къде е по добре да се монтира климатика предназначен за отопление ......ниско долу 50-60 см. от пода или на височина 2 метра в жилищна сграда . Вашето мнение моля !
Преглед за печат
къде е по добре да се монтира климатика предназначен за отопление ......ниско долу 50-60 см. от пода или на височина 2 метра в жилищна сграда . Вашето мнение моля !
Естествено че долу FVXS Daikin, но трябва да е специално предназначен за това. По-голямата част са за горен монтаж на стената, може би защото климатиците се взимат предимно за охлаждане.
и какво ще му стане на климатика като го монтирам с метър и половина по ниско освен това че ще се чувства по довре топлинатаЦитат:
Първоначално публикувано от lupo101
Ами нищо няма да му стане ... :)
Вертикалните жалузи ще трябва да са като за охлаждане ... Но подовите климатици са направени да духат вертикално нагоре което с този не можеш да го направиш. Сигурно ще стане и доста грозно ...
Той климатика не знае че е монтиран долу и пак вентилатора ще е на Мax и ще си духа толкова силно и шумно.
Ако си забелязал на охлаждане климатика е по-безшумен отколкото на отопление.
Какъв е ефекта който търсиш ?
е точно обратното търся , целя да ми духа надолу, ниско и да не ми се образуват някъкви темперетурни разлики от рода - горе топло , долу студено :(Цитат:
Първоначално публикувано от lupo101
Ами монтираш си го по спецификация (имам предвид стенен), слагаш вентилатора на "Auto" или "Max" вкл. и жалузите и си ОК. Не виждам смисъл да се монтира ниско долу и т.н.Цитат:
Първоначално публикувано от shrec
ами разликата е че съм виждал на няколко места монтирани климатици по ниско и всичките са много доволни от ефекта
Едно от предимствата на климатиците е, че са високо на стената и не заемат много място.
По принцип в електрониката на климатика е заложено 1-2 градуса изместване на сондата именно поради темературните слоеве. Казано с други думи, ако е настроен на 26 градуса, трябва да измери температура 27-28 градуса за да спре, тъй като си мисли, че е на високо и там е с около 1-2 градуса по-топло.
Виждам следните предимства при долен монтаж / на 50 см от пода/ на (стенен) климатик
Понеже ще смуче подов въздух с по-ниска Т от тази на таванния въздух, делта Т ще е по-голямо, ще получавам една и съща мощност /в сравнение с високия стенен монтаж/ при по-малък дебит и по-малък шум.
А дали не може тяло за висок стенен монтаж да се монтира наопъки?
Тогава ще смуче отдолу и ще духа водоравно. Долу ще е идеално топло.
Ако ползваш климатика и за охлаждане няма да се получи хубаво да ти тече конденза на пода в стаята.Цитат:
Първоначално публикувано от mnd
За идващата зима и аз съм намислил да извърша ( преместя ) споменатия монтаж на Midea -та от подписа ми ( ТП вода-въздух). На 40-50 см от пода обърнат да духа нагоре.Климатикът ще се ползва само за отопление. При немодифициран климатик обаче това би довело до течове на пода след приключване на дефроста.Цитат:
Първоначално публикувано от mnd
Предвиждам климатика само за отопление, работата и конденза при охлаждане не ме интересуват. За конденза при размразяването не бях се сетил. Вижда ми се интересно как ще работи ако е под прозорец / в нормално положение /.
За мен климатик монтиран под прозорец си е грозно:
http://www.picvalley.net/u/1807/2035...nncFPuf4Td.JPG
Има подови модели, на Дайкин дори не са скъпи.