Първоначално публикувано от
AC_From_Hell
Здравей, наблюденията и въпросите ти са учудващо верни за човек, който не е експерт в областта. Започвам 1 по 1.
При отоплителна система, оразмерена за високотемпературно отопление (80 градуса на водата) ще ти трябва високотемпературна термопомпа.
При отоплителна система, оразмерена на нискотемпературно отопление (под 55 градуса на водата) ще ти трябва нискотемпературна термопомпа.
Нискотемпературните термопомпи са с максимална изходяща температура на водата 55 градуса.
Високотемпературните термопомпи са с максимална изходяща температура на водата 80 градуса.
Панасоник имат един модел, който наричат високотемпературен, а аз му казвам среднотемпературен - с максимални 65 градуса на водата.
80 градуса на водата се постигат с втори компресор, който е свързан "каскадно". Външното тяло подава фреон с температура около 65-70 градуса, а вътрешното тяло го "дозагрява" с втори компресор до около 95 градуса, след това топлината се отдава във топлоносителя (водата) и максимално се постигат 80 градуса. Такива системи се предлагат от Самсунг, ЛГ и Дайкин.
Тези стойности се постигат както си прочел по-горе от Самсунг, ЛГ, Фуджицу/Дженерал и Дайкин. И при трите марки концепцията е една и съща - 2 компресора. Тошиба са сметнали, че няма достатъчен пазар за такъв продукт и затова произвеждат машини до 55 (обикновената естия) и 60 (пауърфул естия). Тази концепция споделят и Панасоник, които произвеждат до 55 и до 65. Според мен лично 65 градусовата концепция е значително по-добра от 80 градусовата, защото:
Няма втори компресор, който да работи постоянно и да харчи ток, намалявайки грандиозно ефективността. (особено важно при теб, щом държиш 50 градуса вода в системата)
Дори при високи външни температури (+7) ефективността не прескача 3, което е смешно малко.
При ниски минусови температури ефективността при такива високи температури (80) пада много, толкова много, че в момента когато 50-60 градуса на водата не ти достигат ще е значително по-евтино да спреш термопомпата и да запалиш съществуващият котел, което апропо може да става и автоматично, ако котелът позволява.
Отговорът на горния въпрос е същият и тук.
Ефективностите, които се обявават в каталозите при нискотемпературни машини са действително при +7 външна и +35 на водата (това се е наложило като страндарт, основно заради подовото). Да, никой не се къпе с 35 градуса, освен аз лятото. Затова на изхода на термопомпите се монтира трипътен вентил - едната страна ще подава към отоплителната система 35 или колкото искаш, а като има нужда от подгряване на бойлера, термопомпата ще обръща вентила и ще подава повече. Да, картинката при по-високи температури на водата не е особено цветуща при някои марки и модели, падат и копове и мощности (при някои само копове). Поразгледайх форума, имам едно мнение, където има таблица за машини до 55 градуса. По-късно днес, ако не през уикенда ще ти направя такава и за високотемпературни, за да видиш всичко черно на бяло. От таблицата, която ще постна ще видиш кое колко киловата ще отдава и какво ще консумира и ще можеш да сравниш и да добиеш представа кое ще работи и кое не.
Лично според мен бягай от Дайкин като дявол от тамян - доста зле както с ефективности, така и с качество на машините.
Тошиба са добри машини, към момента не съм правил директни сравнения на високотемпературни машини (над 55 градуса) и не знам как се представят.
Панасоник също са много добри изделия, имат убийствени машини и са на добри цени, за представянето важи горното - не съм сравнявал 65 градусовите.
Самсунг също са много добри изделия и според мен цена/качество, освен T-CAP серията на Панасоник няма кой да ги бие.
Пак заповядай.