Резултати от 1 до 5 от общо 5

Топлинен трап ?!

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2008
    Мнения
    129
    #1

    Топлинен трап ?!

    Здравейте,
    надявам се специалистите дето обещаха да помагат да удържат на думата си. Имам нужда от съвет. Системата, която искам сам да си изградя се състои от един 100 литра бойлер и един панел плосък селективен. На картинката по - долу съм показал разположението на елементите погледнати от страни. Демек, което на картинката е по-нависоко и в действителност ще бъде по нависоко. Което по-ниско сответно по-ниско. Ето пикчъра:



    Въпроса е следния: аз искам да я изградя както е показано на горната картинка. Обаче един специалист ми каза, че обезателно трябва тръбния път преди бойлера да бъде като на долната картинка. Един вид рязко да отиде надолу и после пак рязко на горе. Това е било необходимо заради опасността през ноща системата гравитачно да охлади бойлера. Аз му отговорих, че ще сложа обратен вентил за тая работа. Но човека каза, че това няма никакво значение. По негови думи системата гравитачно ще се охлади само по едната тръба!!! Като се замислих май е прав. Но моля и за вашето мнение.
    Има ли нужда от това нещо (топлинен трап) или не?

  2.  
     
  3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #2

    Re:Топлинен трап ?!

    Според твоя специалист как ще стане охлаждянето на бойлера по една тръбичка ф15 и дали е виждал такъв "трап" в една готова термосифонна система, която е с по-широки тръби? Не го слушай!

  4. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2009
    Мнения
    19
    #3

    Re:Топлинен трап ?!

    Наистина една тръба е достатъчна за нежелания ефект ,казвам го от опит.Аз разреших проблема с отворена система-боилера ми е с мантел и стоплената вода от колектора изтича в мантела през въздушен слой .Вече 6 години нямам грижи ако изключим нуждата от допълване на системата на няколко месеца.За трапа ще ми е интересно да разбера как се държи, ако споделиш евентуално. Успех!

  5. Junior Member
    Тук е от
    Sep 2008
    Мнения
    129
    #4

    Re:Топлинен трап ?!

    Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    Според твоя специалист как ще стане охлаждянето на бойлера по една тръбичка ф15 и дали е виждал такъв "трап" в една готова термосифонна система, която е с по-широки тръби? Не го слушай!
    Той, че специалист специалист е! Друг е въпроса що се консултирам тук във форума, а не с него. Иначе относно неговото твърдение чисто теоретично съм съгласен. Защото замисли се каква е разликата дали водата се издига на горе в цилиндър с диаметър 40см. или цилиндър с диаметър 15мм.? За водата и физиката разлика няма. Първото е бойлер, второто е тръбичка.
    Той даже ми каза как по-студената вода се движи по външната периферия на цилиндъра, а по - горещата в центъра или наобратно, не помня, а и не е толкова важно....

    Та аз все още очаквам ваши мнения по въпроса. Например ако сложа два клапана? Или дали вобще трябва все пак участъка от бойлера до колектора е почти хоризонтален.....

  6. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #5

    Re:Топлинен трап ?!

    Цитат Първоначално публикувано от Turbosol
    Защото замисли се каква е разликата дали водата се издига на горе в цилиндър с диаметър 40см. или цилиндър с диаметър 15мм.? За водата и физиката разлика няма. Първото е бойлер, второто е тръбичка.
    Има голяма разлика - при тънката тръбичка се получава "тапа". Ако вземеш една тънка тръбичка и я потопиш в съд с вода и след това запушиш горния и край и я повдигнеш - водата ще си остане в тръбичката, макар и отдолу да няма дъно. Пропиленгликолът е по-гъста течност от водата така, че още по-трудно циркулира.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Маслен трап?
    От loszetas във форум Въпроси свързани с монтажа
    Отговори: 31
    Последно: 15-09-13, 23:09
  2. Имаше ли нужда от маслен трап?
    От Stanio във форум Въпроси свързани с монтажа
    Отговори: 2
    Последно: 23-08-12, 01:16
  3. Отговори: 0
    Последно: 14-02-07, 09:41

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе