Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 16

Ще си вакуумирам климатика - правилно ли го правя?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Aug 2010

Ще си вакуумирам климатика - правилно ли го правя?

Стигнах до етапа с вакумирането.Но си мисля че не е точно както го направих.Поправете ме ако греша .
    Развивам тапата на вентила който е на дебелата тръба (ниското налягане),закачам маркуча от помпата през манометър,без да отвивам нито един от двата шестограна,и включвам помпата.Оставих я да работи около 30 мин.Стрелката на манометъра мръдна от 0 бара на -0.1 бара.Като минаха 30-те мин. спрях от крана до манометъра и тогава изключих помпата.Изчаках още 30 мин както е закачено всичко и проверих манометър-не беше мръднал въобще Ама разкачих маркучите,защото не съм сигурен в действията си и да няма после
    Притесненията ми са дали не трябваше да развия шестограна на дебелата тръба преди да пусна помпата да вакумира и сега да съм вакумирал само маркуча до вентила ?????
    Моля поправете ако греша ,а ако е правилно каква е процедурата по-нататък ?
    Благодаря предварително!
    П.С. ПО принцип фреона във външното тяло от къде тръгва от тънката към дебелата тръба или от дебелата към тънката?
    П.С.2 Pls не се дразнете от лаишкита ми въпроси

2.  

3. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007

Re:Ще си вакуумирам климатика - правилно ли го правя?

До разкачането на маркуча всичко е било точно.

При затворени кранове на външното тяло. Включваш да вакуумираш, когато прецениш, че е достатъчно първо затваряш крана на манометрите и изключваш помпата. После отвиваш леко крана на малката тръба на климатика, за да вдигнеш налягането малко над нулата и го затваряш пак, за да може хем да разкачиш маркуча, без да вкараш въздух хем и да не изпуснеш фреон. След като разкачиш маркуча може да отвориш крановете без значение в последователността.

За маркучите нали си обърнал внимание, че в единият край по средата има притискател, за да натисне игличката на крана на климатика. Страната с притискатела се завива към климатика другата, която няма към манометъра.

4. Тук е от
    Aug 2010

Значи НЕ ТРЯБВА да развия шестограна на дебелата тръба преди да почна вакумирването?
    Краищатата на маркучите съм ги спазил,само не съм сигурен дали притискателя на маркуча е натиснал игличката,защото накрайника на маркуча не се навива свободно на ръка и може нещо да не пасва съвсем

5. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007

Във външното тяло е зареден фреона и той не трябва да се пуска и да се отварят крановете докато де се вакуумира вътрешното тяло и тръбите свързващи го с външното.

6. Тук е от
    Aug 2010

Пуснах пак да вакумира.И понеже все още не си вярвам на това което правя,направих един опит.Изчаках 5-6 мин и понеже на накрайника на маркуча има едно кранче го затворих и изключих помпата.После развих маркуча от въпросния накрайник,сложих си пръста на отвора където беше навит маркуча и отворих кранчето.Усетих че пръстът ми е засмучен,а като си го махнах се чу свистене на въздух.Това би трябвало да доказва,че в действителност вакумира или не е 100% сигорно?

7. Member
    Тук е от
    Mar 2009

Цитат Първоначално публикувано от иванвас
    Стигнах до етапа с вакумирането.Но си мисля че не е точно както го направих.Поправете ме ако греша .
    Развивам тапата на вентила който е на дебелата тръба (ниското налягане),закачам маркуча от помпата през манометър,без да отвивам нито един от двата шестограна,и включвам помпата.Оставих я да работи около 30 мин.Стрелката на манометъра мръдна от 0 бара на -0.1 бара.Като минаха 30-те мин. спрях от крана до манометъра и тогава изключих помпата.Изчаках още 30 мин както е закачено всичко и проверих манометър-не беше мръднал въобще ....
    Понеже се обърках след последващите ти обяснения за втория опит, да ти кажа че това което съм сложил като цитат е верно и във верната последователност. Нямаш грешка дотук. Както е писал Вален, само гледаш положението на маркучите как е. На вентила на климатика закачаш този край, който има онова чопче което избутва игличката на вентилчето. Понеже в обратния случай, ако вентилчето не е натиснато, си вакуумираш само маркучите, а климатика ти остава пълен с въздух, така както преди да пуснеш помпата.
    Значи, ситуацията след това в цитата е следната, имаш вакуумирана система със закачен маркуч на нея (помапата спряна и крановете при манометрите затворени). От теб се иска без да пипаш нищо друго, само да развиеш един от вентилите на климатика (без значение тънка или дебела тръба), със шестостенен ключ, за да може малко фреон да влезе в системата като следиш манометъра. Когато стрелката се вдигне над нулата, затваряш пак крана със шестостена (спираш подаването на фреон). Тогава развиваш маркуча на манометрите от вентила на климатика (така при отвиване ма маркуча може да излезе съвсем малко фреон, но си сигурен че няма да влезе въздух понеже си вдигнал налягането малко над нулата) и махаш инструментите настарани да не ти пречат. Завиваш покривната гайка върху вентилчето където е бил маркуча допреди малко, и стягаш умерено. Тогава развиваш двата вентила на климатика със шестостенните ключета докрай, слагаш покривните гайки, стягаш отново умерено и си готов. Пускаш климатика и казваш на жена ти да ти налее една ракия.
    Успех!

8.  

9. Тук е от
    Aug 2010

Исках да обесня как реших да проверя дали наистина съм вакумирал системата ,а не само маркуча.Опитах се кажа ,че като откача маркуча от вентилчето се чува свистене на въздух за кратко време,което би трябвало да значи ,че системата е била под вакум.
    Благодаря за отговорите и помощта.Ще действам според инструкциите ви и дано не оплескам нещо.

10. Member
    Тук е от
    Mar 2009

Ми ако си вакуумирал само маркуча пак ще чуеш свистене. Ако натиснеш игличката на вентилчето и се чуе свистене пак значи си вакуумирал и климатика, само че така влиза въздух. НЕ СЕ ПРАВИ ТАКА! Просто следвай инструкциите. Ако вакуумираш само маркуча, вакуума става за не повече от 5-6 секунди и помпата утихва. При затворени кранове стрелката е забита на вакуум и не мърда. Докато при вакуумиране на системата отнема повечко време и на 10-тата примерно секунда от вакуумирането ако
    затвориш крана на манометрите, стрелката ще се върне почти в изходна позиция - на нулата.

11. Тук е от
    Aug 2010

Ами като влезе въздух,ще го вакумирам наново.Пречели му да го вакумирам два или три пъти?

12. Member
    Тук е от
    Mar 2009

Ми по принцип не е желателно, ама като искаш така да го направиш - прави. Толкова ли не вярваш на манометъра, ами искаш и да чуеш как въздуха навлиза в системата, та чак и пръста ти да засмуче. Може и с език да го пробваш, той е по-чуствителен, ще усетиш добре вакуума Досега да беше го направил и забравил.

13. Тук е от
    Aug 2010

Всъщност аз вече го пуснах климатика,но искам да питам дали е неправилно ако малкото фреон ,който се пуска преди да се откачи маркуча от клапанчето е с неголямо налягане около +0.2-+0.3 бара?Може ли заради малкото налягане да е влязло въздух ,тоест вакума да по-голям от налягането?
    И другото което искам да питам е има ли някакъв начин да се тества климатика дали работи правилно след монтажа?Някакви процедури или режими,нещо по което да се прецени да ли е ОК?

14.  

15. Тук е от
    Aug 2010

Някой би ли отговорил на питанията ми?Въпросите ми може и да са тъпи ,но мен ми е интересно да знам.

16. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007

Въздух няма да влезе в системата ако налягането в тръбите е равно или по-голямо от атмосферното, тоест манометърът трябва да показва от нула и нагоре.

Сега през деня температурите са все още високи за да се тества на отопление, а пък и резултатите при тези външни температури няма да доведът до правилни констатации. За охлаждане външните температури пък спаднаха така, че и на този режим не е показателна работата на климатика.

17. Тук е от
    Aug 2010

Значи с времето и ползването ще се разбере дали всичко е ОК или нещо съм окъкал.
    Благодаря за отговорите и помощта

18. Member
    Тук е от
    Nov 2011

Цитат Първоначално публикувано от provigo
    Понеже се обърках след последващите ти обяснения за втория опит, да ти кажа че това което съм сложил като цитат е верно и във верната последователност. Нямаш грешка дотук. Както е писал Вален, само гледаш положението на маркучите как е. На вентила на климатика закачаш този край, който има онова чопче което избутва игличката на вентилчето. Понеже в обратния случай, ако вентилчето не е натиснато, си вакуумираш само маркучите, а климатика ти остава пълен с въздух, така както преди да пуснеш помпата.
    Значи, ситуацията след това в цитата е следната, имаш вакуумирана система със закачен маркуч на нея (помапата спряна и крановете при манометрите затворени). От теб се иска без да пипаш нищо друго, само да развиеш един от вентилите на климатика (без значение тънка или дебела тръба), със шестостенен ключ, за да може малко фреон да влезе в системата като следиш манометъра. Когато стрелката се вдигне над нулата, затваряш пак крана със шестостена (спираш подаването на фреон). Тогава развиваш маркуча на манометрите от вентила на климатика (така при отвиване ма маркуча може да излезе съвсем малко фреон, но си сигурен че няма да влезе въздух понеже си вдигнал налягането малко над нулата) и махаш инструментите настарани да не ти пречат. Завиваш покривната гайка върху вентилчето където е бил маркуча допреди малко, и стягаш умерено. Тогава развиваш двата вентила на климатика със шестостенните ключета докрай, слагаш покривните гайки, стягаш отново умерено и си готов. Пускаш климатика и казваш на жена ти да ти налее една ракия.
    Успех!
    ей туй със ракията беше най добрата част...
    _________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1320968721[/time]_________________________________________________

Цитат Първоначално публикувано от иванвас
    Развивам тапата на вентила който е на дебелата тръба (ниското налягане),закачам маркуча от помпата през манометър,без да отвивам нито един от двата шестограна,и включвам помпата.Оставих я да работи около 30 мин.Стрелката на манометъра мръдна от 0 бара на -0.1 бара.Като минаха 30-те мин. спрях от крана до манометъра и тогава изключих помпата.Изчаках още 30 мин както е закачено всичко и проверих манометър-не беше мръднал въобще Ама разкачих маркучите,защото не съм сигурен в действията си и да няма после
    Притесненията ми са дали не трябваше да развия шестограна на дебелата тръба преди да пусна помпата да вакумира и сега да съм вакумирал само маркуча до вентила ?????
    Моля поправете ако греша ,а ако е правилно каква е процедурата по-нататък ?
    Благодаря предварително!
    П.С. ПО принцип фреона във външното тяло от къде тръгва от тънката към дебелата тръба или от дебелата към тънката?
    П.С.2 Pls не се дразнете от лаишкита ми въпроси
    Я кажи със каква помпа си,че и на мен ми предстои тая гимнастика ...ако си от ВАРНА идвай на помощ...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Правилно ли е монтиран климатика ми ?
    От el.nino във форум Въпроси свързани с монтажа
    Отговори: 72
    Последно: 22-12-12, 12:52
  2. правилно ли смятям..
    От cvb във форум Общ - хардуер
    Отговори: 2
    Последно: 26-12-11, 12:43
  3. Не показва правилно процесора ми????????
    От wheeler във форум Общ - хардуер
    Отговори: 4
    Последно: 22-12-08, 12:59
  4. Правилно монтирана Midea
    От dindo във форум Климатици Midea
    Отговори: 9
    Последно: 19-11-08, 20:33
  5. Как да инсталираме правилно 5.1 система?
    От martin_petkow във форум Тонколони
    Отговори: 5
    Последно: 18-12-07, 09:43

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе