Отговор: Свободна тема за цепеници...
Първо, дали външната пита ще трупа скреж при определена влажност и температура на външния въздух зависи от налягането - респективно температурата на кипене на фреона във външния топлообменник. А тя се определя от дроселиращия електронен вентил, също и от натоварването на компресора, както и скоростта на вътрешния вентилатор.
Доколкото знам, при съвременните климатици с електронни разширителни вентили, температурата на кипене на фреона се поддържа около 4-5 градуса под околната. При моделите с капилярка нещата са по-зле, защото не могат да регулират в широки граници, и при по-сериозни градуси под 0-та направо си трупат скреж.
Поиграх си да направя една графика как са нещата при моята щайга. Ако няма гъсти мъгли и валежи от сняг, при студено и сухо време с влажност около 50-60%, е възможно да работи до -15 без дефрости и без да трупа скреж по питата.:)
https://i.postimg.cc/02yL2hd5/Defros...dity-cr-ed.jpg
Синята линия е температурата на околния въздух.
Зелената линия е температурата на външната пита
Кафявата линия е точката на оросяване при 60% влажност
Жълтата линия са показания на дефрост-датчика
Червената линия е дефрост зоната
edit:
Днес съм оплескал графиката, качвам я отново редактирана.
Е то ако няма мъгли е ясно. Ако има обаче "ледена мъгла" при -5 никакви електронни клапани и капилярки не помагат. Дори и температурата на топлообменника да е с 2 градуса по висока от околната, пак си "у чувала"
Мод. Заточена отвертка и ламелите през един :)
Цитат:
Първоначално публикувано от
Kasap
За мен това е интелигентно написан дефрост-алгоритъм. Две прости условия, но на място. Без ненужни дефрости. Какви ти бяха машините?
Цитат:
Jack Krauser
Какви ти бяха машините?
Каквито бяха - бяха. Вече са Panasonic... ;)
Брей, тук само от четене човек една дисертацийка може да драсне.
Аз отивам на еренско парти след малко,
да видим там как ще е влажността....:))
Преди малко тук заваля дъжд. Климатикът работи на минимум. Външна температура ~ 16 градуса, влажност 77%, точка на оросяване= +12° Питата на външното тяло е суха, нищо не капе от климатика, в средната част на топлообменника се забелязва ивица около три пръста с наченки на навлажняване, което значи, че при текущите условия температурата на кипене на фреона в тръбите е почти = или съвсем малко над точката на оросяване.
Излиза, че при работа на минимум, температурата на външната пита на панасоника е с около 4° по-ниска от околния въздух.:)
Цитат:
ccankov73
Брей, тук само от четене човек една дисертацийка може да драсне.
Аз отивам на еренско парти след малко,
да видим там как ще е влажността....:))
Ако е висока влажността, значи не е ергенско партито! [emoji1787][emoji1787][emoji1787]
Изпратено от моят SM-G975F с помощта на Tapatalk
Мали какъв диспут се разрази заради един майстор дето искаше да потупа другия майстор по гърба.
Интересното е, че потупващия не прави разлика между влагосъдържание (гр/кг) и относителна влажност (%) или прави разликата, но умишлено всява объркване.
1 Прикачен файл(ове)
Висока беше тая влажност снощи, чак едни животинки се бяха завъдили....
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=32590&stc=1 :cool:
Апропо Нексурата чукнала снощи първи за годината дефрост - сутринта имаше локвичка под нея.
Защо мислиш, че е дефрост?
Възможно ли е просто да бъде конденз от високата влажност?
ccankov73, това за ядене ли ви го дадоха....
Тези са живи. Човека е ходил на риболов.
- - - - - - - - - -
Под всички климатици при мен има локвички сутрин. Под Дайкина е най-малка следва МХИ и най-голяма е под МЕ. Съответно и по натовареност са в същият възходящ ред. Не мисля че е дефрост. Окапват се при ОФф.
Цитат:
milanov
ccankov73, това за ядене ли ви го дадоха....
Да бе, едвам се прежалих..:lol:
Ми не знам дали е дефрост, но други сутрини нищо не е имало под него.
Мъгла нямаше.
Цитат:
ccankov73
Висока беше тая влажност снощи, чак едни животинки се бяха завъдили....
Какво ли не съм виждал в климатик, ама вие сте избили рибата... ;)
Свободна тема за цепеници...
Цитат:
ccankov73
Да бе, едвам се прежалих..:lol:
Ми не знам дали е дефрост, но други сутрини нищо не е имало под него.
Мъгла нямаше.
Не пречи. Ако е по-висока влажността, а и ако си е дал малко зор, температурата на външното е стигнала точката на оросяване и е започнала да кондензира-тече. При нас се случва ежедневно, дори и при слънчево време. Влажността обикновено е над 75% и течат яко отдолу.
Абе това, което дъвкахме до вчера в темата.