къде е по добре да се монтира климатика предназначен за отопление ......ниско долу 50-60 см. от пода или на височина 2 метра в жилищна сграда . Вашето мнение моля !
къде е по добре да се монтира климатика предназначен за отопление ......ниско долу 50-60 см. от пода или на височина 2 метра в жилищна сграда . Вашето мнение моля !
Естествено че долу FVXS Daikin, но трябва да е специално предназначен за това. По-голямата част са за горен монтаж на стената, може би защото климатиците се взимат предимно за охлаждане.
и какво ще му стане на климатика като го монтирам с метър и половина по ниско освен това че ще се чувства по довре топлинатаПървоначално публикувано от lupo101
Ами нищо няма да му стане ...
Вертикалните жалузи ще трябва да са като за охлаждане ... Но подовите климатици са направени да духат вертикално нагоре което с този не можеш да го направиш. Сигурно ще стане и доста грозно ...
Той климатика не знае че е монтиран долу и пак вентилатора ще е на Мax и ще си духа толкова силно и шумно.
Ако си забелязал на охлаждане климатика е по-безшумен отколкото на отопление.
Какъв е ефекта който търсиш ?
е точно обратното търся , целя да ми духа надолу, ниско и да не ми се образуват някъкви темперетурни разлики от рода - горе топло , долу студеноПървоначално публикувано от lupo101
Ами монтираш си го по спецификация (имам предвид стенен), слагаш вентилатора на "Auto" или "Max" вкл. и жалузите и си ОК. Не виждам смисъл да се монтира ниско долу и т.н.Първоначално публикувано от shrec
ами разликата е че съм виждал на няколко места монтирани климатици по ниско и всичките са много доволни от ефекта
Едно от предимствата на климатиците е, че са високо на стената и не заемат много място.
По принцип в електрониката на климатика е заложено 1-2 градуса изместване на сондата именно поради темературните слоеве. Казано с други думи, ако е настроен на 26 градуса, трябва да измери температура 27-28 градуса за да спре, тъй като си мисли, че е на високо и там е с около 1-2 градуса по-топло.
Виждам следните предимства при долен монтаж / на 50 см от пода/ на (стенен) климатик
Понеже ще смуче подов въздух с по-ниска Т от тази на таванния въздух, делта Т ще е по-голямо, ще получавам една и съща мощност /в сравнение с високия стенен монтаж/ при по-малък дебит и по-малък шум.
А дали не може тяло за висок стенен монтаж да се монтира наопъки?
Тогава ще смуче отдолу и ще духа водоравно. Долу ще е идеално топло.
Ако ползваш климатика и за охлаждане няма да се получи хубаво да ти тече конденза на пода в стаята.Първоначално публикувано от mnd
За идващата зима и аз съм намислил да извърша ( преместя ) споменатия монтаж на Midea -та от подписа ми ( ТП вода-въздух). На 40-50 см от пода обърнат да духа нагоре.Климатикът ще се ползва само за отопление. При немодифициран климатик обаче това би довело до течове на пода след приключване на дефроста.Първоначално публикувано от mnd
Предвиждам климатика само за отопление, работата и конденза при охлаждане не ме интересуват. За конденза при размразяването не бях се сетил. Вижда ми се интересно как ще работи ако е под прозорец / в нормално положение /.
Има подови модели, на Дайкин дори не са скъпи.