Здравейте. Следващите две седници трябва да направя финален избор за ТП,бойлер и солари.Много ще се радвам на съвети и мнения на специалистите тука, като Lazar и други.
Та къща във Варна, отопляема площ около 200м2 (2 етажа). Навсякъде подовото е положено. Предвидени са по проект и желание: отопление на подово, 300лтр бойлер, 2 солара за топлата вода и 6 броя стенни конвентора за охлаждане +2 лири в баните. Та човекът който ми изгради подовото и който би трабвало да доизгради и завърши системата ми предлага следното:
2 броя ТП GT-SKR020(ВТОРАТА В ТАБЛИЦАТА ДОЛУ). Идеята му е едната ТП да е основна, втората да е спомагателна на първата при нужда и да отговаря за бойлера, същевременно ще има и резервен вариянт в случай че откаже едната. Ще има и малък разширителен съд заради конверторите. Интересува ме-някакви отзиви за тези ТП? Други предложения(със съответните доводи)? Двете ТП в момента са под 10000 лв общо. Общият им капацитет надхвърля този сметнат по ОВК проект (12,9 за охлаждане и 11 за отопление).
За бойлер ми предложи Теси или Елдом-предполагам че са същите за който Lazar говори и препоръчва, но ще видим какво е сложил в офертата.
За конвертори тези (има и в бял вариянт):
За соларите-чакам офертата, така че всякакви препоръки са добре дошли.
Като приоритети - надежност, комфорт, елементарно управление че съм с 3 моми в къщи и жена ми е скарана с техника с повече от 2 копчета или функции(и винаги техниката е виновна!).
Имам монофазен ток (отказаха ми 3-фазен).
Знам че ТП са китайски, но то кое не е в днешно време.
Като лимит-да кажем че не е определящ, но се опитвам да се събера в 20000 лв за всичко.
Много благодаря на отзовалите се с предложения и мнения. Изчел съм почти всичко във форума, но нещата в тази област се менят толкова бързо че публикации от преди 6-10 месеца вече са остарели

(и винаги техниката е виновна!).
. Добре е да имаш добри идеи, но много по-важно е как ще ги изпълниш. Ако ти се чете, мога да ти дам подходящо четиво за случай, подобен на твоя, да видиш как може да се окепази една добра идея от безхаберни майстори:
. Относно тази така наречена каскадна инсталация с 2 ТП-това се роди като идея сега и не съм чел, та затова и птам. На обяснения звучи добре - същото като на въпросния доктор: едната е основна, другата е спомагателна и работеща за бпйлера със соларите. Но на практика-случват ли се така нещата? тов питам.

. Не е било до оферти-защото оферта от теб не съм искал и не съм получавал, или поне не помня. Помня че бе нещо в полза на газова инсталация, при положение че газта ми е до оградата и оригиналния ми овк е с газов котел. Но жена ми има панически страх от газ та затова отидох към ТП.