Здравейте! Ще се радвам, ако някой може да ми помогне с избор на 2 бр. климатици за "ваканционен" апартамент в Бургас... апартаментът е старо строителство (50-те години), тухла, санирана е цялата сграда преди 3-4 години с EPS 10-см (мисля).
Дограмата е нова, Rehau Synego, 4 сезона троен стъклопакет. На етаж 3, с постоянно обитавани апартаменти отгоре и отдолу. Изложението е чист югозапад (левите прозорци на чертежа, на дневната и кухнята, гледат на югозапад). Височината на помещенията е 2.70
Търся климатик за спалня 2 - 13.4 квадрата, 36 кубика (спалня 1 вече има от по-рано), както и за дневната - 31 квадрата, 83 кубика (която е от две съединени помещения, с отворена изцяло през повечето време портална врата между тях).
Апартаментът ще се ползва главно между Май и Октомври. В останалото време - за по 2-3 дни максимум. Т.е. говорим предимно за охлаждане - отоплението през зимата може и да е на конвектори, тъй като ще е инцидентно, но ще е добре да могат климатиците да се пускат дистанционно предварително, за да затоплят преди пристигане. Гони се температура от около 22-23 градуса лятото.
Освен в спалнята, разтегателен диван, който ще се ползва от време на време за спане ще има и в дневнатa (на стената, която е 361см широка - най-горе в ляво). Когато се ползва така, порталът между двете помещения ще се затваря, т.е. помещението става 17 квадрата или 46 кубика.
Основно гоня комфорт по време на сън при работещ климатик (т.е. тих режим, опция за изключване на всички светлини, "windfree") и тишина - както на вътрешното тяло, така и на външните. Вграден WiFi е задължителен (макар че то май вече почти няма такива без). Читави филтри, PM 2.5 ще е голям бонус, за да не се ползват отделни пречистватели за въздуха. Много харесвам функцията Midea Follow Me за контрол на температурата спрямо позицията на дистанционното, но знам, че това е по-скоро важно при отопление, поправете ме ако бъркам...
Маркирал съм предвидените позициите на телата. Основното ми притеснение е какъв размер да има в дневната, предвид опцията да се затваря половината пространство... дали 18 или по-малко (спалнята ще е 9).
Не търся бюджетно решение, а такова, което да осигури комфорт и дълги години работа (предишните Хитачи-та работеха над 20 години безотказно, само с редовно почистване). Предлагат ми GREE Airy, Midea All Easy Pro Nordic или Mitsubishi Electric MSZ-AY, но не знам дали много ме кефи това, че последните се правят в Турция...
Много благодаря на прочелите до края!
![]()