Отговор: COOPER AND HUNTER
Всъщност вместо да обяснявам горното,достаъчно е да видите рекламите на U crown както на бг така и на др. сайтове с какво започват....
>Vizi,вярвам ти за Zubadan,защото имам модела(не нискотемпературния).И работеше при -22.Разбира се ''работеше'' е относително и не мога да кажа колко е топлоотдавал напр.
ME не се шегуват,но за съжаление както с качеството така и с цените.Виж колко струва Zubadan 18 и колко обсъжданите модели.И дали всеки ама възможност за Zubadan,а и дали навсякъде трябва да се сложат топ машини-независимо от начина и времето през което се използват(ежедневно или периодично).
....п.с. Всъщност с горното потвърждавам,че и аз съм съгласен с мнението на edi1:).Ама ако продължим така,ще излезе,че не ни трябва OLED за да гледаме тв-я и не се нуждаем от AUDI A7 Quatro за да стигнем от София до Пловдив ако вали,което си е истина,разбира се.
Това е само едно предимство от доста сложната машина каквато е климатика.
>rosswen,гледам от време на време ,но точно това може би не.Трудно ще ме убедиш ,че ME FH(FD) е хубав климатик,поне само защото съм убеден от практиката,която имам преди да видя твоите мнения:).Не казвам,че си объркал нещо ,дори напротив.Даже ми се струва,че познанията ти не са аматъорски(като моите)-без значение дали съм прав.
Само,че разглеждам винаги съотношение цена/качество.И сега просто си говорим дали Gree/C&H топ моделите са добри за цената си.Като не очаквам(ни най-малко),че ще свършим скоро темата или ще дадем 100% верни заключения.
Някъде бях чел, че двустъпалният компресор води до по-висок минимум, а на грее/Купър това и без това си им е ахилесова пета. Ако са успяли да направят машините да работят до -30 и да не работят on/off постоянно, с какъвто ще компресор да са и колкото ще да харчи при -30.
2 Прикачен файл(ове)
Цитат:
Първоначално публикувано от
rosswen
Gree и C&H имат ли такива графики или таблички в сервизните?
За U-Crown/VIP:https://forum.setcombg.com/attachmen...id=27312&stc=1
За Amber/Supreme:
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=27313&stc=1
Цитат:
Първоначално публикувано от
rosswen
Погрешно си ме разбрал. В никакъв случаи не исках да възхвалявам ME FH или да го изкарам нещо повече от коментираните модели. Просто за него имам по-подробна информация и попитах, да не се намира някъде подобна и за Gree и CnH. Аз също съм го гледал като вариянт (Zubadan) и се отказах от него. Избрах друга машин, която запазва около 46-48% от мощността си при -20, въпреки, че не е "Zubadan", "Nordic" и темподобни. Но това е друга тема.
А с по-предишния си пост, само исках да кажа, че разликата между Zubadan и стандартната версия, е реално почти никаква, а го дават да работи с още едни -10 градуса надолу.
Това ''Просто за него имам по-подробна информация ''....не е много просто,имаш я защото ME я изнася.Други има които не искат да я показват и вероятно има защо.Както казах даже и в най-елементарните данни за клиента на ME казват колко kw топлоотдава всяка машина при различни градуси.Възможно е да има неточности,но все пай е нещо.Аз не съм казал също,че ME FH е най-хубавия климатик,поне само защото съм ползвал толкова малко модели,че всяко такова изказване по-скоро би предизвикало смях.Каквито и данни да сравнявам!За да кажа кой от кой трябва поне 2-3 години да сравнявам при еднакви условия различни модели.Пък и тогава не е гаранция ,че бих се справил.Щом си избрал (и разбрал,че е така)по-добър -добре си се справил.Което се опитваме всички тука,надявам се.
Ето напр. какво обявяват за Zubadan pri -15/-25 гр.,ясно за клиента,в най-елементарното описание-за 18/ка---6kw/-15....3,8/-25=63%!!!
http://climacom.com/files/documents/...DONE_small.pdf
Гледам горе(поста на stainway),че Gree U crown запазва 90% при -25!..Сега още твърдиш ли ,че си направил най-добрия избор?И ,че не си дават стойности?И че разликите м/у ZUBADAN,NORDIC и останалите е почти никаква?
А пък и сравнението което дадоха на няколко пъти колегите на специалисти от Финландия м/у топ модлите при тежки условия за мен е по-показателно от нашите наблюдения и размисли.Съжалявам,че за климатици почти няма много подобни.
>vizi...за минимумите няма да се повтарям...,ама ако можеше така да си работят при -30 с къвто ще да е компресор и то добре(защото работят е относително понятие) бъди сигурен ,че и в ''Осаката'' отдавна щяха да го направят.''Не става само с ядене...''.:(
Друго нещо, което ме озадачи беше тръбата за газообразна фаза ( не знам дали се казва така или налучквам:) ) При VIP/U-Crown се ползва 1/2" (12,70мм) дори и при 9-ката. Не знам как се отразява на работата на климатика, но се пречупва много по-лесно от 3/8":cool: Установих го от личен опит и се мотах една седмица да поръчвам нова и tube bender, за да стане добре инсталацията.:)
Но така е,когато човек се прави на майстор:BigGrin.
При Supreme/ Amber са си "нормални" 3/8" (9,52мм) за 9 и12. Има ли някаква теоретична/практична разлика ?
>rosswen не се засягам и не бих могъл тъй като нямам такъв климатик за който е темата.Разговора винаги отива натам,ама да си спомним откъде тръгна.Кой от моделите е с двустъпален компресор.И веднага почват разни подмятания и увъртания ''какво е това и има ли почва у нас''.Няма лошо стига да е с аргументи.След като твърдиш,че твоя климатик е като вс. останали ''Zubadan,Nordic'' и тем подобни менти бива да показваш факти.А пък 63%/-25 ,не са равни на 47% /-20.Поне в математиката която аз съм учил.Още по -малко са =90% при -25.
Да споровете тръгнаха в друга посока и не е целта да видим кой е по-най,а да сметнем квото можем.А пък разбира се и cop, шум и др.,но ако искаш да правиш сравнения напиши данните в една таблица заедно с източниците,също ще е от полза.
При -15° външна почти всички клими работят на отопление с коп около 2 или даже под 2.
Под -15° количеството топлина във въздуха вече е твърде малко, дебитът на външният вентилатор дори на максимални обороти става недостатъчен.
Една бърза сметка показва, че за да се извлече 1 киловат топлина от въздуха при -15, трябва външният вентилатор да прекара 1838 кубика въздух.
На моето външно тяло максимумът му е ~ 1800 кубика въздух/час и това сигурно е само при идеално чист и незаскрежен топлообменник. :BigGrin
Друг проблем е, че при още по-ниски температури компресорите могат да се прецакат, тъй като поради малкото количество топлина съдържащо се във въздуха, т.нар. superheat (на български прегряване ли се превежда?) на топлообменниците намалява и има опасност компресорите да засмучат течен фреон. Производителите се мъчат да се справят с този проблем, като ограничават софтуерно мощността и намаляват количеството фреон, което пък влошава капацитета на климатика при по-високи температури.
Руснаците бяха качили клип на компресор от панасоник с натрошено на парчета бутало, напъван на отопление при -25 и имаше отзиви и за изгърмели компресори на фуджицу, напъвани на отопление при сибирски студове.
Добавянето на един прост нагревателен кабел не е достатъчно условие климатикът да бъде адаптиран за работа под -15.
Мен много ми е интересно при -30 какъв е КОП на Supreme и Amber, защото преполагам е около 1, а и предполагам, че същото е положението с който и да е климатик. Кой климатик поддържа 90% при -25? Освен това тази крива малко ме съмнява - излиза, че заскрежаването на питата не оказва влияние, а това не е така (вижте на МЕ кривите). Не ме разбирайте погрешно аз точно Амбер или Suprеме бих си взел и то поради съотношението цена/качество.
>jack krauser
тъй като виждам,че тука има доста запознати....гледал съм ,но не помня къде топлоотдаване и вх.мощност при-15 и не ми направи впечатление да има толкова нисък cop(2).По-скоро вх. мощност също намаляше и разликата в cop не беше същественна.Иначе въпроса е много интересен и аз не си вярвам много на моите наблюдения защото ...''не представляват представителна извадка''. Ако може връзка към по-голяма извадка някакви данни които да сравним.
За това дали климатика трябва да работи при много ниски температури....Предния ми климатик го спирах нощно време при много студено време,тъй като и аз си мислех,че cop става много нисък пък и при тежко обледяване на външното тяло шума му беше висок...Докато една година замръзна и един месец не можах да го пусна и в сервиза ми казаха,че не трябва да го спирам.Иначе,че ще платя малко повече ток за конвектора не ми е болка за ...
''Добавянето на един прост нагревателен кабел не е достатъчно условие климатикът да бъде адаптиран за работа под -15.''
Ами и аз така мисля и за това смятах,че компресора е важен(не само той,разбира се).Затова подхванах темата,но за съжаление пак стигнахме до кривата круша(не изяснихме въпроса относно предимства/недостаъци на този компресор и кой от двата модела е за предпочитане).