Здравейте,
Имам следния казус.
Имам четиристаен апартамент в ново строителство, който по проект има прекарани тръби от външното тяло само до всекидневната. Също така, по проект има място само за едно външно тяло, което трябва да е на терасата.
Исках да направя мултисплит система, но проблемът се изразява в това, че за да прекараме допълнително тръби от другите стаи към външното тяло, се налага да се направи нов отвор към терасата, което ще наруши конструкцията на фасадата и ще ѝ падне гаранцията. Фирмата изпълнител отказва да ни съдейства на този етап, понеже сградата все още няма акт 16, въпреки че ще откаже и след акт 16. Също така, мислех си за варианта, в който се използва мини VRV/VRF, но прекараните тръби са с диаметър 7мм и 10мм, не знам дали ще са достатъчни за такъв тип разработка.
Въпросът ми е, има ли вариант, с който мога да използвам вече прекараното трасе, за да мога да направя климатична система на целия апартамент, или няма как да мина без да се наложи прекарване на нови тръби към терасата?.
И има ли някой, който е преминал през подобен проблем, или може да съдейства за изграждането на климатична система в текущото състояние на апартамента?
Апартаментът е газифициран и тръбите за парното вече са положени, искам да направя климатизация за охлаждане лятото.
Благодаря предварително!