Отопление на апартамент с термопомпа и радиатори
Здравейте,
В общината, в която живея, има европейска програма за по-чист въздух и се предлага подмяна на старите печки с термопомпи. Реших да кандидатствам, тъй като живея на 5-и етаж и нямам асансьор, а качването на дърва вече ми е много досадно, както и по други ред причини.
В момента се отоплявам с печка на дърва и водна риза 27 kW. Апартаментът ми е близо 100 кв.м. Имам изградена затворена отоплителна система, която преди е била отворена. Проблемът при мен е, че едната отоплителна линия захранва две стаи и при изграждането ѝ са използвани тройници. На тази линия има два панелни радиатора и един конвекторен (който преди е бил чугунен). Тръбите, които захранват тази линия, са с ф18.
Тук е моментът да спомена, че в стаята, в която се намира единият радиатор, той е студен отдолу и топъл отгоре. Няма въздух в него, а преди месец го свалях и почиствах. Не знам дали проблемът не е в дебита.
Останалите две линии (от общо три) са за банята и другата ми стая. В банята имам 120-литров бойлер плюс един глидерен радиатор, а в другата стая – още един панелен радиатор. Те са захранени с тръби 16 мм.
Единственото, което знам за термопомпите, които се поставят по програмата, е марката – Ми…а (не знам дали е позволено да я споменавам във форума).
Нямам външна изолация, но ми предстои полагането ѝ след зимния сезон. Друг фактор е липсата на покрив над две от стаите, тъй като над тях има външна обща тераса на блока. В момента водя преговори със съседите за изграждане на покрив.
За по-голяма яснота:
разполагам с 3 панелни радиатора, 1 конвекторен радиатор, бойлер 120 л + 1 глидерен радиатор.
Въпросите ми са няколко:
- Най-важният и клиширан въпрос – ще успее ли тази термопомпа да отоплява апартамента?
- Ако отговорът е „не“, какво мога да направя?
- Казаха ми, че помпата работи на 60°C. Това наистина ли е така, тъй като съм чел, че повечето работят на максимум 45–50°C?
- Ще мога ли да отоплявам и бойлера с нея?
- В една от стаите ми предстои цялостен ремонт – има ли смисъл да положа нови тръби?
Благодаря ви предварително за вниманието!
Отговор: Отопление на апартамент с термопомпа и радиатори
Е, кой ли може да ви каже след като не се знае мощността на модела, а и със сигурност ще е много по-малко от тези 27kW. Пък и дори да знаехте модела, пак ще е трудно да се прецени, ако не можете да си сметнете топлозагубите, а и щом ще се прави изолация тепърва - съвсем няма как да се прецени на този етап:)
Днес буквално подписах договора с общината. В документа не е посочен конкретният модел на термопомпата, но мощността и е 8 kW.
И аз не съм специалист по темата, но предполагам че ще трябва доста да намалите загубите чрез изолация. Предполагам знаете и че тези мощности са при по-топло време навън, а под 0гр ще са други. Наоколо топли ли някой, защото в някои случаи вътрешна изолация може да свърши и по-добра работа за намаляне на загубите
Информация, която даваш е крайно недостатъчна, за да може да се даде дори приблизителна хипотеза.
Дай площ на помещенията, съответните отоплителни тела и с какъв размер са.
Това има една стая, в която има един радиатор, нищо не говори.
Ще трябва да предвидиш препряване на инсталацията, тъй като в момента имаш нещо, което явно не работи.
Питай фирмата дали може да си доплатиш за нещо по-така…:wink:
Да разбирам, че е така.
Стая 1 - 12кв. панелен радиатор 1200x600
Стая 2 - 19 кв. панелен радиатор 1200x600 + конвекторен 4.2кв
Стая 3 - 20кв. тук се намира печката, която ще е заменена с панелен радиатор 1800x500
Стая 4 - 14 кв. панелен радиатор 1200x600
Така като гледам, само в стаята с конвектора имаш достатъчно отоплителна площ за ТП.
Тези радиатори имат 700в. при т. на водата 45гр. и 1000в. при 55гр., тоест, за да се топлиш ще трябва помпата да работи във високотемпературен режим, което не е никак икономично.
Предвиденият в най-голямата стая е абсурдно малък, за да я стоплиш, там 2 с този размер ще ти трябват.
В момента с каква т. на водата, какви градуси постигаш в помещенията?
Отделно водният обем на инсталацията е малък и ще трябва да слагаш и буферен съд, който трябва да предвидиш като място за монтаж.
Истината е, че нямам място в стаите за по-големи радиатори от тези, които са под прозорците. Печката я поддържам на около 60°C, защото ако повиша температурата повече, в стаята става прекалено топло.
Не мога да дам обективна оценка за реалната температура в помещенията, тъй като не съм я измервал с отделен термометър. На конвекторния радиатор термометърът показва 20-21°C, но това помещение е с две фасадни стени, а над него има външна тераса.
Относно буферния съд – при огледа на жилището го споменаха, но нямам представа къде би могъл да се монтира без къртене и полагане на нови тръби.
Смятате ли, че ако подменя всички радиатори с конвекторни или глидерни, това би било по-добро решение?
Забравих да спомена, че се намирам на морето и тук няма много студени зими вече, рядко става под 0
С глидери(алуминиеви) разликата в топлоотдаването не обосновава инвестицията, след като пак ще сложиш същия размер.
Най-добър резултат ще постигнеш с конвектори, стига да не ти пречи духането, така ще имаш сравнително нискотемпературна инсталация.
Но най-добре сложи конвектор, вместо радиатор, в голямата стая, а заварените ще ги мислиш постфактум(винаги можеш да ги подмениш, ако не стига топлото).
Буфер ще трябва да сложиш, 100л е с размера на един бойлер, и ще трябва да му намериш място.
Като цяло ще трябва да преправяш инсталацията, в зависимост къде ще се монтира ТП.
Иначе подовото се води с по-висока ефективност от радиаторите
- - - - - - - - - -
И малко информация в тази статия
https://mycond.bg/blog/toplinna-pomp...t-i-beethermic
Май решението ще бъде да сложа конвектори.
Термопомпата ми пасва идеално на терасата, а буферът най-вероятно ще бъде поставен на мястото на печката.
За голямата стая фирмата ми предоставя радиатор и мисля първоначално да пробвам с него, тъй като това е най-топлата стая. Освен това конвекторите са доста шумни. Ако не се получи добре, тогава ще мисля за друг вариант.
Бях споменал, че в едната стая ще правя основен ремонт дали не е удачно там да махна радиатора и да сложа подово ?
Щом споменавате открита тераса, значи има термомост през нея. Или изолирайте там пода или вътрешна изолация, за да намалите максимално загубите.
Терасата всъщност представлява покрива над стаята. Първоначалната ми идея беше да направя вътрешна изолация с гипсокартон и каменна вата, но това се оказва невъзможно, тъй като изолацията на самата тераса е компрометирана и в помещението се появява влага.
Именно поради тази причина споменах в началото, че водя разговори със съседите относно изграждането на покрив. Фактически това е най-студената стая, въпреки че е с южно изложение и за това се пренудих да сложа конвектор там.
Не става ли да се хидроизолира, а и нали на това място пак ще трябва топлоизолация, дали отвън, дали вътре.