Отговор: Добре ли и извършен монтажа?
Тръбния път е около 160-170 см, тръбите са в отделни изолации, просто са една зад друга. Друг е въпроса, колко трябва да е дебела изолацията. За кабела просто за захранването, не съм подготвен, а и нямам желание в момента да разкъртвам стени, така че го оставиха дълъг до контакта. И аз исках външното тяло да е по доло, но те казаха да не се притеснявам, те ще го обслужват и те ще се оправят, сега въпроса бил да не ми пречи, че балкона е доса голям и лятото си има масичка със столове и от една страна са си прави.
Не разбирам от монтажи на климатици, но като държание, вежливост и как да се изразя такт (да си платиш за монтажа без съжаление, както съфорумниците тук говорят за колегите, които се занимават професионално с продажба и монтаж на климатици) съм доволен, положиха максимално усилия да запазят чисто, при пробиването на стената, дори почнаха да чистят жената, но ги спрях, понеже не съм ги извикал да ми чистят къщата. А дали е правилнен монтаже ще се чуе :) , аз се надявам да нямам проблеми, така че стискайте палци :)
П.С. За приложението на кабела, предложено от Aleksandars, не се бях сетил, :-memnonдано да не се стигне до там.
Цитат:
Първоначално публикувано от
Aleksandars
Кабела сигурно е оставен, ако не те "кефи" как работи машината, де си го увиеш около врата....
Колко трябва да е дълъг най-оптималния тръбен път при монтаж на климатик за да работи коректно?
Цитат:
juspar
Колко трябва да е дълъг най-оптималния тръбен път при монтаж на климатик за да работи коректно?
А климатика е? Принципно минимания е описан в инструкцията за монтаж на всяка машина. Също е описан и максималния. Средното, плюс - минус, трябва да е оптималния. ;)
Цитат:
juspar
Зависи от подадената от производителя информация.
Тоест зависи от конкретния модел машина.
Питам защото чета,че когато е 1-2метра казвате,че е малко,та затова не знаех,че има значение марката.
1-2 метра е малко, но е по-добре от 70 сантиметра. ;) Освен мин. тръбен път е добре да има и минимална дебелина на тръбите. Почти не се спазва масово!
Също така едно от основните неща е количеството фреон, а и някои машини нямат "заглушители", така че е по-добре да имаш малко повече тръба, заради момента на разтоварване.
juspar ,
Ами така е, защото няма марка и модел за който производителя да препоръчва по малко от 3м.
Мисля че на тошиба в сервизното пишеше мин 2м
Цитат:
VeleV.Klima
Мисля че на тошиба в сервизното пишеше мин 2м
Зависи от модела, към 2.60 беше. По спомен за 5-та серия беше 2-20 метра.
Цитат:
juspar
Зависи за какво, няма еднозначен отговор. Ако е предимно за охлаждане, по-дълъг тръбен път е по-добре.
Ако е предимно за отопление е обратното - колкото е по-къс тръбния път, толкова по-добре. На отопление при удължаване на тръбния път пада капацитета.
Примерно 3 - 4 - 4,5м може да се приеме за оптимален. Но и да е по-къс или по-дълъг не му пречи.
Цитат:
Jack Krauser
Зависи за какво, няма еднозначен отговор. Ако е предимно за охлаждане, по-дълъг тръбен път е по-добре.
Ако е предимно за отопление е обратното - колкото е по-къс тръбния път, толкова по-добре. На отопление при удължаване на тръбния път пада капацитета.
Примерно 3 - 4 - 4,5м може да се приеме за оптимален. Но и да е по-къс или по-дълъг не му пречи.
Позволи ми да не съглася.
Основната причина да се определя минимална (както и максимална) дължина е количеството фреон и точките на изпарение и кондензация (зависещи от наляганията, които зависят от обема на инсталацията), тъй като капилярите и ЕЕV-тата, регулират в определени граници.
Оптималния път при 99% от машините е 5 или 7 метра, при какъвто метраж по сервизно са правени замервания на капацитета на машината.Под таблицата винаги ги пише.В таблиците за корекциите при коефициент 1 е оптимум.ХИТАЧИ пък е с минимален път 5 метра, примерно.
Цитат:
edi1
Оптималния път при 99% от машините е 5 или 7 метра, при какъвто метраж по сервизно са правени замервания на капацитета на машината.Под таблицата винаги ги пише.В таблиците за корекциите при коефициент 1 е оптимум.ХИТАЧИ пък е с минимален път 5 метра, примерно.
Има истина тука :)