Резултати от 1 до 9 от общо 9

Отопление на басейн ?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #1

    Отопление на басейн ?

    Здравейте,колеги.Някой може ли да ми помогне с личен опит или линк и сайт за изчисляване на необходимата мощност за отопление на закрит басейн. Ще се ползва целогодишно,размерите са му 25 х 12,5 м,обема е около 600 м3. Конструкцията отгоре е с височина 6 м.

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Mar 2009
    Мнения
    320
    #2

    Re:отопление на басейн ?

    Ванко, правили сме хладилната част при монтажа на машина за басейн. Реално отопляваха водата на басейна с нея, и едновременно охлаждаха или отопляваха въздуха в помещението. Освен водопроводните тръби и тия за фреона, имаше и доста въздуховоди. Канален тип беше. Проекта беше изготвен от инженерна фирма. Казват какво искат да правят, с какви мощности, и после следва доставката на екипировката отговаряща на техните изисквания. Реално ние не сме правили нито изчисления нищо. Има си хора за това.
    При теб от написаното разбирам, че говориш само за климатизация и отопление на помещението нали?

  4. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #3

    Re:отопление на басейн ?

    Не,и за водата,точно такова комбинирано,каквото си правил.Ако се побера в бюджета,ще има и соларна част с вакуумни колектори.Аз съм направил повечето сметки,искам само да ги сверя с данни или методики от някой реален проект.Ако помниш някои конкретни неща от изработката,ще съм радостен да ги споделиш.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    1,011
    #4

    Re:Отопление на басейн ?

    Ванко в момента си правя именно закрит басейн на втория етаж оказа се едно от най сложните съоражения както и да е.Та при мен отоплението на помещението си е подово с чилър понеже на цялата къща ми е такова а водата ще я топля със слънчеви колектори понеже пък тях ще ползвам за бойлерите.
    Та за твоя случай ако дадеш малко подробности можем да ти бъдем от полза.
    Помещението отделно ли или е някаква голяма сграда която има локално парно защото с него може да се направи доста добра система към която да свържеш вътрешни тела за отоплението на помещението и отделно да се загрява и водата във басейна защото това сме го правили във хотел хората са супер доволни само че към тази система направихме и чилър за охлаждане.
    Ако искаш и снимки мога да ти дам до няколко дена че сега сме много заети и нямам време да отида да го снимам.

  6. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #5

    Re:Отопление на басейн ?

    Басейна е закрит,ще работи целогодишно,ще си има машинно с помпите,филтрите,колекторите и т.н. Не искат котел на твърдо гориво или друго.Идеята на клиентите е да се ползва термопомпа въздух-вода.С нея зимата да се затопля с подово пространството около басейна,както и самата вода.Ще има и топлообменници вода/въздух във вентилацията,понеже само подовото едва ли ще затопли обема над басейна с височина 6 м.Лятото ако се наложи,термопомпата ще охлажда помещенията,а с излишната топлина ще дозатопля водата.Заданието им е 27-28° целогодишно,но ми е трудно с топлинния баланс и мощностите.Басейна е 25х12,5 м и с обем 600 м3.

  7. Senior Member
    Тук е от
    Jan 2008
    Мнения
    1,011
    #6

    Re:Отопление на басейн ?

    Тези исчисления изискват няколко дни работа ако неможеш да се справиш ще се наложи да си платиш на човек който да ти исготви проекта и ти само да го испълниш

  8.  
     
  9. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #7

    Re:Отопление на басейн ?

    Както ти казах и на друго място - задължително е да има проект от оторизиран проектант и не плащаш ти, а клиента - включваш му го в офертата, не струва кой знае колко, но да сте спокойни и двамата за парите си.

  10. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #8

    Re:Отопление на басейн ?

    Ще се повторя за последно - искам да му направя предварителни изчисления за мощности и експлоатационни разходи.Няма да се работи по тях,просто за приблизителен ориентир на клиента за инвестицията с цел зарибяване.Когато успея да го зарибя,ще се прави проект от архитектурно бюро с лицензите му,тапиите му и т.н.

  11. Member
    Тук е от
    Mar 2009
    Мнения
    320
    #9

    Re:Отопление на басейн ?

    Ванко, това което правихме ние беше през 2005-та година. Вече съм забравил каква мощност беше машината. Като цяло самата машина беше в машинното. Това което ние правихме е да свържем един кондензатор на покрива. Мисля че басейна беше с големина долу горе както при твоя случай, а помещението около 8-9 метра високо. По смътни спомени мисля че тая машина беше около 15-20 тона хладилна мощност. Мисля че марката беше TRANE. Ще погледна в сайта им за сверка. А за мощността мога да попитам шефа на фирмата дето я доставя преди. Те реално правеха вентилацията.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Отопление на газ / отопление с климатик?
    От VD във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 14
    Последно: 22-01-13, 19:57
  2. Въпрос за отопление
    От chano във форум Отопление
    Отговори: 2
    Последно: 11-12-11, 11:28
  3. Отопление на хол
    От yoyo1 във форум Електрическо отопление
    Отговори: 15
    Последно: 28-10-10, 23:47
  4. Басейн в Рударци и бира в клуб Атлетик
    От kod във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 39
    Последно: 02-09-03, 17:53
  5. Басейн...
    От kod във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 10
    Последно: 24-07-03, 15:51

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе