Резултати от 1 до 3 от общо 3

Готвене на Пропан-Бутан или на Ток ???!!!

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    108
    #1

    Готвене на Пропан-Бутан или на Ток ???!!!

    Търсих из форума, но не намерих отговор ...........
    От доста време мисля да си сменям старата печка / комбинирана с ел. и газ / и мисля да приключа с използването на пропан-бутан в къщи. От друга страна обаче, предполагам и съм почти убеден, че готвенето на газ е в пъти по-икономично от това на ток, но вече съм с 2 деца и залагам на безопасността. Та питането ми е, ако някой има подобни наблюдения, измервания, засичания или мнение по въпроса да сподели и да каже дали си заслужава въобще ползването на пропан-бутан.

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #2

    Re:Готвене на Пробан-Бутан или на Ток ???!!!

    Цитат Първоначално публикувано от curizo
    Търсих из форума, но не намерих отговор ...........
    От доста време мисля да си сменям старата печка / комбинирана с ел. и газ / и мисля да приключа с използването на пробан-бутан в къщи. От друга страна обаче, предполагам и съм почти убеден, че готвенето на газ е в пъти по-икономично от това на ток, но вече съм с 2 деца и залагам на безопасността. Та питането ми е, ако някой има подобни наблюдения, измервания, засичания или мнение по въпроса да сподели и да каже дали си заслужава въобще ползването на пробан-бутан.
    Много години (над 20) в къщи сме на подобен комбиниран режим - печка Раховец с фурна и два котлона и газов котлон с два гьоза. Отговора на въпроса не е еднозначен - зависи от режима на живот в къщата. Както сте сега - две малки деца, жена ви ако е в къщи се готви или прави нещо непрекъснато на котлоните. Тогава икономията в пари за енергия за готвене е значителна. Когато децата ви порастнат и през целия ден в къщи почти няма хора, а котлона се полза сутрин за кафе и чай и вечер да се стопли или приготви нещо на бързо (и ако имате съвременна печка с керамични котлони) разликата вече не е съществена. Готвенето на газ обаче освен икономичност има и едно друго предимство - бързината. Можете да прецените и сам като направите експеримент - вижте си разхода на ток и газ за един месец и следващия карайте само на ток. Колкото до безопасността - газта не е по-опасна от всичко друго ако при работа с нея се спазват правилата и възпитате децата си, че това не е игра.

  4. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    108
    #3

    Re:Готвене на Пропан-Бутан или на Ток ???!!!

    Газта се ползва средно по около 2 до 3 часа на ден. 30 дни по 2,5 часа са 75 часа на месец. Ориентировъчно газта / 20 литра / свършва за около 80-90 дни. т.е. бутилката осигурява около 200-225 часа работа на газовия котлон / с газ за 16 лв. - цена на час между 7 и 8 ст.
    Понеже нямам наблюдения над стъклокерамичните котлони предполагам, че щом ги дават с мощност от 1,2 кВт. / повечето / харчат по около 20 ст на час / на пълно натоварване, каквото следва да е при газта /, което прави разлика от около 9,50 лв. на месец в полза на газта.
    ................... 10 лв. на месец

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Отговори: 17
    Последно: 17-03-13, 15:19
  2. Отговори: 10
    Последно: 15-11-10, 13:31
  3. Препоръчайте ми котле за пропан-бутан
    От dandani във форум Отопление
    Отговори: 6
    Последно: 29-01-10, 22:52
  4. Печка за готвене - газ или ток?
    От etg във форум Бяла техника
    Отговори: 8
    Последно: 03-12-08, 20:18
  5. Пропан-бутан бутилка от къде?
    От DerekMTN във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 5
    Последно: 19-02-08, 16:53

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе