врата 80х250.
5. Местонахождение: София-град/ с. Мрамор
6. Друго: обмислям поставянето на две външни тела, по едно за всеки етаж, с мултисплит система с по 3 вътрешни тела на етаж. Тук е важно да отблежа, че с проектантите планираме поставянето на канални вътрепни тела за всички помещения и на двата етажа.
Ще бъда благодарен ако ме ориентирате за следното:
1. Кои са марките и моделите, които предлагат решение за този обект?
2. Какъв е ценовият диапозон за проектирането и изпълениенето на това решение?
На разположение съм ако има нужда за още уточнения и поробности.
Благодаря предварително!
1. За ĸaĸъв вид помещение ще се ползва ĸлимaтизaтopa:
· жилищно;
2. За охлаждане, за отопление или и за двете
3. Апартамент, среден етаж,ново строителство една стая 34кв.м. и една стая 15квм.
4. B ĸoя част на България Пловдив
6. Имa ли изoлaция Външна изолация на цялата сграда
7. Имa ли eлeĸтpичecĸи ypeди в пoмeщeниeтo в ĸoeтo щe ce мoнтиpa ĸлимaтизaтopa и ĸaĸви? В Голямото помещение има поместена и кухня
8. Kaĸъв е бюджета за покупка на ĸлимaтизaтopа 3500-3700лв
Здравейте, след много четене и разговори с магазини ми е тотална каша в главата. Изискванията са ми максимална за бюджета тишина и комфорт и все пак топлене. От последния магазин ми предложиха следните 2 варианта:
Daikin FTX25/RXF25 + FTX50/RXF50
Или
Mitsubishi AY25 + AY50 (като по-бюджетен вариант HR25)
Въпреки, че Митцубишитата са доста над възможностите ми, си казах, че ще се понапъна за тях, защото от едно време им се носи славата на тихи и комфортни... докато не отворих форума тук и не изчетох много негативни мнения за някакви дефрости, които са супер на често... и излиза, че хем ще взема нещо над възможностите ми, хем тишината и комфорта няма да ги има. Та Ви моля за съвети и мнения...
Здравейте,Стаята е 18 квадрата,1 етаж на блок панелен.От долу са мази ,стаята е без изолация има пвц дограма.Голям вратопрозорец ,балкона е остъклен и той със пвц дограма.Стария климатик умря.Климатика се ползва предимно за отопление но и лятото се ползва когато е много топло .Бюджет 1300 евро.Предлагат ми 9ка казват че ще се справя във тази стая. ,аз съм за 12 ка. Единия е Daikin FTXD25A COMFORA PLUS 2. Daikin FTXP25N 3.Gree GWH09YD/S6DBA1 AMBER II NORDIC.За град Варна става на въпрос,клоня към 12ка защото няма изолация и е на 1 етаж.Моля за съвет.Може и други модели.
Щом искате 12 ка , един Daikin FTXC35E-RXC35Е ще се спрвя перфектно с вашите условия , влиза добре и в бюджета . Минимума му е като на 9 ка , много комфортен климатик .
Просто мисля че трябва да бъде 12 ,9ката мисля ще работи на ръба зимно време.Все пак е на 1 етаж без никаква изолация.Техника ме убеждава че тези които е дал като модели ,щели да вършат перфектно работа и да добре да топлят.Нещо не съм съгласен,на 100 процента.