Здравейте,
Във входа на блока имаме монтиран автомат за затваряне на вратата Dorma. Може би 10 години работи, и си върши работата, но има един основен и много досаден недостатък -
при студено време забавя действието си, и отслабва, тъй като очевидно маслото в автомата се сгъстява, и съответно не може да преодолее съпротивлението на пружината на езика на бравата и съответно не може да затвори вратата докрай, което представлява проблем за сигурността - всеки може да влезе. Инак си имаме електрически насрещник, който се отваря с чип и с домофон.
Досега винаги когато дойдат студените месеци някой пренастройва или се опитва да пренастрои автомата с помощта на наличните две винтчета. Едното е за основния ход, другото за последните 10-на -15 сантиметра преди затварянето.
Но от много бърникане на кой ли не комшия, сега установявам, че едното винтче, което е за последните сантиметри преди затварянето шлица му е замазан и на практика регулиране вече не е възможно.
Реших, че най-добре ще е да купим нов автомат, но от това, което намирам има огромна разлика в цените. От да речем 40-50 лв до над 300 лв.
Иска ми се да купя автомат, на който маслото му да не е толкова чувствително към температурата, или поне този проблем да е преодолян по някакъв друг начин, та веднъж настроен, автомата да не се налага да го пипаме повече, или поне да не се налага да се прави това често, както беше с досегашния.
Питането ми е - някой може ли да препоръча такъв автомат, от личен опит, който да се държи добре при ниски температури, и да не се тряска вратата при горещо време?
П.С. Пропуснах да напиша, че вратата е метална - желязна, но нямам никаква идея колко може да тежи. Често виждам в характеристиките на автоматите - за врата до еди колко си килограма, но аз не знам как да определя колко тежи нашата.