Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 32
Like Tree2Одобрявам

Маслен трап?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Oct 2011

Маслен трап?

Интересува ме за всички марки и модели климатици ли важи правилото за масления трап ако външното тяло е по-високо от вътрешното? Каква дъга трябва да прави самата извивка на тръбите, и къде се прави тя? И на двете тръби ли се прави маслен трап? Може ли снимков материал за маслен трап? Благодаря на отзовалите се.

2.  

3. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007

Re:Маслен трап?

Маслен трап се прави на газовата (по-дебелата) тръба. Тръбата по която се движи течност (по-тънката) няма необходимост от маслен трап, защото течността увлича маслото. На напусналото компресора масло трябва да му е осигурено постоянно движение с потока за да се върне.

В режим отопление и вътрешно тяло по-високо от външното маслен трап се прави за да може маслото да се качи от долу изход компресор до горе вътрешно тяло, а в режим охлаждане и външно тяло по-високо от вътрешното се прави за да качи маслото от долу вътрешно тяло до горе външно тяло.

А - максимална дължина на тръбният път. За всеки климатик е различна.
    В - денивелация.

4. Member
    Тук е от
    Oct 2011

Благодаря за отговора. А проблем ли е ако се направи маслен трап непосредствено до самото външно тяло, и ако е направен и на двете тръби?

5. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007

Не е проблем маслен трап да се направи и на двете тръби. Дали на тръбата с малкият диаметър, в която се движи течност ще се направи или няма да се направи маслен трап няма значение, не пречи на работата.

Няма значение къде точно е разположен масленият трап. По картинката по-горе, масленият трап е направен във височина 2,5 метра, по средата между двете тела. Маслените трапове се правят във височина на максимално разстояние не повече от 5 метра един от друг.

6. Member
    Тук е от
    Feb 2011

Хм, на схемата вътрешното е по-високо от външното. Не трябва ли да е обратно?

7. Senior Member Аватара на bobovo
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    гр. Петрич

Зависи от дължината на тръбния път и денивелацията.

8.  

9. VD
    VD е офлайн
    Member
    Тук е от
    Dec 2011

Цитат Първоначално публикувано от м.петров
    Хм, на схемата вътрешното е по-високо от външното. Не трябва ли да е обратно?
    И аз съм изненадан..
    Все пак е важно, къде е компресора!

10. Member
    Тук е от
    Oct 2011

Цитат Първоначално публикувано от VD
    И аз съм изненадан..
    Все пак е важно, къде е компресора!
    Според мен е ясно къде е компресора. Какво искаше да кажеш с това?

11. Member
    Тук е от
    Feb 2009
    Живее в
    Русе, и малко у десно и малко у лево

Че е нужно да се прави маслен трап при обикновена денивелация!?! Но щом го има показано графично - явно има нужда при над 5 м такава, а не само при обратното положение, когато вътрешното е по-ниско от външното тяло!?!

12. Member
    Тук е от
    Oct 2011

Някой може ли да приложи снимка от монтаж с маслен трап? Сега намерих официална документация че за моя климатик, максималната дължина на тръбния пакет е 20м. Максимална разклика във височината между двете тела - 15м. Последния показател не можах да го преведа. Chargeless - 10м. Като предпазна мярка за самия компресор, инженерите са сметнали че в режим охлаждане ако температурата навън падне до минус 10гр. компресора се изключва.

13. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007

В интернет могат да се намерят снимки за p-trap, u-trap и s-trap, наименувани на съответните латински буки на които приличат.

[img width=467 height=600]http://img811.imageshack.us/img811/1991/ag310111204078.jpg[/img]

14.  

15. Senior Member Аватара на diksanal
    Тук е от
    Jul 2008

А valen1,как би се влияло циркулацията на маслото при направата на така наречения ''охлюв''(с цел удължаване на тръбния път) зад външното тяло,и на двете тръби,като диаметъра на охлюва е по малък-да кажем една педя примерно-виждал съм такива?

16. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007

На моят климатик съм му направил отстрани охлюв с диаметър към 55 сантиметра. Предварително не съм мислел да го правя, ама при монтажа тази дължина тръба предварително подготвена остана и реших вместо да я режа и махам да направя един охлюв. Осемте метра тръбен път при мен помагат много за доброто разскрежаване. Дори и в най-големите студове при разскрежаване като пипна топлообменника към края на процеса направо пари.

В документациите за монтаж се казва да се внимава с маслените трапове в близост до смукателната страна на компресора, да се правят малки за да не предизвикат при първоначално тръгване на компресора хидравличен удар. Хидравличен удар свързан с маслото може да има само в режим охлаждане. Големият охлюв може да минимизира навлизането на течен фреон и много масло в компресора докато малкият не може.

17. Moderator Аватара на Mega
    Тук е от
    Oct 2009
    Живее в
    София

... Добре де, защо в документацията за монтаж пише всичко друго само не за маслен трап? Пише: как, кога, колко и защо се вакумира. Пише как, кога, защо и как се дозарежда. Пише как се правят заварки в защитена среда. За маслен трап и дума няма? Дават само възможната денивелация на телата?

18. Member Аватара на zhelko
    Тук е от
    Apr 2006

Цитат Първоначално публикувано от Mega
    ... Добре де, защо в документацията за монтаж пише всичко друго само не за маслен трап? Пише: как, кога, колко и защо се вакумира. Пише как, кога, защо и как се дозарежда. Пише как се правят заварки в защитена среда. За маслен трап и дума няма? Дават само възможната денивелация на телата?
    В някои документации се споменава, но явно не е чак толкова важно, щом липсва в едната от документациите на 2 почти еднакви модела.
    (предполагам и фабрично би трябвало да са изпълнени някакви трапове)

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. маслен радиатор, конвектор ( АДАКС ) или климатик?
    От ops5 във форум Електрическо отопление
    Отговори: 19
    Последно: 21-10-22, 22:09
  2. Имаше ли нужда от маслен трап?
    От Stanio във форум Въпроси свързани с монтажа
    Отговори: 2
    Последно: 23-08-12, 02:16
  3. Продавам МАСЛЕН РАДИАТОР Tesy
    От REPLAY във форум Продава
    Отговори: 1
    Последно: 10-11-11, 01:05
  4. Топлинен трап ?!
    От Turbosol във форум Други начини за отопление
    Отговори: 4
    Последно: 17-03-10, 22:14
  5. Маслен радиатор - има ли смисъл?
    От svetlik във форум Електрическо отопление
    Отговори: 28
    Последно: 26-10-06, 21:49

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе