Преди 5 дена докато се чудих и оглеждах какъв обикновен климатик да си купя за не много пари се обадих на познати монтажници и техник на климатици, за да чуя какви са им преките наблюдения върху марките и моделите, които монтират и ремонтират.

Питах ги по отделно как се държат обикновените модели на Samsung. Не ми ги препоръчаха за отопление, били слабички. А как е сега положението при инверторните модели също зададох въпрос. Отговорът на този въпрос беше, че проблемите с тях са понамалели и ако случиш на работещ модел няма да имаш проблеми с отоплението. Ама тази несигурност на мен не ми харесва и е неприемлива, защото може да случиш може и да не случиш, а при това говорим за чисто нов климатик.

Питах за моделите на LG. Зимата постоянно имало оплаквания от ползватели на тази марка, че не топлели. Казвам му на единият от тях, че знам какво да гледам при избора, ще си избера обикновен модел, малко по-тежичък, с повече фреон, имащ чек вентил с втора капилярка и въобще се опитвам да обясня, че уж ги разбирам нещата. Каза ми да не се занимавам с глупости и започна да ми обяснява за управителя на фирмата, който извършва ремонтите по хладилната част как постоянно ходел по ремонти, защото при LG по-често от на другите марки се случвало заварките в телата на климатиците да не са качествено направени и фреонът да изтича. Това за заварките не го бях чувал до сега, а пък и моите наблюдения от до преди 2 години не бяха да има подобен проблем, но той така твърди на база наблюденията си във фирмата. Все пак там работи и би трябвало да е по-добре запознат. Не съм проверявал тази информация допълнително като питам и друг техник имащ наблюдения върху марката, защото направо ме отказа. То и аз си знаех, че не топлят, а сега остава и течове да имат.

Ами какво ще кажете за Midea питам ги аз по отделно, класика. И те не били хубави, вече ги били развалили, не били това, което са били преди. Така е подкрепям и аз това твърдение почнаха да внасят много олекотени модели продаващи се евтино, но пък май има един останал модел от обикновените които биват, като им давам за пример MSV1-12HRN1. Казват ми, че май само той по-бивал, но да не съм се занимавал с Midea.

И двамата по отделно ми казват знаеш ли, че има един модел на Whirlpool, който работи и топли много хубаво препоръчаха ми него да взема, но внимавай да не го объркаш, че има и други които са слаби. Питам ги за някаква допълнителна информация за модела, по която и аз да се ориентирам дали наистина е така, но освен тази, че телата им са тежички и че имат във външното тяло температурен датчик за дефроста не можаха да ми кажат нещо по-конкретно. Само споделяха преките си впечатления от модела за работата му през зимата, колко хубаво топлел, как е нямало проблеми и колко са били доволни хората, които го ползват. Наличието на този датчик е гаранция, че климатика ще включва зимата на разскрежаване да разтопи скрежта само когато тя съществува, а не по часовник през определено време независимо има или няма нужда. По-късно погледнах някой от данните му в каталога.

Става въпрос за модела 12-ка на Whirlpool AMC 992 - цена 590 лева.
Отдаваните мощности са горе-долу същите като Midea MSV1-12HRN1. Моделите на Midea нямат външен датчик за дефрост, те са по време.
Килограми вътрешно/външно тяло - 11/40 kg.
Вътрешното тяло е 0.5 kg., а външното 7.5 kg. по-тежки и има 50 gr. повече фреон от споменатият модел на Midea.
Енергиен клас - А/В
Фреон - R410a

Тъй като говорехме за 12-ки добрите отзиви бяха само за модела Whirlpool AMC 992, в каталога видях, че 9-ката няма добри параметри. Все пак говорим за конвенционални модели, към които не може да има очаквания като за климатик от 2 000 лв. Тъй като на мен ми трябваше 18-ка, а 18-ката на този модел Whirlpool е с по-слаби характеристики от Midea MSV1-18HRN1 си взех последната.