Отговор: Отопление на апартамент с термопомпа и радиатори
и конвектори и нова инсталация до всеки. или поне там където имаш проблеми. 8 киловата са 8 киловата на +7градуса, ние нямаме английският климат тук и без изолация може и да малее. може да пробваш но намери начин да оставиш печката на дърва за студен резерв поне един сезон.
Хидроизолацията ще бъде компромисен вариант в случай, че покривът не бъде изградeн. Сега, през пролетта, планирам да правя външна изолация на жилището.
- - - - - - - - - -
Не мога да пусна нова инсталация, тъй като това би означавало изкъртване на апартамента. Изолацията ще бъде направена на 99% това е сигурно.
Печката не мога да я оставя, тъй като условието е нейното предаване.
Максимално ефективна изолация ще е важна според мен с тази скромна мощност на помпата и предполагам ще трябва да се подсигури и с ел. нагревател за по-студените дни.
В youtube попаднах точно на един мисля че англичанин и с 7 киловата май отоплява къща, но показва че вътре държи 20-21гр:)
Скромна но постоянна. Ще стигне си мисля. Ще е интересно. И ще чакаме обратна връзка. Надявам се да се получат нещата.
И за мен ще е интересно какво ще се получи накрая и не разбирам много от темата
Според мен, търси хората от общината и се договорете за промяна , вместо термопомпа да вземеш газов котел. Явно не си знаел с какво се захващаш, и какво е вложението покрай термопомпата. Струва ми се, че ще увиснеш с тая инсталация.....
Цитат:
Първоначално публикувано от
Ninio
...
Въпросите ми са няколко:
- Най-важният и клиширан въпрос – ще успее ли тази термопомпа да отоплява апартамента? - по-скоро да
- Ако отговорът е „не“, какво мога да направя?
- Казаха ми, че помпата работи на 60°C. Това наистина ли е така, тъй като съм чел, че повечето работят на максимум 45–50°C? - всъщност, рядко ще ти трябва повече от 45°C
- Ще мога ли да отоплявам и бойлера с нея? - да, има вариант
- В една от стаите ми предстои цялостен ремонт – има ли смисъл да положа нови тръби? - зависи колко "стари" са старите, аз бих ги подменил и задържал радиаторите. Няма нужда да хвърляш излишни пари за конвектори, ако бюджета позволява добави глидери или допълнителни радиатори, където е възможно.
...
И най-важното.
Консултирай се със специалист по отопление/термопомпи, а не разчитай само на форумни съвети от потребители, каквито са повечето от нас.
Като за начало, опитай с лично съобщение до Lazar. Той е специалист.
Благодаря за отговорите !
Категорично няма да разчитам само на мненията на хората във форума, без това да звучи като обида към когото и да било. Знам, че тук има професионалисти и именно това ме накара да пусна темата, тъй като нещата се случиха много бързо, а аз съм от хората, които искат да направят всичко както трябва.
Така или иначе вече сте се пуснали по пързалката и няма връщане назад. Та това което можете да направите е най-вече да се погрижите за добрата изолация.
А нужда от охлаждане няма ли да има?
Направете всичко възможно, за да прекратите или отклоните подмяната на печката за термопомпа. Има голяма опасност да направите изолация и да студувате, а щом до сега сте се отоплявали на печка, не сте стояли на студено. Всичко опира до сметка на топлинните загуби на това жилище с изградена изолация и тогава да се прецени каква работа може да върши наличната инсталация и радиатори.Инвестиция трябва и за битовата гореща вода. Успех и дано не се върнете в изходна позиция
Цитат:
casal
Така или иначе вече сте се пуснали по пързалката и няма връщане назад. Та това което можете да направите е най-вече да се погрижите за добрата изолация.
А нужда от охлаждане няма ли да има?
Така е — връщане назад няма. Изолацията ще я направя сега през пролетта и ще се постарая да намаля топлинните загуби до минимум.
Относно охлаждането – имам нужда, особено за едната стая, над която е външната тераса. Там положението е меко казано тежко – през зимата е най-студено, а през лятото точно обратното
- - - - - - - - - -
Цитат:
Icata69
Направете всичко възможно, за да прекратите или отклоните подмяната на печката за термопомпа. Има голяма опасност да направите изолация и да студувате, а щом до сега сте се отоплявали на печка, не сте стояли на студено. Всичко опира до сметка на топлинните загуби на това жилище с изградена изолация и тогава да се прецени каква работа може да върши наличната инсталация и радиатори.Инвестиция трябва и за битовата гореща вода. Успех и дано не се върнете в изходна позиция
Вече няма какво да се направи. Хората минаха на оглед, направиха снимков материал на печката и няма как да не я вземат.
Силно се надявам, че след като намаля топлинните загуби и с оглед на по-мекия зимен климат, нещата ще се получат добре.
Тя работата малко - на ти копчето, уший си балтона, ама айде...:wink:.
То огледа добре, но какво следва... договор имаш ли, предписания.... аз лично не бих отказал харизан кон, за охлаждане бодни клими които могат и да помагат на топло ако има нужда
- - - - - - - - - -
Аз не съм чул още в нашата община нещо да е мотирано по програмата
Цитат:
vladgad
То огледа добре, но какво следва... договор имаш ли, предписания.... аз лично не бих отказал харизан кон, за охлаждане бодни клими които могат и да помагат на топло ако има нужда
Както вече казах по-горе, подписах договора миналата седмица. Дойде представител на фирмата и описа какво ще трябва да се добави към системата.
- - - - - - - - - -
Аз не съм чул още в нашата община нещо да е мотирано по програмата
Ами нашата е заможна какво да кажа :BigGrin
И англичаните имат някаква програма да заменят газови котли за термопомпи, ама и там на много места са без никаква изолация