Я първо някой да ми покаже къде съм написал, че става въпрос за панелен блок, а не за нулев етаж на къща !
И второ, четете детайлите бе хора - попитал съм точно две неща и точно те ме вълнуват, а не мнението на този или онзи "какво трябва или не трябва" по други въпроси
Въпроса както се заформи в предишните постове е в кой нормативен документ е записано да НЕ си правя замазка от 20 см ?
Ако имаш някакви собствени въпроси към нормативните документи, не ми ги приписвай тези твои въпроси като зададени от мен, а си ги търси отговорите сам в нормативните документи !
В гаража например мога ли да сложа водно подово отопление с дори 30 см замазка ? Мога !
Написал си "а не трябва", но не си ти тоя който ще ми кажеш какво да правя в собствената си къща, или пък в собствената си панелка - ще ми го кажат нормативните документи какво мога или не мога.
Ако искам, в къщата си на втория етаж ще сложа 15 см, ако искам няма да сложа - решението е мое, а не твоето "не трябва" !
-----------------------------------------------------------------
Относно 2-та сантиметра
Вече 20 години ползвам електрическо подово отопление в две спални.
И в двете циментово пясъчната замазка е около 2см, като в тия 2 см е и кабела от 4-5мм, т.е. над кабела замазката е около 15мм.
В едната спалня под кабела има 7-8см перлитово-циментова замазка (тогава нямаше XPS на пазара)
Другата спалня е правена няколко години по-късно и най-отдолу има 4см XPS, после метална рабицова мрежа с около 3-5мм тераколова замазка и след това е кабела с циментово-пясъчната замазка от общо 2 см.
Отгоре и в двете спални има ламиниран паркет. Няма как да видя какви са пукнатините, освен ако не махна паркета, Но пък от друга страна, ако имаше пукнатини, кабела отдавна отдавна щеше да е прегорял,
Така или иначе, всяка година за периоди от 2-4 месеца ползвам това отопление 24х7, като зададената температура (на въздуха на височина 1,3м) в терморегулаторите е 26 градуса. Досега повредите не са били в замазките или в прекъсвания по нагряващите кабели, а са били единствено в терморегулаторите - през годините съм сменил по 5-6 залепнали релета в тях.
Защо го пиша това - не приемам съвети от хора, които не са виждали замазка от 2 см, но с лекота обясняват как ще се напука за 0 време.
... да не говорим, че дори и да се напука, това не се отразява на експлоатацията при подгряващи температури в рамките на 30 градуса.