Ами аз се придържам към съвета, който ти беше даден - да си направиш един ОВК проект, за да ти сметнат топлозагубите. Нещо ми подсказва, че ще са не повече от 5-6 кВт. После избираш термопомпа (от 2000 до 12000), а заедно с нея може да дойде и човекът, който ще изгради подовото. Воала.
Добрата новина е, че проектантът може да работи дистанционно - пращаш му архитектурата и останалата необходима информация (фасади, дограми и др), плащаш по банка или с наложен платеж и си готов. Цената предполагам ще е 100-200лв.
смятай както все едно ще ръчкаш климатици - 2*2.5 киловата за спалните щото няма по-малки, +3.5 - 5 киловата за хола. нищо няма да бачка на макс така че наполовина.5+5=10кв/2 5-6кв помпа, а зимата като се свие на половина така или иначе имаш 3-5 ел. нагревател за 15-20-те най-студените дни.
няма какво да се смята толкова. дори и т.помпа / клими излиза на кантар инвестицията.
голямото перо е ремонта + материали + да платиш на майстор да се учи на обекта ти.
Днес получих оферта за 17 000, без конвекторите за охлаждане, направо ми дойде в повече. Явно ще е с климатици работата.
17 хиляди да се топлиш на ток, при положение, че токът ще скача още на горе... за мен си е набутвация.
С три добри климатика ще ти излезе около 5-6 хиляди лева, плюс това зимата когато единият дефроства другите продължават да топлят помещенията, за разлика от термопомпата.
колко е помпата?
и колко за тръбите?
и колко за инсталацията?
БГВ бойлер ? буфер?
Не е пред мен офертата, но по спомен, термопомпата беше LG към 6.500, останалото бяха тръби, и хиляди джунджурии + бойлер, но без конвектори за охлаждане.
Поискай да махнат бойлера с неговото оборудване и да ти сложат един конвектор, то повече не ти трябва
Ще се минава на климатици, разликата е огромна. Незнам реално, разликата в цените и икономиите във времето сигурно няма да имат изравняване.
Аз също съм на мнение да се заложи на ТП с нискотемпературно подово за зимата и 1-2 конвектора за лятото. След дълго търсене и проучване достигнах до оферта от 4500 за инверторна ТП (24ка) Трео, и 5500лв daikin, с отделно вътрешно тяло и електроника и двете. Чисто нови компоненти, но сглобявана тук. Поради други причини избрах друг вид ТП, но това не е от значение за темата. Тръбата си я смятай 1,15лв/м. Колко ще ти е нужна незнам. Сметни и изолация под замазкта, колектор, ел задвижки и термостати ако искаш по - прецизно управление по стаите. Това са големите пера. Като сметки може би няма да има голяма разлика с климатиците, но усещането за топлина ще е като от парно.
Под сметки, имам предвид месечни за консумация на енергия. Първоначалната инвестиция си е значително повече. Кординатите не са проблем, но ще ти е необходимо да имаш параметрите на нещата, които ще са ти необходими. Както се спомена по - горе, най - добре в началото да се направи проект на който да се стъпи и тогава да започне реализацията му.