По-добре ли е за климатика ако над него се монтира навес (козирка), и защо?
Може ли някой да ми даде компетентен отговор, че скоро ми предстои монтаж?
Благодаря!
По-добре ли е за климатика ако над него се монтира навес (козирка), и защо?
Може ли някой да ми даде компетентен отговор, че скоро ми предстои монтаж?
Благодаря!
Климатика е проектиран да работи без наве/козирка. Освен това една такава козика много гадно шуми, когато вали дъжд.
зимата би имало полза но само когато вали сняг ,той много бързо се набива на питата и ефективността на климата спада .. аз правя следното - зимата слагам понякога една гумена стелка отгоре да не го вали сняг ,ако няма нужда я махам
това е хитро - хем пази климатика, хем и не шумиПървоначално публикувано от Alexi
Интересно е, че в инструкциите за инсталация на моя климатик се казва, да не се инсталира (ако е възможно) външното тяло на място с пряка слънчева светлина. Препоръчват да се постави навес за предпазване от преките лъчи.Първоначално публикувано от Alexi
"If possible, do not install the unit where it will be exposed to direct sunlight.(If nesessary, install a blind that does not interfere with the air flow."
Не се обяснява защо. Може би това касае само режима охлаждане?
В моята инструкция пише при експоатация при ниски температури:
1. Да не се излага всмукателната страна на вятър и да се монтира с тази страна към стената, ако не може да се монтира преграда против вятъра.
2.В район с голяма снежна покривка да се монтира козирка и да не е близо до земята за да не попада сняг в питата.
Привет!
И аз през последната зима забелязах, че при снеговалеж от "течението" на голямата перка на външното тяло климатика доста интензивно "лепеше" сняг. Мислех си за навес - ма много грозно (живея в панелка накичена с всякакви антени/кабели/клими по фасадата и ми се стори, че ще е много мангалско да сложа и навес на климата).
Някакви други идеи за "навес"?
В режим охлаждане външното тяло отдава топлината,която се извлича от стаята,към околната среда.За да протече този процес естествено температурата на тялото трябва да е по-висока от температурата на околната среда.Прякото слънчево греене в случая едва ли допринася за това.Първоначално публикувано от bukke
За да се преодолее това допълнитено натоварване се покачва налягането на кондензация,което води до по-голям разход на енергия и по интензивно износване.Няма да се почуства зле климатика,ако се постави козирка.Климатика има режим на обескрежаване,скрежа влошава топлообмена.При снеговалеж влажността на въздуха е висока.При това положение климатика по-често включва обезскрежаването.Съвсем естествено е че далеч няма нужда от допълнително количество сняг по изпарителя.Режим при +2* и снеговалеж е по-неблагоприятен за климатика от режим при -2*.Във втория случая влажността на въздуха е ниска.Първоначално публикувано от lupo101
Благодаря за коментара.Първоначално публикувано от badr
Вероятно ще си монтирам някакъв навес. Може би от палупрозрачен материал. Някое парче поликарбонат или нещо подобно.
В моя случай не е козирка а си е цял катун Грозничко е,обаче зимата като зафучи нямам никаква грижа.Тялото е на източна стена,в съседство няма другикъщи да спират вятъра,и така го мотае.....А в Русе се случват и дълги зими
Това от какъв материал е? Нещо решетесто?
Поликарбонат 3мм (от Жирафа) и скелет от кв.тръба 15х15мм
Единия от климатиците ми,е монтиран на балкона,като го поставихме напряко за да не ми застава пред прозореца.Сега го отчитам като грешка,защото зимата сваля още около 3-4 градуса,а лятото не можеш да се покажеш от горещина,и това при положение че има голям обмен на въздух,защото едната страна все пак е отворена.По начина по който сте го запушили този климатик от снимката,няма да му навява сняг,но съм сигурен,че ако околната температура зимата е 0гр,то под тази козирка ще стане -4 -5.Така ще издухва изстудения вече въздух,който ще се удря в тази преграда отпред и ще си го засмуква обратно,което ще доведе до по-лоша работа на климатика и по-голям разход.Просто споделям мнението си на потребител и мисля,че отпред трябва да е отворено.
Отпред отвора според мен е достатъчно голям.Преди да лепна челните панели съм пробвал (със запалка при работещ вентилатор)ширината на въздушната струя.Така съм преценил,и нямам проблем с това ( а мислех да разширя още от едната страна) просто няма нужда
Българска работа грозни козирки и къщички сякаш ще го ползвате вечно.