Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 19
Like Tree3Одобрявам

Въпрос за термопомпа въздух-вода

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Nov 2015
    Мнения
    6
    #1

    Въпрос за термопомпа въздух-вода

    Здравейте, регистирах се днес, за да задам някои въпроси, които ме интересуват. Става въпрос за къща 130 кв.м. обитаема площ, първи етаж, на калкан, затапен от друга къща. Има частична изолация на тавани, подове, 2 стаи с вътрешна изолация като термус (както се беше изразил някой във форума), 2 бойлера по 80 л. комбинирани - ток и водна серпентина, алуминиеви радиатори, котел Виадрус 27 кВ на въглища, разположен в мазето. Искам да мина на термопомпа въздух-вода само за отопление и БГВ с моите бойлери, без охлаждане през лятото. Няма как да правя подово, защото това означава тотален ремонт, конвектори също. Котелът подава към всички точки чрез разпределители. Всичко е преоразмерено почти с 30 - 40 процента при изграждането на системата преди 10 години, включително и за броя на глидерите. Температурата в системата на котела през по-голямата част на денонощието е около 50 градуса и температурата в помещенията е около 23-24 до 25 градуса. Разход на въглища за една зима 6 тона донбаски, при 24 часов режим на използване на котела. Направих справка за средните месечни зимни температури в нашия регион: ноември 5 градуса, декември 2 , януари 0,2 ; февруари 2, март - нагоре. Посетих 6-7 фирми, които предлагат такива помпи. Колебанията ми са големи, защото съм некомпетентен и подозирам, че всеки ме лъже. А сумите, които искат са абсолютно спекулативни.
    Въпросите ми са:
    1. За алуминиеви радиатори каква помпа ще ми свърши работа - ниско- или високотемпературна. Или и двете? И коя е, всъщност, високотемпературна, до колко градуса се смята, че е нискотемпературна и от колко нагоре е високотемпературна..И как се постигат тези 80 градуса. Не са ли спекулативни? Защо на пазара само един производител обявява, че достига тези стойности на водата в системата, а други - не? Тошиба, например, по-големи олигофрени ли са от Дайкин, че не могат да постигнат дори 70 градуса? И всъщност необходими ли са изобщо такива високи температури? 60 градуса не биха ли били достатъчни? Вчера източих една кана гореща вода от чешмата и й премерих температурата с лабораторен термометър. Показваше 51 градуса, а не можех да си държа ръката вътре повече от 2-3 секунди. Задавам тези въпроси към специалистите във форума, защото вече тотално се обърках. Отивам в БГ Терм, там предлагат Тошиба Пауърфул 14 или 16 кВ (не помня вече) за 12600 лв на промоция без монтаж, загряваща системата до 60 градуса и твърдят, че това идеално ме устройва, щом съм на радиатори. Отивам при Дайкините, там ми казват, че 60 градуса са малко, и че Тошибата не е високотемпературна помпа, каквато ми трябвало всъщност на мен за радиаторите, а предлагат Алтерма за 15-16000 лв крайна цена с ДДС и монтаж, която загрявала до 80 градуса. От там отивам при Мицубиши, те започват да плюят Алтермата с нейните допълнителни нагреватели и други измами (цитирам дословно) и ми правят оферта за над 20 бона.
    2. Освен това, тези температури, които се рекламират от всички, са при +7 градуса на възуха и +35 градуса на водата. Кой се топли или се къпе с 35 градусова вода. Та това е дори по-ниско от температурата на човешкото тяло. Значи, ако повишим този показател "вода в системата" от рекламнато съотношение +7/+35, се получава съвсем друга картинка и не толкова лицеприятна. Прав ли съм? А ако намалим и стойността на показателя "температура на въздуха" до примерно 0 или 1 градус външна температура, какво се получава тогава? Пада и COP и мощност, нали? Тогава ще може ли Тошибата, например, да поддържа тези 60 градуса и няма ли да работи непрекъснато при максимално натоварване с последващо бързо износване. Това важи ли също и за Алтерма и за другите. Какво бихте ме посъветвали - на Тошиба ли, на Алтерма ли да заложа или на друга марка? Благодаря!

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Mar 2015
    Мнения
    559
    #2

    Отговор: Въпрос за термопомпа въздух-вода

    Цитат Първоначално публикувано от Stern Виж публикацията
    .И как се постигат тези 80 градуса. Не са ли спекулативни? Защо на пазара само един производител обявява, че достига тези стойности на водата в системата, а други - не?
    Постигат се с двустъпална система, тоест два компресора, първо стъпало на R410A второ стъпало на R134с. Постигането обаче те лишава от правият хладилен цикъл, тоест няма охлаждане.
    Не са само Daikin имат такива машини, имат и Samsung, LG и други играчи на пазара. Просто Daikin се налагат най-много.
    СОР - а пада и то не малко при минусови температури, пада също и като вдигаш температурата на топлоносителя.
    Ефективността на термопомпите е при инсталации с нископотенциални системи за дистрибуция на енергията в помещението,
    или с две думи, подово отопление/охлаждане или вентилаторни конвектори.
    На радиатори, най ефективна е пелетната горелка
    Вариант е да си смениш радиаторите (да ги преоразмериш).
    Ниско температурните машини са всички машини с температури на подаване до 55С (не че има дефиниция за това, така се приема),
    нагоре всички са високотемпературни.

  4. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG
    Мнения
    2,341
    #3

    Отговор: Въпрос за термопомпа въздух-вода

    Здравей, наблюденията и въпросите ти са учудващо верни за човек, който не е експерт в областта. Започвам 1 по 1.

    Цитат Първоначално публикувано от Stern Виж публикацията
    За алуминиеви радиатори каква помпа ще ми свърши работа - ниско- или високотемпературна.
    При отоплителна система, оразмерена за високотемпературно отопление (80 градуса на водата) ще ти трябва високотемпературна термопомпа.
    При отоплителна система, оразмерена на нискотемпературно отопление (под 55 градуса на водата) ще ти трябва нискотемпературна термопомпа.

    Цитат Първоначално публикувано от Stern Виж публикацията
    И коя е, всъщност, високотемпературна, до колко градуса се смята, че е нискотемпературна и от колко нагоре е високотемпературна
    Нискотемпературните термопомпи са с максимална изходяща температура на водата 55 градуса.
    Високотемпературните термопомпи са с максимална изходяща температура на водата 80 градуса.
    Панасоник имат един модел, който наричат високотемпературен, а аз му казвам среднотемпературен - с максимални 65 градуса на водата.

    Цитат Първоначално публикувано от Stern Виж публикацията
    И как се постигат тези 80 градуса. Не са ли спекулативни?
    80 градуса на водата се постигат с втори компресор, който е свързан "каскадно". Външното тяло подава фреон с температура около 65-70 градуса, а вътрешното тяло го "дозагрява" с втори компресор до около 95 градуса, след това топлината се отдава във топлоносителя (водата) и максимално се постигат 80 градуса. Такива системи се предлагат от Самсунг, ЛГ и Дайкин.

    Цитат Първоначално публикувано от Stern Виж публикацията
    Защо на пазара само един производител обявява, че достига тези стойности на водата в системата, а други - не? Тошиба, например, по-големи олигофрени ли са от Дайкин, че не могат да постигнат дори 70 градуса?
    Тези стойности се постигат както си прочел по-горе от Самсунг, ЛГ, Фуджицу/Дженерал и Дайкин. И при трите марки концепцията е една и съща - 2 компресора. Тошиба са сметнали, че няма достатъчен пазар за такъв продукт и затова произвеждат машини до 55 (обикновената естия) и 60 (пауърфул естия). Тази концепция споделят и Панасоник, които произвеждат до 55 и до 65. Според мен лично 65 градусовата концепция е значително по-добра от 80 градусовата, защото:

    Няма втори компресор, който да работи постоянно и да харчи ток, намалявайки грандиозно ефективността. (особено важно при теб, щом държиш 50 градуса вода в системата)
    Дори при високи външни температури (+7) ефективността не прескача 3, което е смешно малко.
    При ниски минусови температури ефективността при такива високи температури (80) пада много, толкова много, че в момента когато 50-60 градуса на водата не ти достигат ще е значително по-евтино да спреш термопомпата и да запалиш съществуващият котел, което апропо може да става и автоматично, ако котелът позволява.

    Цитат Първоначално публикувано от Stern Виж публикацията
    И всъщност необходими ли са изобщо такива високи температури? 60 градуса не биха ли били достатъчни?
    Отговорът на горния въпрос е същият и тук.

    Цитат Първоначално публикувано от Stern Виж публикацията
    Освен това, тези температури, които се рекламират от всички, са при +7 градуса на възуха и +35 градуса на водата. Кой се топли или се къпе с 35 градусова вода. Та това е дори по-ниско от температурата на човешкото тяло. Значи, ако повишим този показател "вода в системата" от рекламнато съотношение +7/+35, се получава съвсем друга картинка и не толкова лицеприятна. Прав ли съм? А ако намалим и стойността на показателя "температура на въздуха" до примерно 0 или 1 градус външна температура, какво се получава тогава? Пада и COP и мощност, нали? Тогава ще може ли Тошибата, например, да поддържа тези 60 градуса и няма ли да работи непрекъснато при максимално натоварване с последващо бързо износване. Това важи ли също и за Алтерма и за другите.
    Ефективностите, които се обявават в каталозите при нискотемпературни машини са действително при +7 външна и +35 на водата (това се е наложило като страндарт, основно заради подовото). Да, никой не се къпе с 35 градуса, освен аз лятото. Затова на изхода на термопомпите се монтира трипътен вентил - едната страна ще подава към отоплителната система 35 или колкото искаш, а като има нужда от подгряване на бойлера, термопомпата ще обръща вентила и ще подава повече. Да, картинката при по-високи температури на водата не е особено цветуща при някои марки и модели, падат и копове и мощности (при някои само копове). Поразгледайх форума, имам едно мнение, където има таблица за машини до 55 градуса. По-късно днес, ако не през уикенда ще ти направя такава и за високотемпературни, за да видиш всичко черно на бяло. От таблицата, която ще постна ще видиш кое колко киловата ще отдава и какво ще консумира и ще можеш да сравниш и да добиеш представа кое ще работи и кое не.

    Цитат Първоначално публикувано от Stern Виж публикацията
    Какво бихте ме посъветвали - на Тошиба ли, на Алтерма ли да заложа или на друга марка?
    Лично според мен бягай от Дайкин като дявол от тамян - доста зле както с ефективности, така и с качество на машините.
    Тошиба са добри машини, към момента не съм правил директни сравнения на високотемпературни машини (над 55 градуса) и не знам как се представят.
    Панасоник също са много добри изделия, имат убийствени машини и са на добри цени, за представянето важи горното - не съм сравнявал 65 градусовите.
    Самсунг също са много добри изделия и според мен цена/качество, освен T-CAP серията на Панасоник няма кой да ги бие.

    Цитат Първоначално публикувано от Stern Виж публикацията
    Благодаря!
    Пак заповядай.

  5. Novice
    Тук е от
    Nov 2015
    Мнения
    6
    #4

    Отговор: Въпрос за термопомпа въздух-вода

    Благодаря за бързите отговори! След обяд ще се опитам да осмисля информацията, която сте ми дали и ако е възможно да обсъдим Панасоник, Самсунг и Тошиба + някои допълнителни неща по отоплителната система и радиаторите.

  6. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2008
    Мнения
    1,208
    #5

    Отговор: Въпрос за термопомпа въздух-вода

    Погледни и LG. В коя част на България си? Не се хвърляй на високотемпературни изделия защото опита ни сочи че стремежа за преоразмеряване на проектантите позволява среднотемпературни източници (45-55) градуса да работят добре на високо-темп. инсталации.
    Правил ли си сметки на отоплителен товар?

  7. Novice
    Тук е от
    Nov 2015
    Мнения
    6
    #6

    Отговор: Въпрос за термопомпа въздух-вода

    Цитат Първоначално публикувано от AC_From_Hell Виж публикацията
    Здравей, наблюденията и въпросите ти са учудващо верни за човек, който не е експерт в областта. Започвам 1 по 1.



    При отоплителна система, оразмерена за високотемпературно отопление (80 градуса на водата) ще ти трябва високотемпературна термопомпа.
    При отоплителна система, оразмерена на нискотемпературно отопление (под 55 градуса на водата) ще ти трябва нискотемпературна термопомпа.



    Нискотемпературните термопомпи са с максимална изходяща температура на водата 55 градуса.
    Високотемпературните термопомпи са с максимална изходяща температура на водата 80 градуса.
    Панасоник имат един модел, който наричат високотемпературен, а аз му казвам среднотемпературен - с максимални 65 градуса на водата.



    80 градуса на водата се постигат с втори компресор, който е свързан "каскадно". Външното тяло подава фреон с температура около 65-70 градуса, а вътрешното тяло го "дозагрява" с втори компресор до около 95 градуса, след това топлината се отдава във топлоносителя (водата) и максимално се постигат 80 градуса. Такива системи се предлагат от Самсунг, ЛГ и Дайкин.



    Тези стойности се постигат както си прочел по-горе от Самсунг, ЛГ, Фуджицу/Дженерал и Дайкин. И при трите марки концепцията е една и съща - 2 компресора. Тошиба са сметнали, че няма достатъчен пазар за такъв продукт и затова произвеждат машини до 55 (обикновената естия) и 60 (пауърфул естия). Тази концепция споделят и Панасоник, които произвеждат до 55 и до 65. Според мен лично 65 градусовата концепция е значително по-добра от 80 градусовата, защото:

    Няма втори компресор, който да работи постоянно и да харчи ток, намалявайки грандиозно ефективността. (особено важно при теб, щом държиш 50 градуса вода в системата)
    Дори при високи външни температури (+7) ефективността не прескача 3, което е смешно малко.
    При ниски минусови температури ефективността при такива високи температури (80) пада много, толкова много, че в момента когато 50-60 градуса на водата не ти достигат ще е значително по-евтино да спреш термопомпата и да запалиш съществуващият котел, което апропо може да става и автоматично, ако котелът позволява.



    Отговорът на горния въпрос е същият и тук.



    Ефективностите, които се обявават в каталозите при нискотемпературни машини са действително при +7 външна и +35 на водата (това се е наложило като страндарт, основно заради подовото). Да, никой не се къпе с 35 градуса, освен аз лятото. Затова на изхода на термопомпите се монтира трипътен вентил - едната страна ще подава към отоплителната система 35 или колкото искаш, а като има нужда от подгряване на бойлера, термопомпата ще обръща вентила и ще подава повече. Да, картинката при по-високи температури на водата не е особено цветуща при някои марки и модели, падат и копове и мощности (при някои само копове). Поразгледайх форума, имам едно мнение, където има таблица за машини до 55 градуса. По-късно днес, ако не през уикенда ще ти направя такава и за високотемпературни, за да видиш всичко черно на бяло. От таблицата, която ще постна ще видиш кое колко киловата ще отдава и какво ще консумира и ще можеш да сравниш и да добиеш представа кое ще работи и кое не.



    Лично според мен бягай от Дайкин като дявол от тамян - доста зле както с ефективности, така и с качество на машините.
    Тошиба са добри машини, към момента не съм правил директни сравнения на високотемпературни машини (над 55 градуса) и не знам как се представят.
    Панасоник също са много добри изделия, имат убийствени машини и са на добри цени, за представянето важи горното - не съм сравнявал 65 градусовите.
    Самсунг също са много добри изделия и според мен цена/качество, освен T-CAP серията на Панасоник няма кой да ги бие.



    Пак заповядай.
    1.Как да преценя дали отоплителната ми система е оразмерена за високо- или за нискотемпературно отопление. По броя на глидерите спрямо кубатурата на помещенията или по други показатели. Например: едната от стаите е с кубатура 28,3 куб.м и има 15 алуминиеви глидера с височина 57 см..
    2.Какъв е режимът на работа на термопомпите? Компресорът постоянно ли работи или се изключва от време на време. Питам, защото не ми е ясно, ако например на една Тошиба Пауърфул с максимална изходна температура на водата 60 градуса или един Панасоник с 65 градуса им задам 55 градуса на изходящата вода, как ще работи системата за да поддържа тази температура? Непрекъснато ли ще работи компресора и съответно ще гълта киловати или от време на време ще се изключва. Освен компресора и циркулационната помпа има ли друга част от системата, която гълта ток? Знам, че системите on-off се изключват периодично, а как стои въпросът с инверторите ?
    3.Нужен ли е буферен съд? Ако да, той трябва да е много добре термоизолиран, нали? Иначе се превръща в радиатор. Може ли стар бойлер да играе ролята на такъв?

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Mar 2015
    Мнения
    559
    #7

    Отговор: Въпрос за термопомпа въздух-вода

    Както казва Cooler, има шанс да се справиш и с наличните радиатори при ниска температура, ако си ги преоразмерил.
    При мен се получи точно така, замених чугуненуте глидери с алуминиеви, като оставих бройката, сега в стая 25 квадрата имам 22 глидера H500 и пелетният ми котел подава на 42С, а в помещението е 22-24С при около -7 / -10С външна. П.С. може да погледнеш и тук

  10. Novice
    Тук е от
    Nov 2015
    Мнения
    6
    #8

    Отговор: Въпрос за термопомпа въздух-вода

    Аз попитах и AC_From_Hell. Как да разбера системата ми каква е - ниско-, средно- или високотемпературна. Не съм компетентен, не знам какво значи отоплителен товар, как да го изчисля. И ако е действително преоразмерена, т. е. по-голям котел и повече ребра отколкото са ми необходими, какво следва от това по отношение на основния въпрос, който ме вълнува - каква термопомпа да избера?

    - - - - - - - - - -

    Извинете, не Ви видях отговора, в момента отговарях на Cooler

    - - - - - - - - - -

    Цитат Първоначално публикувано от P.Hristov Виж публикацията
    Както казва Cooler, има шанс да се справиш и с наличните радиатори при ниска температура, ако си ги преоразмерил.
    При мен се получи точно така, замених чугуненуте глидери с алуминиеви, като оставих бройката, сега в стая 25 квадрата имам 22 глидера H500 и пелетният ми котел подава на 42С, а в помещението е 22-24С при около -7 / -10С външна. П.С. може да погледнеш и тук
    При мен ситуацията е следната: най-голямата стая, която се явява хол с размери 20 кв м. има 29 алуминиеви ребра с височина 44 см. При температура на изхода на котела 50-55С и външна -5 /-6С в стаята е около 22-23С. Къщата е без външна изолация

  11. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG
    Мнения
    2,341
    #9

    Отговор: Въпрос за термопомпа въздух-вода

    Ако радиаторите са преоразмерени машина до 65 градуса ще ти е достатъчна. В краен случай като стане -10 ще палиш котела. Друг вариант е да се добавят глидери, ако можеш да намериш същия модел. Всякакви възможности има. 130м2 не е много, подходящо е за термопомпа.

    Инверторните термопомпи също спират понякога, когато отоплителния товар е по-малък от минималната им мошност - както с обикновения климатик. Това, че компресорът работи постоянно е много по-добре от машина, която се включва и изключва - много по-икономично е да де променят оборотите, пък и двойнороторните компресори са много икономични в режим на частично натоварване. Буферен съд е пожелателен, задължителен става, ако обемът на водната система е малък. Освен компресора и водната помпа, консуматори в системата са и вентилаторите на външното тяло и няколко вата за електрониката.

  12. Novice
    Тук е от
    Nov 2015
    Мнения
    6
    #10

    Отговор: Въпрос за термопомпа въздух-вода

    Бихте ли ми дали фирма в Бургас или Варна, с която да говоря за Панасоник Т-Кап

  13. Member
    Тук е от
    Dec 2014
    Мнения
    162
    #11

    Отговор: Въпрос за термопомпа въздух-вода

    Климамаркет Варна
    AC_From_Hell одобрява това.

  14.  
     
  15. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG
    Мнения
    2,341
    #12

    Отговор: Въпрос за термопомпа въздух-вода

    +1 за Климамаркет.

    Като гледам може би утре ще сколасам да направя таблицата, дано ми остане време, че и на мен ми е интересно.

  16. Member
    Тук е от
    Dec 2014
    Мнения
    162
    #13

    Отговор: Въпрос за термопомпа въздух-вода

    Имам едно листче с перформънс данни за Зубадана. Поствам го тук, за може знаещите да предложат нещо по-добро на добра цена

  17. Senior Member Аватара на AC_From_Hell
    Тук е от
    Jun 2011
    Живее в
    BG
    Мнения
    2,341
    #14

    Отговор: Въпрос за термопомпа въздух-вода

    Лека полека оформям таблици при 35, 45 и 55 градуса на изходящата вода. Ето докъде съм я докарал. Всички данни са от актуални документи на Панасоник, Тошиба и Мелко, ще допълвам и за Дайкин и Самсунг като имам време:

    35/7 Номинална мощност COP при номинал Максимална мощност COP при максимал Мощност при 2° COP при 2° Мощност при -7° COP при -7° Мощност при -15° COP при -15° Мощност при -20° COP при -20° Цена
    Toshiba 8kW 8,00 4,46 8,52 4,24 7,46 4,37 5,74 3,41 4,47 2,71 3,78 2,44 9505,00
    Toshiba 8kW P 8,00 4,76 16,92 3,98 15,19 3,53 11,92 2,92 9,37 2,43 7,77 2,13
    Melco 8kW 8,00 4,40 10,22 3,93 9,60 2,84 8,96 2,61 7,20 1,93 6,09 1,62 9947,00
    Melco 8kW Z 8,00 4,65 12,36 4,34 12,11 3,22 11,35 2,84 10,11 2,39 7,47 2,25 11818,00
    Pana 9kW HP 9,00 4,84 9,00 4,84 9,00 3,59 9,00 2,85 8,30 2,59 8308,00
    Pana 9kW HT 9,00 4,64 9,00 4,64 9,00 3,45 9,00 2,74 9,00 2,43 9411,00
    Pana 9kW T-Cap 9,00 4,84 9,00 4,84 9,00 3,59 9,00 2,85 9,00 2,56 9089,00
    Toshiba 11kW 11,20 4,88 14,63 4,52 12,42 4,59 9,67 3,66 7,52 2,97 6,20 2,63 12619,00
    Toshiba 11kW P 11,20 4,88 18,05 4,20 15,67 3,61 12,79 2,94 11,23 2,59 9,19 2,12
    Melco 11kW 11,20 4,45 14,79 4,15 11,49 3,16 10,59 2,73 8,17 2,16 6,87 1,79 11161,00
    Melco 11kW Z 11,20 4,46 14,82 4,04 13,46 3,10 14,51 2,54 13,59 2,17 10,46 2,14 12554,00
    Pana 12kW HP 12,00 4,74 12,00 4,74 11,40 3,44 10,00 2,73 8,90 2,46 10361,00
    Pana 12kW HT 12,00 4,46 12,00 4,46 12,00 3,26 12,00 2,52 12,00 2,17 12087,00
    Pana 12kW T-Cap 12,00 4,74 12,00 4,74 12,00 3,44 12,00 2,72 12,00 2,42 11646,00
    Toshiba 14kW 14,00 4,50 16,74 4,24 13,59 4,36 10,79 3,56 8,34 2,95 6,36 2,39 13531,00
    Melco 14kW Z 14,00 4,22 16,42 3,79 15,79 2,71 15,66 2,44 14,00 2,15 11,77 2,08 13761,00
    Pana 12kW T-Cap 12,00 4,74 12,00 4,74 12,00 3,44 12,00 2,72 12,00 2,42 11646,00
    Toshiba 16kW 16,00 4,30 16,76 4,30 14,59 4,12 11,25 3,46 8,63 2,84 7,25 2,76 15023,00
    Melco 16kW 16,00 4,10 17,28 4,03 13,42 3,07 12,37 2,65 9,55 2,10 8,03 1,74 13324,00
    Pana 16kW HP 16,00 4,28 16,00 4,28 13,00 3,28 11,40 2,68 10,30 2,35 13354,00
    Pana 16kW T-Cap 16,00 4,28 16,00 4,28 16,00 3,10 16,00 2,49 16,00 2,32 17319,00

    45/7 Номинална мощност COP при номинал Максимална мощност COP при максимал Мощност при 2° COP при 2° Мощност при -7° COP при -7° Мощност при -15° COP при -15° Мощност при -20° COP при -20° Цена
    Toshiba 8kW 0,00 0,00 8,13 3,36 7,23 3,03 5,55 2,30 4,31 1,89 0,00 0,00 9505,00
    Toshiba 8kW P 0,00 0,00 14,00 3,33 12,69 2,97 10,16 2,44 8,04 2,00 6,72 1,73
    Melco 8kW 8,00 3,40 9,71 3,14 8,29 2,37 8,32 2,05 7,00 1,56 6,04 1,37 9947,00
    Melco 8kW Z 8,00 3,42 11,55 3,42 11,35 2,67 10,73 2,19 9,66 1,83 7,47 1,78 11818,00
    Pana 9kW HP 0,00 0,00 9,00 3,66 9,00 2,95 8,70 2,31 7,60 2,11 8308,00
    Pana 9kW HT 0,00 0,00 9,00 3,66 9,00 2,80 8,90 2,32 8,80 2,07 9411,00
    Pana 9kW T-Cap 0,00 0,00 9,00 3,66 9,00 2,95 9,00 2,21 9,00 2,09 9089,00
    Toshiba 11kW 0,00 0,00 13,62 3,62 11,72 3,29 9,16 2,63 7,12 2,13 5,84 1,88 12619,00
    Toshiba 11kW P 0,00 0,00 14,74 3,49 13,03 3,03 10,61 2,45 8,13 1,88 7,64 1,77
    Melco 11kW 11,20 3,42 14,01 3,24 10,99 2,49 10,30 2,14 7,96 1,69 6,55 1,49 11161,00
    Melco 11kW Z 11,20 3,51 13,99 3,26 12,80 2,51 14,54 1,99 13,19 1,77 10,46 1,73 12554,00
    Pana 12kW HP 0,00 0,00 12,00 3,54 10,60 2,83 9,20 2,27 8,10 2,05 10361,00
    Pana 12kW HT 0,00 0,00 12,00 3,49 11,30 2,73 11,20 2,21 10,80 1,97 12087,00
    Pana 12kW T-Cap 0,00 0,00 12,00 3,54 12,00 2,82 12,00 2,17 12,00 2,05 11646,00
    Toshiba 14kW 0,00 0,00 14,26 3,56 12,02 3,27 9,59 2,67 7,37 2,19 5,64 1,79 13531,00
    Melco 14kW Z 14,00 3,28 15,55 2,98 14,82 2,16 15,39 1,98 14,00 1,75 11,77 1,69 13761,00
    Pana 12kW T-Cap 0,00 0,00 12,00 3,54 12,00 2,82 12,00 2,17 12,00 2,05 11646,00
    Toshiba 16kW 0,00 0,00 15,77 3,44 13,60 3,07 10,64 2,54 8,15 2,09 6,84 2,02 15023,00
    Melco 16kW 16,00 3,23 16,57 3,18 13,00 2,44 12,18 2,10 9,42 1,66 7,75 1,46 13324,00
    Pana 16kW HP 0,00 0,00 16,00 3,33 11,90 2,70 10,30 2,21 9,70 1,96 13354,00
    Pana 16kW T-Cap 0,00 0,00 16,00 3,33 16,00 2,54 16,00 2,11 16,00 1,98 17319,00


    55/7 Номинална мощност COP при номинал Максимална мощност COP при максимал Мощност при 2° COP при 2° Мощност при -7° COP при -7° Мощност при -15° COP при -15° Мощност при -20° COP при -20° Цена
    Toshiba 8kW 0,00 0,00 7,70 2,74 6,77 2,45 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 9505,00
    Toshiba 8kW P 0,00 0,00 11,08 2,68 10,18 2,41 8,40 1,95 0,00 0,00 0,00 0,00
    Melco 8kW 8,00 2,77 9,26 2,59 7,14 1,91 7,00 1,71 0,00 0,00 0,00 0,00 9947,00
    Melco 8kW Z 8,00 2,83 10,80 2,75 10,84 2,05 10,22 1,68 9,22 1,39 0,00 0,00 11818,00
    Pana 9kW HP 0,00 0,00 9,00 2,94 8,80 2,23 7,90 2,05 6,70 1,76 8308,00
    Pana 9kW HT 0,00 0,00 9,00 2,88 9,00 2,32 8,90 2,00 8,50 1,73 9411,00
    Pana 9kW T-Cap 0,00 0,00 9,00 2,94 9,00 2,21 9,00 2,02 9,00 1,74 9089,00
    Toshiba 11kW 0,00 0,00 10,98 2,75 9,53 2,42 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 12619,00
    Toshiba 11kW P 0,00 0,00 11,43 2,77 10,38 2,45 8,42 1,96 0,00 0,00 0,00 0,00
    Melco 11kW 11,20 2,60 12,80 2,54 10,10 1,88 9,69 1,62 7,77 1,34 0,00 0,00 11161,00
    Melco 11kW Z 11,20 2,67 13,20 2,58 12,21 1,95 14,42 1,61 12,90 1,36 0,00 0,00 12554,00
    Pana 12kW HP 0,00 0,00 12,00 2,88 9,10 2,20 8,20 1,92 7,00 1,68 10361,00
    Pana 12kW HT 0,00 0,00 12,00 2,80 10,80 2,22 10,10 1,91 9,70 1,68 12087,00
    Pana 12kW T-Cap 0,00 0,00 12,00 2,88 12,00 2,19 12,00 1,92 11,10 1,68 11646,00
    Toshiba 14kW 0,00 0,00 11,67 2,87 9,63 2,40 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 13531,00
    Melco 14kW Z 14,00 2,49 14,75 2,45 14,35 1,72 15,13 1,60 13,00 1,37 0,00 0,00 13761,00
    Pana 12kW T-Cap 0,00 0,00 12,00 2,88 12,00 2,19 12,00 1,92 11,10 1,68 11646,00
    Toshiba 16kW 0,00 0,00 14,12 2,70 11,93 2,31 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 0,00 15023,00
    Melco 16kW 15,21 2,52 15,21 2,52 12,00 1,86 11,52 1,66 9,23 1,32 0,00 0,00 13324,00
    Pana 16kW HP 0,00 0,00 14,50 2,68 9,80 2,17 9,00 1,82 7,90 1,61 13354,00
    Pana 16kW T-Cap 0,00 0,00 16,00 2,58 16,00 2,03 16,00 1,77 15,20 1,62 17319,00
    Toshiba Estia GEN 4
    Melco SW
    Melco SHW
    Daikin Altherma LT
    Samsung Split GEN 1
    Samsung Monoblock GEN 1
    Panasonic High Performance
    Panasonic High Temperature
    Panasonic T-CAP


    Малко уточнения, които са важни:
    0 - в номинални параметри съм сложил на местата, където няма данни
    0 - в мощностите (основно се появява при около -7) съм сложил на местата, където машините не могат да работят при такива условия (например само панасоник и някои модели на мелко могат да извадят 55 на водата при -15 външна температура)
    всички мощности при +2, -7 и -15 са максималните, които поддържат машините

    Като допълня данните за всички марки, ще пооформя таблиците и ще направя разни графики, които ще са по-лесни за разчитане и сравнение.
    Този пост е редактиран от AC_From_Hell; 15-11-15 в 22:21.
    Zlatka одобрява това.

  18. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    4,604
    #15

    Отговор: Въпрос за термопомпа въздух-вода

    И аз от дълго време се чудя относно използването на ТП вместо газовия котел, но извода, до който стигнах е, че ТП е подходяща и ефективна най-вече за система подово отопление и конвектори. С радиатори има шанс да работи на 50-55гр., но като цяло ТП са замислени и силата им е при 35гр. На 50-55гр. режима на работа не е ефективен, а при определени условия зимата разхода ще скочи много, а може и да не се справя ако не е оразмерена правилно.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Термопомпа Въздух-Вода
    От Electric във форум Други начини за отопление
    Отговори: 583
    Последно: 18-09-23, 09:22
  2. Термопомпа вода-вода и вода-въздух
    От rkk във форум Други начини за отопление
    Отговори: 311
    Последно: 03-04-23, 19:21
  3. Продавам една нова термопомпа въздух вода
    От Tony06 във форум Приключили продажби
    Отговори: 5
    Последно: 16-01-12, 22:26
  4. Термопомпа " въздух - вода"
    От Смехурко във форум Други начини за отопление
    Отговори: 5
    Последно: 29-12-09, 14:26
  5. Преработка на Daikin FTYN60 в термопомпа въздух/вода
    От vanko68 във форум Климатици Daikin
    Отговори: 13
    Последно: 17-06-09, 17:32

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе