Мерси !
Хареса ми и аз ще си сложа . Издава ли някакъв шум ?
В смисъл трябва ли да е в мазето или може да е на етажа примерно
Мерси !
Хареса ми и аз ще си сложа . Издава ли някакъв шум ?
В смисъл трябва ли да е в мазето или може да е на етажа примерно
При мен на 3.5-4 куб. м. се регенерира и тогава шуми като отворен кран за около половин час.
Всъщност смолата се промива.
Зависи от количеството смола и зададената твърдост на водата.
Твърдостта ти я дават в пречиствателната или РЗИ срещу 15лв. и 2л вода от крана ти(нашенската е 26DH т.е. зле).
Може да си нагласиш час - при мен е в 03.00.
https://pavirani.com/филтър_с_активе...bkdf-1883.html
https://pavirani.com/филтърно_тяло_1..._т-1113.html
ей тея двете под мивката в кухнята ще ти свършат в пъти по-добра работа от каната
в допълнение към омекотителя
п.с. извинявам се на автора на темата за офтопиците...
Този пост е редактиран от ccankov73; 17-06-19 в 10:03.
Ако внимателно си прочел поста ми , с използване на термопомпен бойлер (тука са много разноводности според начина на предаване на топллобмена ) освен всичките предимства ,АЗ виждам и частично намаляване на проблема с варовита вода .За пълно решение ,ти си дал решение за което благодаря . Когато се прави голяма инвестиция ,трябва да се вземат всички неща и за това си мисля,че нищо не е извън темата . Един се притеснява от размера на инвестицията- може да се помисли в няколко направления,друг предлага нещо друго -ОК -полезно .....Лично аз до някоколко дена ще имам конкретни финансови параметри на различни варианти-с термопомпен комплект внос директно от кИтай , португалският термодинамичен бойлер ,но с допълнителна серпентина или просто да намеря термопомпа 3000-3200 лв с мощност около 4-5 КВ .
Задължително ще поставя и омекотителен комплект ,за което още веднъж благодаря на всеки отговорил ,,встрани" от темата..
pap1918 не разбрах точно какво се гласиш да купуваш, но ако това "португалският термодинамичен бойлер" се откажи. Безсмислено и тотално неприложимо за климата в България.
Вариант 1 - ECOTOP 150 лтр( португалския термодинамичен бойлер) с допълнителна серпентина за допълнителен източник очаквана цена около 3000 лв .
Вариант 2 - Термопомпа (китайска) за 2100 лв ,мощност 3.5 КВ - чрез българска фирма -ще чакам около месец -два-
Вариант3 Термопомпа (китайска) мощност De Dietrich 6 КВ и евентуално включване на 1-2 радиатора за 1 мокро помещение -4м2 и спалня 14 м2 на стенно отопление -3100 лв
Вариант
На фона на тези ,,варианти" ,разходите" на които и да преработки са съизмерими с тези от производителите . По едно време се ,,хвърлих и на вариант за камина с водна риза с летен режим за подгрев на БГВ....
Ще рискувам .
Имаме 150 лтр бойлер ,който непрекъснато се изразходва и е главният консуматор на ток - зимни месеци средно плащаме по 340 лв за ток с бойлера ,летните месеци имаме около 170 лв средно. отоплението на апартамент със 3 спални и частично саниран отвътре .Отоплението се извършва от климатик панасоник 12ка и в едната баня 4 м2 с ел подово . В нак-судените месеци помагат 2-3 радиатора.
Едната спалня плаче за изолация на тавана ( 50 % отгоре са външна тераса , както и около 7 м2 от външната и стена.
Входният коридор е безобразен -явно 5 см излоция отвън е лошо поставена ,външната врата ще я сменям . Мястото на климатика може да се промени за по-добър топлообмен или напарво да го сменя с някой по-модерен и по-добро позициониране на вътрешното тяло при монтажа .
Да добавя и омекотителна установка към 1500-2500 лв (мога и да греша) ......
Ммм, да.
Явно те чака доста работа това лято.
Вариант за газ?
pap1918 и трите варианта дето си написал не стават. Забрави термопомпа с 2 радиатора и бойлер. За вариан 1 вече ти писах.
Щом харчиш много топла вода си направи една стандартна система от 2 плоски селективни колектора и бойлер 200литра, но с подходящата серпентина за солари. Lazar ти е градски ще ти направи инсталацията както трябва. С останалите пари си сложи 1-2 читави климатика в тези стаи, които ги топлиш с ел. радиатори. Не знам какъв ти е бюджета, но не отлагай и изолацията.
Увъртял си се от четене на рекламни брошури и си на път много да сгрешиш.
Пробвах да потърся Lazar на ЛС ,но не отговори. Както и да е . Остава малко време до начаалото на ,,екшъна" .
Все пак ,ако имаш време и желание би ли споменал доводи против отопление на БГВ с термодинамично панели .Португалският бойлер включва панели , компресор и всичко непбхпдимо ..... Китайската темопомпа е с 2=пъти по-голяма мощност от предлаганите на пазара термопомпени бойлери .Втази насока и има и по-мощни варианти ,при това на много хубава цена (директно от производителя ) .
пс
Другите съвети не подлежат на коментар=абсолютно съгласен . Имам предвид климатиците и изолацията.
От каталога към който съм дал линк назад "Min Running Temperature-5°C" само това би трябвало да ти е достатъчно.
Зимата колко слънчева радиация очакваш да падне върху панела, тя е нищожна или когато е облачно. Тогава на какво ще разчиташ? Не си ли задаваш въпроса, ако можеше външните тела на климатиците да са без вентилатор защо им слагат на всичките? Тук ще разчиташ вятъра да го обдухва тоя панел та да хване малко топлина от въздуха. През нощта ...... морския бриз.
Това ще работи в региони където външната целогодишно не пада под нулата и пече яко, някъде по-близко до екватора.
Туй нещо е по-близко до хладилника ти от колкото до термопомпен бойлер.
Този пост е редактиран от bobivg; 14-07-19 в 08:58.