Отговор: ток по външните стойки
Явно някой не си е свършил работата. Провери захранването за никакво или лошо зануляване/заземяване.
Обобщаването "зануляване/заземяване" говори за липса на познания по въпроса.
Все пак те нямат нищо общо, че да се слагат в една кошница.
Вероятно няма заземяване /триполюсна инсталация/, а дори и да има е възможно заземяването й да не отговаря на нормите - 20 Ома.
Проблема се решава с увеличаване на броя на заземителните колове или обработката им с материал, повишаващ електропроводимостта към почвата, но подозирам че всичко е на далеч по-ниско ниво - т.е. някаква "чалга" версия на монтаж.
В този случай е възможно при пробив на компресора да бъде убит човек и отговорността ще бъде изцяло на собственика на климатика.
Заземителните колове са работа на ел. разпределителното дружество. Работата на монтажниците е да заземят инсталацията ако е три проводна или да я занулят ако е двупроводна. Работа на собственика е да има изправна ел. инсталация. 60% от жилищата нямат такава. Всичко е направи си сам и то зле! Да не говорим, че масово има и офазени контакти! Ако е направено и пак има проблем се вика ЕРП-то. Другото е незаконно!
Цитат:
Първоначално публикувано от
Mega
Заземителните колове са работа на ел. разпределителното дружество. Работата на монтажниците е да заземят инсталацията ако е три проводна или да я занулят ако е двупроводна. Работа на собственика е да има изправна ел. инсталация. 60% от жилищата нямат такава. Всичко е направи си сам и то зле! Да не говорим, че масово има и офазени контакти! Ако е направено и пак има проблем се вика ЕРП-то. Другото е незаконно!
Като ги знаеш тия неща, защо се изказваш "неподготвен"?
Поздрави!
П.С. Имам предвид, че не не ги обясняваш в детайли!
Знаеш, хората искат "безплатен монтаж" и 20 лева отстъпка!
Цитат:
VD
Поздрави!
А ти защо не си прибереш пишк0мера? Boiski, опитайте да обърнете щепсела на 180о.
Цитат:
VD
Поздрави!
... Не разбрах кое не ти хареса? Заземяване или Зануляване = Заземяване / Зануляване, според инсталацията? Кое не разбра?
И при мен беше така, фазомера светваше на стойките, обърнах щепсела и нещата си дойдоха на местото. Няма кой да мери като монтира особено ако работното време е към края си.
Цитат:
blekota
И при мен беше така, фазомера светваше на стойките, обърнах щепсела и нещата си дойдоха на местото. Няма кой та мери като монтира особено ако работното време е към края си.
Това не е сериозно, утре някой пак ще обърне щепсела и ще светне!
Цитат:
Mega
... Не разбрах кое не ти хареса? Заземяване или Зануляване = Заземяване / Зануляване, според инсталацията? Кое не разбра?
Когато ми покажеш схема на свързване на някой от стотиците хиляди климатици внесени у нас, при която корпуса се връзва към "N", а не към "земя", ще продължим разговора...
Иначе се връщаме в "чалгата", а виждам че от нея тук няма дефицит!
? Да припомня ли колко сгради с двупроводна инсталация има в България? Къде се връзва според теб заземяването? Какво пише по стандарт за двупроводните инсталации? Или е по-добре да не го вържеш никъде. Ама като седим зад бюрото е по-лесно да пишем глупости!
Двупроводна ел. инсталация
Предимства и недостатъци :
Предимствата при този начин на изграждане на една инсталация са свързани единствено с по-ниската цена на услугата(1/3 по-ниска от трипроводната), поради използването на двужилен кабел(проводник), като по едното жило се подава фаза(L), а по другото нула(N). Заземяването при тази двупроводна инсталация става чрез нулата(зануляване).
Недостатъците определено се далжат на това, че при този начин на изграждане липсва заземяващия проводник.
Цитат:
Kasap
Boiski, опитайте да обърнете щепсела на 180о.
Това помага,но най добре,ако му е стар контакта, да го смени с нов с възможност за слагане на мостче ''тип шуко'' на нулата,и трябва да спре да му свети фазомера по стойката, и корпуса на агрегата.
Цитат:
Mega
? Да припомня ли колко сгради с двупроводна инсталация има в България? Къде се връзва според теб заземяването? Какво пише по стандарт за двупроводните инсталации? Или е по-добре да не го вържеш никъде. Ама като седим зад бюрото е по-лесно да пишем глупости!
За арматурата на сградата колега!
Като ме сложи зад бюро, дай и секлецалка!
И да черпите! Не че в този форум съм видял черпене, ама да ей така да си помагаме...
Цитат:
VD
За арматурата колега!
Като ме сложи зад бюро, дай и секлецалка!
Това по кой стандарт?
Цитат:
diksanal
Това помага,но най добре,ако му е стар контакта, да го смени с нов с възможност за слагане на мостче ''тип шуко'' на нулата,и трябва да спре да му свети фазомера по стойката, и корпуса на агрегата.
Това е само за да диагностицираме проблема. Лечението - после.
П.С. И 3х3л. бира пер-орално. :Drinks:
Цитат:
Mega
Това по кой стандарт?
по ГОСТ. :))