По-добре ли е за климатика ако над него се монтира навес (козирка), и защо?
Може ли някой да ми даде компетентен отговор, че скоро ми предстои монтаж?
Благодаря!
Преглед за печат
По-добре ли е за климатика ако над него се монтира навес (козирка), и защо?
Може ли някой да ми даде компетентен отговор, че скоро ми предстои монтаж?
Благодаря!
Климатика е проектиран да работи без наве/козирка. Освен това една такава козика много гадно шуми, когато вали дъжд.
зимата би имало полза но само когато вали сняг ,той много бързо се набива на питата и ефективността на климата спада .. аз правя следното - зимата слагам понякога една гумена стелка отгоре да не го вали сняг ,ако няма нужда я махам
това е хитро - хем пази климатика, хем и не шумиЦитат:
Първоначално публикувано от Alexi
Интересно е, че в инструкциите за инсталация на моя климатик се казва, да не се инсталира (ако е възможно) външното тяло на място с пряка слънчева светлина. Препоръчват да се постави навес за предпазване от преките лъчи.Цитат:
Първоначално публикувано от Alexi
"If possible, do not install the unit where it will be exposed to direct sunlight.(If nesessary, install a blind that does not interfere with the air flow."
Не се обяснява защо. Може би това касае само режима охлаждане?
В моята инструкция пише при експоатация при ниски температури:
1. Да не се излага всмукателната страна на вятър и да се монтира с тази страна към стената, ако не може да се монтира преграда против вятъра.
2.В район с голяма снежна покривка да се монтира козирка и да не е близо до земята за да не попада сняг в питата.
Привет!
И аз през последната зима забелязах, че при снеговалеж от "течението" на голямата перка на външното тяло климатика доста интензивно "лепеше" сняг. Мислех си за навес - ма много грозно (живея в панелка накичена с всякакви антени/кабели/клими по фасадата и ми се стори, че ще е много мангалско да сложа и навес на климата).
Някакви други идеи за "навес"?
В режим охлаждане външното тяло отдава топлината,която се извлича от стаята,към околната среда.За да протече този процес естествено температурата на тялото трябва да е по-висока от температурата на околната среда.Прякото слънчево греене в случая едва ли допринася за това.Цитат:
Първоначално публикувано от bukke
За да се преодолее това допълнитено натоварване се покачва налягането на кондензация,което води до по-голям разход на енергия и по интензивно износване.Няма да се почуства зле климатика,ако се постави козирка.Климатика има режим на обескрежаване,скрежа влошава топлообмена.При снеговалеж влажността на въздуха е висока.При това положение климатика по-често включва обезскрежаването.Съвсем естествено е че далеч няма нужда от допълнително количество сняг по изпарителя.Режим при +2* и снеговалеж е по-неблагоприятен за климатика от режим при -2*.Във втория случая влажността на въздуха е ниска.Цитат:
Първоначално публикувано от lupo101
Благодаря за коментара.Цитат:
Първоначално публикувано от badr
Вероятно ще си монтирам някакъв навес. Може би от палупрозрачен материал. Някое парче поликарбонат или нещо подобно.
В моя случай не е козирка а си е цял катун :)) :)) :)) Грозничко е,обаче зимата като зафучи нямам никаква грижа.Тялото е на източна стена,в съседство няма другикъщи да спират вятъра,и така го мотае.....А в Русе се случват и дълги зими
Това от какъв материал е? Нещо решетесто?
Поликарбонат 3мм (от Жирафа) и скелет от кв.тръба 15х15мм :)
Единия от климатиците ми,е монтиран на балкона,като го поставихме напряко за да не ми застава пред прозореца.Сега го отчитам като грешка,защото зимата сваля още около 3-4 градуса,а лятото не можеш да се покажеш от горещина,и това при положение че има голям обмен на въздух,защото едната страна все пак е отворена.По начина по който сте го запушили този климатик от снимката,няма да му навява сняг,но съм сигурен,че ако околната температура зимата е 0гр,то под тази козирка ще стане -4 -5.Така ще издухва изстудения вече въздух,който ще се удря в тази преграда отпред и ще си го засмуква обратно,което ще доведе до по-лоша работа на климатика и по-голям разход.Просто споделям мнението си на потребител и мисля,че отпред трябва да е отворено.
:)Отпред отвора според мен е достатъчно голям.Преди да лепна челните панели съм пробвал (със запалка при работещ вентилатор)ширината на въздушната струя.Така съм преценил,и нямам проблем с това ( а мислех да разширя още от едната страна) просто няма нужда :wink:
Българска работа грозни козирки и къщички сякаш ще го ползвате вечно.