Задължително ли е вакуумирането на климатик било то нов или втора употреба?
На 21.05.08г ще ми монтират нов климатик ,да ги карам ли да го вакуумират. :help
Re: Задължително ли е вакуумиране на климатика било то нов или втора употреба.
Разбира се. И поне 10 минути трябва да се задържи постигнатия вакуум от помпата (т.е. да продължава да работи).
Така освен премахване на въздуха и остатъчната влага, се проверява и херметичността на системата.
задължително е но не е 10мин а в зависимост от системата и тръбния път по принцип малките климатици до 4л.м.тръбен път минимум 15 мин.
Само не ми е е ясно каква роля играе времето в цялата процедура. При понижаване на налягането (хайде да не е съвсем вакум), водата във въздуха, намиращ се в тръбите завира и се изпарява при стайна температура, което е видно на изхода на вакумпомпата като "пушек" (всъщност пара). В резултат имаме чисти, сухи и празни тръби, които да се запълнят от фреона. Този процес зависи единствено от налягането (разреждането) в системата, а времето, за което ще се осъществи това разреждане, зависи единствено от мощността на помпата. Според мен, всяко удължаване на процедурата си е чиста загуба на време -просто от един момент нататък вече няма какво да се случи, ако ще и с дни да чакаме.
Edit: И още нещо - Херметичността на системата ще си проличи ако се изключи помпата и се следи за промяна в налягането, а не ако се остави тя да работи! Ако има пробив отнякъде, работещата помпа със сигурност ще компенсира загубите, така че системата привидно пак би останала под вакум (освен ако пробивът не е с размери близки до входящия щуцер на помпата). Това като тема за размисъл към Tormentor .
Цитат:
Първоначално публикувано от Marvin
Само не ми е е ясно каква роля играе времето в цялата процедура. При понижаване на налягането (хайде да не е съвсем вакум), водата във въздуха, намиращ се в тръбите завира и се изпарява при стайна температура, което е видно на изхода на вакумпомпата като "пушек" (всъщност пара). В резултат имаме чисти, сухи и празни тръби, които да се запълнят от фреона. Този процес зависи единствено от налягането (разреждането) в системата, а времето, за което ще се осъществи това разреждане, зависи единствено от мощността на помпата. Според мен, всяко удължаване на процедурата си е чиста загуба на време -просто от един момент нататък вече няма какво да се случи, ако ще и с дни да чакаме.
Edit: И още нещо - Херметичността на системата ще си проличи ако се изключи помпата и се следи за промяна в налягането, а не ако се остави тя да работи! Ако има пробив отнякъде, работещата помпа със сигурност ще компенсира загубите, така че системата привидно пак би останала под вакум (освен ако пробивът не е с размери близки до входящия щуцер на помпата). Това като тема за размисъл към Tormentor .
Абсолютно си прав!Горните мнения за 10-15 минути,а съм чувал и мнения за 40 минутно вакумиране, са си чиста глупост,зависи си от мощноста на помпата.
помпата обикновено е стар компресор от хладилник така че и цял ден да работи не е фатално ,което не може да се каже за китайския перфоратор от 50 лв :)
Каквато и да е помпата, след като падне стрелката на манометъра, смисълът от по нататъшно смучене е нулев. Не че ще му навреди нещо, ако оставим помпата да работи и седмица, ама няма смисъл!
Цитат:
Първоначално публикувано от Alexi
помпата обикновено е стар компресор от хладилник така че и цял ден да работи не е фатално ,което не може да се каже за китайския перфоратор от 50 лв :)
Стига бе.........верно? :yikes
заклевам се ,със захваната за стойките му брезентова дръжчица :) ама бичеше ,според мен е достатъчен за вакумиране
Цитат:
Първоначално публикувано от Alexi
заклевам се ,със захваната за стойките му брезентова дръжчица :) ама бичеше ,според мен е достатъчен за вакумиране
Ясно де, не е като да не съм виждал..........хванах се за "обикновено". А, че не е достатъчен, не е, но е въпрос на гледна точка и разбирания на "майсторите".
Здравйте,
Моля Ви някой да обясни как да разбера дали е вакумирана системата? Монтираха ми климите Fujitsu преди два дни, но нямах възможност да съм вкъщи докато монтират и сега има ли начин да разбера дали са ги вакумирали? Също ме интересува могат ли сега да се вакумират? т.е. след като са работили вече?
Благодаря предварително
няма как да разбереш ,вече немогат да се вакумират .. пий една студена вода и другия път да присъстваш
Каква вода и каква влага ви се превижда при монтаж на климатиците ,да не ги промивате с вода преди да ги монтирате зада се налага остраняване на влагата.Фабрично климите идват вакумирани и заредени, тръбите са затапени.Фреона е по тежек от бъздуха и при развиване на тапите на вътрешното тяло фреона изтласква въздуха и остава във вътрешното тяло и понеже е по тежек не позволява вътре да на влезе въздух .тръбите са сухи и заводски затапени и няма как да проникне влага в тях .И на практика остава да се премахне въздуха от тръбния път.За това е достатачно да се вакумира или да се продуха системата с фреон.
Друг е вапроса ако монтиран климатик поради една или друга причина е останал без фреон тогава задългително се вакумира.Но ако в системата е проникнала влага само с вакумиране не се отстранява,налагасе и продухване със сух азот.
Отговаряйки на въпроса на темата, дали е задължително вакуумирането, разбира са че не е задължително. Никой не може да те задължи ако ти самият нямаш желание и ако никой не те наблюдава какво правиш, въпрос на добра воля от страна на монтажника. То ако става въпрос и продухването не е задължително.
За продухването с фреон: при пускането на фреона за продухване, същият не се движи като стена която да избутва въздуха. Фреона се завихря в тръбите заедно с въздуха, от системата излиза смес на въздух с фреон. Колкото е по-дълъг тръбния път или размерът на климатика е по-голям, а това означава че е с дебели тръби, толкова и това завихряне е по-голямо.
Според мен при продухване на малък размер климатик, може да се изкара не повече от 40 % от въздуха който е в тръбите, заедно с фреон. С нарастване размера на климатика или дължината на тръбният път, процентът на отстранен въздух спада.
вакумирането си е от много голямо значение особено при големите инсталации