Здравейте , имам изгрaдено водно подово на апартамент в София , като за мое съжаление не ползвах готова система термопомпа въздух вода , а преработихме промишлен 4 канален климатик на LG MU5M30 за целта .
На 2 от изходите вързахме по едно вътрешно тяло с цел охлаждане през лятото , а на третия изход вързахме пластинчат топлообменник (италиански) , през койти циркулира водата за подовото отопление . Подовото ми е на 5 кръга , като единият не се ползва защото е в спалнята . Общата сметната мощност за подгряване с подово която ми сметна фирмата е 4.4кв . Апартамента е вътрешен с изолация и 3 камерна дограма .
През първите 2 години всичко беше ок машината загряваше водата в подовото до 39 гр. и иключваше да си почива . За съжаление миналата година стана авария (3-тата година ) пластинчатият топлообменник се проби и системата леко гръмна . Разширителният съд се пръсна и по тръбите на фреона премина вода , която влезе във външното тяло . От LG казха ново тяло , но познатият който ми монтира системата реши да се пробва да го ремонтира и успя . (ЕВАЛА ЗА КОЕТО)Разглоби го продуха го са азот , вакоумира всяка част по отделно за да изкара всичката влага от него , смени му маслото и в момента тялото работи . Оказа се обаче че италианските топлообменници не са толкова квалитетни защото на още двама негови клиенти бяха изгърмяли . Предложи ми да сложим китайски аналог , какъвто е монтирал вече 10 бр и не е имал проблем с тях . Китайският аналог се води и с по високо топлотдаване по характеристика от италианския . Уви обаче на живо нещо не е така . Монтирахме го , обезвъздуших системата , в която добавих и пропилен гликол с цел при дефрост да не се получават ледени кристалчета в топлообменника ( които вероятно са причина за пръсването на стария) Монтирах си термодатчици за да следя входяща т на фреон и изходяща температура на фреон . И какво се оказа .
Температура на фреон вход след дефрост 50гр. на изход 45 гр
След успокояване на системата заспива на 44 гр на вход и 41 на изход
Температура на вода след загряване от топлообменника 32 гр и след като се върне през подовото 29-30гр .
Каквото и да правя повече от 32 гр, не подава топлообменника .
Циркулационната помпа ми е 3 скоростна уви на която и скорост да включа темепратурата не се променя .
Предишните години променях топлоотдаването точно с нея при температура над 0 работеше на най-ниска скорост , като паднеше температурата увеличавах скоростта и се увеличаваше топлообмена с което винаги в апартамента беше 23 гр . сега максимално достигам 20 гр температра в апартамента .
Модела на топлообменника е SR-B3-23A-40-4
Heat transfer area 0.92m2
Working pressure 4.0 Mpa
Capacity as condenser 10.5kw
Capacity as evaporator 7.5kw
Manifactored for Frigocommerce international ltd .
Made in China.
Ще се радвам ако някой се е сблъсквал с такъв проблем да сподели , някакво решение или предложение за решение на проблема .
Поздрави и весели празници на всички .