Първоначално публикувано от
seanjohn
Здравейте на всички, направих си ТП от климатик Fujitsu AUYG30LRLE с топлообменник 1.38м2 който му дават 14кв на кондензация,системата ми е 10кв,но прецених,че по големия ще и повлияе добре.
Отоплявам общо 100м2,две къщи свързани с локално парно помежду си с радиатори.Вече 2 месеца машинката си работи като часовник до 5C външна Т гори 600-800вата ,до -1 C гори 1000вата и при -7 гореше средно с дефростите около 1600вата.
Поддържам водата на 36-38C топла и студената ми е 34-36C, до тук добре,но идва и питането ми което се породи от няколко мнения в друг форума където се спомена,че ако фреона влиза с T по ниска от 46C в кондензатора има вероятност да се товари компресора и едва ли не да изгори.Трябвало входящата Т на фреона да е поне и над 50C за да не се получи навлизане в компресора на фреон в течна фаза?! Има ли истина в тези предположения,защото определено се поуплаших за системата си,а при мен в 90% от времето когато навън е над 0C фреона който постъпва е 36-38C,когато машината трябва да наваксва охлаждането на радиаторите се форсира, прави за известно време фреона на 45-50C и полека спада в режим на поддържане при температурите споменати по горе.
Добавям и снимка при външна Т от 6C,има ли основания за притеснение при такива температури който се измерват на вход/изход на топлообменника като са абсолютно реални.
Благодаря ви предварително,надявам се да намеря отговори тук,защото на другото място всеки мълчи.