От къде да си купя и кой да ми монтира климатика?
Здравейте,
реших да се пробвам и тук да си задам въпросчетата и се надявам да успеете да ми помогнете
Не се смейте много на ламерските ми въпроси, но съм доста на Вие на тази тема ;)
Имам желание да си закупя климатик (главно зимата ще се ползва за отопление), стаята в която
искам да го сложа е около 30-35 квадрата, в единия край е 3м висок тавана а в другия 1 метър
(помещението е таванско със скосен покрив) и единственото място на което мога да го поставя е вътрешната (високата) стена
Та въпроса ми е възможно ли да се постави на такава стена защото е вътрешна и външното тяло ще трябва да се изкара някаде на около 4-5м.
Има подпокривно пространство и от там също има вариант да се прокарат "тръби, кабели...."
Ето и примерна скица на стаята за да ви стане по ясно :)
http://i18.tinypic.com/6gu58hh.jpg
Другото ми питане е дали може да ми препоръчате марка, модел... на климатик. Също да допълня, че стаята няма добра изолация.
Цената също ме вълнува за момента мога да отделя до към 1500-1600лв. макс
Чувал съм че при някои климатици ако температурите навън паднат под 5-6 градуса спирали да топлят а аз не искам така да се получи.
Държа да закупя нещо наистина качествено за да нямам проблеми през зимата
Надявам се да ми помогнете в избора.
Благодаря ви предварително!
Re: Въпрос за поставяне и покупка на климатик
yasoo при най-семпли изчесления за помещението ти е необходим климатик който отдава на отопление поне 4 киловата или това е така наречена 12 BTU според европейския стандарт или 28-ца според означението на японските климатици. Разтоянието от 4-5 метра не е проблем, а сумата която си отделил може да ти стигне за качествен японски климатик. До 1600 лева има инверторни клими санйо, фуджитсо / японски модели /. Аз съм фен японските машини затова ти препоръчвам това, но за европейският пазар вероятно има качествени модели в този ценови диапазон.
Няма проблем външното тяло да е на около 4-5м само ще трябва да доплатиш тръбите над 3м при монтажа/около 30 лв на метър/
За климатика понеже стаята е скосена една 12 ка ще го отоплява. За тези пари/1500-1600лв/ от по добрите климатици можеш да вземеш FUJITSU ASY/ASTA/RSA 12LCC инвертор.Пусни едно търсене и ще почетеш за модела.
12-ка от китаските съответства на 35-ца от японските. Ако е инвертор ще ти свърши идеална работа. Виж моделите на фиджитсу, но на 220V. За Даикин инвертор не ти стигат парите.
Интересно е откъде ще се премине кондензната тръба.Щото по твоята схема не виждам как.
Цитат:
Първоначално публикувано от Tecno
Интересно е откъде ще се премине кондензната тръба.Щото по твоята схема не виждам как.
Е те тук ме закопа :) По принцип тази тръба от къде до къде трябва да отива?
Не ми се смейте за тъпия въпрос но съм адски на вие на тази тема :(
ами трябва да се оттича водата от конденза която ти прави климатика при работа ;)
Цитат:
Първоначално публикувано от saint056a
ами трябва да се оттича водата от конденза която ти прави климатика при работа ;)
Еми то тази тръба не излиза ли от външното тяло?
Ако е от него то тогава какъв е проблема, външното тяло е на балкона по мойте сметки :)
А другото което е малко съм объркал скицата :) Подпокривното пространство е доста но на ниско
Сега ми хрумна още едно въпросче, има ли варянт за две вътрешни тела да сложа?
И ако има то колко парички би ми се вързала тази екстричка
Пример:
[img width=800 height=399]http://i9.tinypic.com/67ppx11.jpg[/img]
Благодаря предварително!
През лятото във вътрешното тяло кондензира вода която трябва от вътрешното тяло да бъде отведена навън.
Цитат:
Първоначално публикувано от blue1
През лятото във вътрешното тяло кондензира вода която трябва от вътрешното тяло да бъде отведена навън.
Може и в канализацията - ако има наблизо :)!
Може да се измисли. Нека монтажната група да направи оглед. Те ще си кажат какво може и какво неможе.
Цитат:
Първоначално публикувано от yasoo
А другото което е малко съм объркал скицата :) Подпокривното пространство е доста но на ниско
Сега ми хрумна още едно въпросче, има ли варянт за две вътрешни тела да сложа?
И ако има то колко парички би ми се вързала тази екстричка
Благодаря предварително!
Ако подпокривното пространство е 45 см ще стане без проблем,но само за климатика в голямата стая(хол).
От другата страна на стената т.e (двете тела са гръб с гръб) климатик няма как да се монтира,даже и да имаш тези 45см. необходими за прокарването на дренажа.Ако пуснеш и друг изглед на втората стая нещата ще станат 100% ясни.Друга алтернатива е ако имаш в съседство на стаите например мокро помещение та там да се отведе конденза.Има и друг вариянт но той важи ако си в ремонт,защото е свързан с къртене на една от двете стени(хол или стаята с подпокривното пространство на схемата ти)
Цитат:
Първоначално публикувано от Tecno
Ако подпокривното пространство е 45 см ще стане без проблем,но само за климатика в голямата стая(хол).
От другата страна на стената т.e (двете тела са гръб с гръб) климатик няма как да се монтира,даже и да имаш тези 45см. необходими за прокарването на дренажа.Ако пуснеш и друг изглед на втората стая нещата ще станат 100% ясни.Друга алтернатива е ако имаш в съседство на стаите например мокро помещение та там да се отведе конденза.Има и друг вариянт но той важи ако си в ремонт,защото е свързан с къртене на една от двете стени(хол или стаята с подпокривното пространство на схемата ти)
Подпокривното пространство е даже повече от 45см. :) За темата "ремонт" :081: точно такъв ще почвам първите дни на септември,
на стаята ще и свалям целия таван и ще слагам гипскартон (а и на другите стаи освежително ремонтче)
и за това от сега си разпитвам да си направя плановете по от рано.
За конденза ако тръбичката не е наклонена, така че да изтича може да се слжоли специална помпичка. Лошата новина е, че тази помпичка е много скъпа.
Благодаря на всички за отговорите :)
Чак сега случайно попаднах в нета на таванно-подови климатици
Такъв дали може да ми свърши същата работа ако се монтира на външната ниска стена на хола :)