Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 18

Електрически или газов проточен бойлер [пропан-бутан]

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    3,892
    #1

    Електрически или газов проточен бойлер [пропан-бутан]

    Здравейте на всички.

    Предстои ме частичен ремонт в жилището и се налага да направя избор между нов електрически бойлер [хоризонтален] или газов, проточен, на пропан-бутан.
    Интересува ме единствено има ли икономическа изгода от покупката и монтирането на газов бойлер при сегашното съотношение на цените и разхода.
    Бойлера който съм избрал е възможно най-евтиния, а именно Bosh Therm 4000. Техническа спецификация ТУК.
    Цената му е 359 лева. Още стотина лева ще платя за монтаж, тъй като ще бъде с известни особености.

    Та, моля за съвет, особено ако някой има личен опит в използването на подобен бойлер.
    Струва ли си, по изгодно ли е покупката и използването му в сравнение с електрическият бойлер.
    Последният в къщи, почти не се спира.

    Смущаващ ми се струва максималният разход от 1.7 килограма на час, което е около 3 литра или 3.60 лева. На час.

    Съгласен съм, че бойлера няма да работи на максимална мощност и ползването му ще е не повече от 30 минути на ден, но все пак ... сега при почти постоянно пуснат бойлер, разходите ми за ток никога не са надвишавали 70 лева.

    Може би аз нещо не смятам както трябва или нещо ми убягва.
    Споделете вашите впечатления.

    Моля, не ми давайте съвети за по-технологични газови бойлери.
    Въпроса ми свързан конкретно с този.

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007
    Мнения
    3,750
    #2

    Re:Електрически или газов проточен бойлер [пропан-бутан]

    Аз ползвам проточен газов бойлер от над 20 години. Първият беше немски и след дълги години експлоатация беше заменен с Дипломат Куйнтра. Не се загледах в спецификацията на Боша, но моят е с 18 кВт мощност. Ползва се основно за топла вода в банята и за мивката в тоалетната. Никога не е на максимална мощ защото водата е вряла и трудно се настройва със студената заради налагането във водопроводната инсталация. Настроил съм го с пускането на само топла вода да става за къпане. Вкъщи сме двама възрастни и две деца бойлера се използва постоянно. През зимният период изразходва 10 кг. пропан бутан на месец, през лятото една бутилка отива за почти два месеца. Преди години бях монтирал електрически проточен бойлер за проба, но го разкарах, харчеше много ток, водата ставаше за къпане но ако ти потрябва вряла вода трябваше да му намаля дебита драстично и жена ми ако през това време пуснеше котлона и фурната и бушона падаше. Дано съм ти бил полезен.

  4. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    3,892
    #3

    Re:Електрически или газов проточен бойлер [пропан-бутан]

    Благодаря за бързият отговор, разбира се че е полезен, а и обнадеждаващ.
    Данните на този Bosh са:

    Мощност и консумация
    Номинална макс. топлинна мощност kW 19,2
    Номинална мин. топлинна мощност kW 7,0

    Разход
    Природен газ m3/h 2,3
    LPG (Бутан/Пропан) kg/h 1,7
    Брой дюзи 12

    Температурна регулация при максимална настройка
    Увеличение на температурата °C 50
    Дебит l/min 2 - 5,5

    Температурна регулация при минимална настройка
    Увеличение на температурата °C 25
    Дебит l/min 4 - 11

    Прочетох тук таме разни отзиви и какво ме притеснява най много.
    В неработещо състояние бойлерът поддържа малко пламъче, нали така?
    Колко газ се използва за неговото поддържане?
    Въпроса ми не е свързан със стойността на това количество газ, а с факта че този пламък използва кислород от помещението.
    Помещението, в което ще работи бойлера е доста малко [12 м3] и в тази връзка, има ли опасност пламъчето да загасне от липса на кислород [ако не отворя прозорците да речем за 24 часа], а газта да си тече и да предизвика неприятности като взрив, отравяне, неразположение и т. н.
    А не ми се иска на всяко миене на ръце да цъкам с пиезо кристала и да отварям крана.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007
    Мнения
    3,750
    #4

    Re:Електрически или газов проточен бойлер [пропан-бутан]

    Да, пламачето има вероятност да изгасне, но не от свършването на кислорода, а от защитата на бойлера. Моят е сравнително по-евтин и има двойна защита срещу изтичане на газ, предполагам този също е така. Когато работи бойлера задължително трябва да има достъп на свеж въздух. По принцип аз рядко го оставям постоянно включен, с вградената запалка запалването му ми отнема секунди, но също така и съм го оставял на работи за дълъг период от време. Проблеми е нямало, но съм оставял вратата към антрето отворена защото помещението в което е поставен е перално и е малко. По -принцип за мен бойлера е за предпочитане не само заради доста по-евтиният вариант за топла вода , но и заради безкрайното къпане което мога да си позволя за разлика от електрически нормален бойлер. Има и някой недостатъци, най-неприятният за мен е че се влияе от налягането на водата, когато е слабо понякога не се включва, проблема изчезна след ремонта на твърде старата ВИК на нашата улица.

  6. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    3,892
    #5

    Re:Електрически или газов проточен бойлер [пропан-бутан]

    Два датчика има и този, поне така пише в представянето му.
    Един термоелектрически датчик за изгасване на пламъка и температурен ограничител, предпазващ топлообменника от прегряване.
    Във връзка с втория датчик, ми препоръчаха [продавача и монтажник], задължително да предвидя най-малко 30 сантиметра вертикална част на кюнеца.
    Ако нямам това разстояние рискувам бойлера да не работи. Датчика за горещите газове ще го изключва.

    Ще видим как ще се държи.
    Бутилката ще ми е в известен смисъл "на открито", в сушилня на панелен блок и не знам какво ще е налягането при намаляване на газта при температури под -10 градуса, каквито са често явление през зимата в моя град.

  7. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007
    Мнения
    3,750
    #6

    Re:Електрически или газов проточен бойлер [пропан-бутан]

    Моят няма такова разстояние на кюнеца веднага прави завой и влиза в комина, всъщност одеве те заблудих за пламъчето, никога не е гаснело просто ако го затворя на "тясно" не тръгва. Мисля, че ще останеш доволен от избора си. А за бутилката ако е на -10*С със сигурност няма да тръгне бойлера като остане малко газ. Баща ми има такъв бойлер на къщата му на 1500 метра надморска височина и понякога става доста студено и в банята му, та се наложи да прави специален шкаф на бутилката.

  8.  
     
  9. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #7

    Re:Електрически или газов проточен бойлер [пропан-бутан]

    По принцим има една заблуда за много ниската цена на енергията получена от пропан бутан. Не е така. Проточен бойлер на ток е много по удобно от такъв на газ, но ел. инсталацията трявбва да е предвидена за тава. В 99.9% от случаите не и затова се слагат бойлери на газ. Аз бих си слолиж трифазен проточен бойлер, но нямам три фази и необходимата мощност от главното табло. Със съвременнта херметична дограма си има пробем. Наистина газовия бойлер или ками и т.н. могат да спрат да работя поради изчерпване на кислорода. А по отношение на прозецното настройване на температурата на топлата вода се слага термостатен смесител на душа. Не е много скъп. Има и китайски.

  10. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007
    Мнения
    3,750
    #8

    Re:Електрически или газов проточен бойлер [пропан-бутан]

    Джулиан, я обясни пак, ама по така на простоцарски

  11. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,300
    #9

    Re:Електрически или газов проточен бойлер [пропан-бутан]

    според мен всичко казано е вярно.
    Имахме газова бутилка на закрита тераса за газов котлон и когато паднеха температурите под 0-та навън за да тръгне котлона и да има газ клатех бутилката 30 секунди до 1 минута.

    Проточния болер също е вярно, че ако ЕВН/ЕоН не ти инсталират по предпазител повече от 15 кв(той е 15 по прнцип) ако работи бойлера и включиш кконсуматри за още 5-6кв бушона пада.при мен това се слува ако работят и 2-та ми проточни бойлера теси по 7кв едновременно напълна мощност, иначе ако е само единия и с 2 климатика и другите консуматори на ток досега не е падал бушона.

    За вряла вода от ел.бойлер препоръчвам http://www.technopolis.bg/b2c/detail...753/P11100701/Проточен-бойлер-TESY-GEYSER-INLINE-8.5/9.5KW ТЕСИ 8.5кв или 9.5кв монофазен(но е задължително отделно захранване поне от таблото на апартамента до бойлера с 6квадрата жица) и дори и при -10 нямам да имаш проблем с врялата вода, а най-много с препазителя на ЕОН.Гаранцията му е 3 години.Аз съм с 2 такива и един теси обикновен хоризонтален и досега ползвам 3 годни само проточните и нямат никакъв проблем.Обикновенния ще го хвърлям на село.

    Изобщо занапред ще позлвам само проточни- унас захрават с топла вода 2 душа, 2 капака бидета, 2 мивки в баня и тоалетна и 1 мивка в кухня.Без проблем са с изключение в началото по вина на ел.техника-монтирали ми вградил за проточните бойлери обикновееено бойлерно табло, въпреки, че му казах, чеискам табла за проточен бойлер.След 3-тата поправка н а едното табло(стопяваше се пластмасата) вече не ми е ел.техник и единистински такъв след като го направи преди 2 години вече таблото не е мръднало.

    За проточните бойлери н а ниските етажи се препоръчва монтаж на филтър преди бойлера, кйойто да се почиства редовно наняколко месеца, защото от налягането се увличт дребни песъчинки.Аз сум на 4 етаж и не съм слагал, но той самоя бойлер си има филтър преди да влезне в него студената вода.


    П.П. При желание може да ти направят по време на ремонта и дефектнотокова защита на бойлера в случай на утечка.

  12. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007
    Мнения
    3,750
    #10

    Re:Електрически или газов проточен бойлер [пропан-бутан]

    Джъсти, хубаво си го написал но, обърни внимание на мощността на газовият бойлер максимума му е 19кВт което му позволява дебит до 11 л. в минута срещу едва 4 л. при електрическият. Имал съм проточен електрически бойлер и е доста по-зле от газовият.

  13. Banned
    Тук е от
    Nov 2009
    Мнения
    872
    #11

    Re:Електрически или газов проточен бойлер [пропан-бутан]

    Ползувам проточен газов бойлер на Татрамат,но на природна газ,не пропан-бутан.Газта си идва като водата и тока,но не е много евтино! Не знам,ако трябва да мъкнеш бутилките,това едно,после и место да им търсиш....Че ,като и някога газта свършила,ама на булята и трябва топла вода!.... .Сега ми предстои ремонт и преобурудване на жилище,залагам на класическия обемен бойлер,мисля,че за БГ това е по удачния вариант!...Да,ако имаш трифазен ток,ок,ама да си слагаш п...а въшка дето ще ти дава хладка вода.....И ако си в апартамент,а виждам,че си,класическото май е най добре!Ако ли пък ти е малко водата слагай един 120л на Стибел елтрон или Дражице и....забравяш!....Това е скромното ми мнение.Успех!...А и мисли за напред кое с какви темпове ще поскъпва!Колко тока,колко газта!?......

  14.  
     
  15. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,300
    #12

    Re:Електрически или газов проточен бойлер [пропан-бутан]

    Цитат Първоначално публикувано от BLUE1
    Джъсти, хубаво си го написал но, обърни внимание на мощността на газовият бойлер максимума му е 19кВт което му позволява дебит до 11 л. в минута срещу едва 4 л. при електрическият. Имал съм проточен електрически бойлер и е доста по-зле от газовият.
    Всеки си решава.За дебита нищо не казвам, сигурно е така како казваш.На мен 11л/м гореща вода не ми е необходима.От настоящето съм доволен.

    Той да си избира, важното е да има избор.

  16. Moderator Аватара на Kasap
    Тук е от
    Oct 2008
    Живее в
    Лудница
    Мнения
    7,804
    #13

    Re:Електрически или газов проточен бойлер [пропан-бутан]

    Цитат Първоначално публикувано от justify
    На мен 11л/м гореща вода не ми е необходима.
    Абе не ти е тя! А как си вариш яйцата?

  17. Novice
    Тук е от
    Sep 2012
    Мнения
    1
    #14

    Отговор: Електрически или газов проточен бойлер [пропан-бутан]

    здравейте ,много хубав форум и добра тема,ще направя важно отклонение
    АБЕ ТЕЯ ОТ ИВН/EVN/ за кви ни зеха бе??????? за жертвени добичета ли? оня ден се замотах по двора до късно,и си викам чакай да видя ел.мера...и кво ми виждат дзъркелите-бачка на дневна,а 22:00 минава....викам си нещо се е развалило-на другия ден отивам в местното енерго-и ми викат повредата че не е в моя телевизор.....включвала се заради смяната на времето-ама викам аз как тъй бре хора?...още има време до въртене на часовниците....ми така било викат...бях шокиран,не можах да се ядосам....просто през главата ми минаха веднага множество картини...как чакаме да стане 22:00 и да почваме да готвим ...да се къпем и др.,....изникна в мисълта ми една дума-ТЕРОРИЗЪМ,да това е терор над населението на България,това вече е недопустимо!!!!!!!
    никой не е предупредил....защо ли?

    20.05 стотинки с ддс, е дневната
    14.00 стотинки с ддс мисля че е нощната

    5 евро цента една тарифа-в Италия...това вчера ми го каза един пожарникар,като по-голям дял от енергията си внасяли,и най вероятно е от Франция-тя има най много атомни централи като бройка за европейка държава...
    Та така...брутално но факт
    По темата:имам газов бойлер дипломат,преди три години ми се стори ,че харчи много,макар да дойде техник тогава,нещата не се оправиха,за четирима души ми се видя много по една бутилка на седмица,и го махнах,сега ще го изкарам от избата и ще го тествам пак-може и малко ъпгрейд да му направя,ще го поразгледам,некомфортното беше че дебита беше малък и беше трудно да си нагласиш водата когато се къпеш-щото техника сложи някакво кранче и каза че така трябвало да стои и да не го пипаме.
    сега вече не е в гаранция и мога да потворя малко,пък и досега доста инфо съм събрал,пък и съм в къща ...имам много варианти,ако не успея да настроя дебита и запалването-просто ще го пусна преди стар водо-съдържател оказа се че имам такъв,а не съм знаел
    то тоя съдържател си го правя с друга цел,но и така мога да го ползвам:D

  18. Novice
    Тук е от
    Mar 2013
    Мнения
    1
    #15

    Re: Отговор: Електрически или газов проточен бойлер [пропан-бутан]

    Аз имам един малко по страничен въпрос относно какво трябва да бъде минималното налягане от водопровода за 1 газов бойлер (напр. Дипломат койнтра е-10п )

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Газов проточен бойлер
    От svkap във форум Отопление
    Отговори: 2
    Последно: 12-02-15, 00:04
  2. Препоръчайте ми котле за пропан-бутан
    От dandani във форум Отопление
    Отговори: 6
    Последно: 29-01-10, 23:52
  3. Отговори: 0
    Последно: 28-09-09, 16:50
  4. Готвене на Пропан-Бутан или на Ток ???!!!
    От curizo във форум Друга битова техника
    Отговори: 2
    Последно: 23-04-09, 17:19
  5. Пропан-бутан бутилка от къде?
    От DerekMTN във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 5
    Последно: 19-02-08, 17:53

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе