Монтирали сме го преди две години така че не е до шум ами някои като тоя от лясквец изкукал.Много е тясна терасата няма място а е и остъклена ще го бронираме с ламарина:banghead:
Преглед за печат
Е да, де! Стрелецът е решил да вземе превантивни мерки преди лятото, сигурно му изтича скоро разрешителното за помпата:))
P.s: Велев, горе, в Плевен, чувство за хумор нямате ли? Да вземете да си правите по-често разходки до Габрово! Кажи му на пострадалия, ако е на голям зор, че му подарявам едно БК2300, бронирано :Drinks:
Прикачен файл 13309Прикачен файл 13310Прикачен файл 13311Прикачен файл 13312Прикачен файл 13313
Ето малко снимки и от мен. Преместих General-а на вилата. Ще се ползва предимно за охлаждане. Монтажът го направиха Sofclima - избрах ги заради пластмасовите стойки, много ми харесаха. Монтажът ми излезе 346 лева, а климатикът е 700-800... Свалиха ми кожата, но съм много доволен. Тръбният път е близо 5 метра. Летният конденз се оттича директно в един от чучурите на терасата. Нямам снимка, намира се наляво от климатика. Монтажът отне 4 часа.
Качествения труд и вложените материали не са безплатни. Така че, не мрънкай.
Като гледам монтажите под път и над път и все едно ми бърка в очите - грозните дупки, през които минават тръбите. Е, те толкова ли няма измислени някакми ПВЦ пръстени, втулки или каквото там, които да се сложи с лепило от външната и вътрешната стена? Малко естетика, бога ми. А мвесто това - изчегъртани дупки!!!
За външните дупки се чудя и друго - ако стената е открита, няма завет, няма сушина... Дъжда и снега водата не влиза ли под мазилката и термоизолацията?
слагаш пвц тръба и си готов
Е, то аз мога и да си измажа сам стените - вънка, вътре. Да боядисам и прочее. Не е там въпроса, за мен лично. Това с вандалското дупчене и вандалското отношение към дупките може и да е глупост, но за мен си остава някакъв показател за отношението на съответната фирма/професионалист/майстор към клиента.
Няма дупчене, което да не е вандалско. Представлява промяна на вече готова конструкция. Който е перфекционист, предварително да си проектира климатизацията на жилището. Прави ми впечатление, как са решили въпроса с кондензните и фреонови тръби на климатизаторите в някои по-малки сгради на Тенерифе, в които не е предвидена централна климатизация, вероятно поради недостатъчната и ефективност за малкия обем. В стените на сградата са вградени специални канали, в които те са положени. Минават през всички етажи (три етажа при нас). Правени са по време на строежа. Летният конденз се събира директно в канализацията, което става някъде в мазето. Вътрешните тела на климатизатора стоят на стените, като аплици. Нищо не излиза нито около тях, нито зад тях. На когото не се харесват родните монтажи, може да пробва тези :cool:
Прикачен файл 13324 Прикачен файл 13325 Прикачен файл 13326
Все по-често се срещат инвеститори в БГ, които работят по подобен начин. Фреонът, комуникацията, захранването и дренажите се полагат предварително и всичко изглежда добре, както в Тенерифе.
Ефективността на централната климатизация винаги е по-висока, а сградите от този тип в 99% от случаите се правят с мултисплит по следните причини:
Икономически най-изгодно предложение (няма как да монтираш VRF, който не е HR, освен, ако не става въпрос за системи само за охлаждане)
Избягване на скандали около сметките за ток
Възможност за избор на марка според предпочитанията на обитателите
ДОДО,то лошо няма в естетиката,ма как седи въпроса при евентуални авари откъм тръби и т.н.
@Dundurma,
Видях един единствен сервизен отвор в стената на стаята, на около 30 сантиметра от пода, от където има достъп само до общия фреонов сноп тръби от външното тяло, което е на терасата на третия етаж. Снопът върви вкопан в стената, на нивото на пода. Във всяка от двете стаи на втория етаж влизат тръби през плочата, а на първия етаж- през двете плочи. Изолацията на тръбите е особена, обвита е в нещо мрежесто. Няма никакви маслени трапове, въпреки че външното тяло е най-високо от всички. Предполагам, защото климатичната система не може да отоплява. Такива медни тръби използват колегите ми из къщите си в Австрия и Германия за подово отопление в сервизните помещения. Твърдят, че са "вечни и непробиваеми", през тях тече топла дестилирана вода с етилен-гликол. Не мисля, че фреонът би им причинил нещо особено. Сигурно са достатъчно дебели и не са китайски, предполагам. В къщата нямаме достъп до мазето, за да видя къде са кондензните тръби и как се отпушват, ако се наложи. Според мен, запушване на кондензна тръба би бил единствения възможен проблем на инсталацията в стените.
Как върти възхух тази машина според вас, апартамента е габровски.
Прикачен файл 13345
Трудно.....разбирам как някой е спести някой лев от демонтажа на климатика