IN MEMORIAM: Христо Христов
Останал съм с впечатление, че западняците имат едни или други недостатъци, но една от хубавите им черти е работата в екип. Това е, което ни липства на 95% от българите. Ако се научат да работят в екип, особенно алпинистите, където грешките и индувидуализма се наказват строго, труповете в Джомолунгма щяха да са по-малко. Много по-малко. Мисля, че стремежа към индувидуализъм и не на последно място глупостта е причина за смърта на двамата алпинисти и на тези преди тях. Нека наричаме нещата с истинските им имена, за да може следващият път някой да се поучи от грешките си.
Слушахте ли вчера другият, дето беше в шоуто на Слави? Не стига, че набързо се отказаха да го търсят, ами и сега излезе, че Христо е тръгнал за Еверест с давеща кашлица , която го мъчела няколко дена и не била позатихнала дори... С тая кашлица тръгнал без маска. Той ли е искал да се самоубива или те не са искали да му попречат?
Приблизително същото писах в клубовете на ДИР БеГе. Бяха отворили клуб за възхвала на Елена Йончева. Защо? Защото не си седи дома, не ражда деца и не ги гледа. Като гръмне някъде пушка и тя тръчи. Само и само да не си е дома.
Има си хора с дефекти, не ги свърта на едно място. Други имат неправилни хормонални нива - почти без адреналин. На тях им трябва или истинска стрелба, или истински алпинизъм. Само истинска заплаха за живота им горе-долу им нормализира обмяната на веществата.<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">
- Ще се върна в Ирак. Заради тръпката.
- Карбовски, момент! - реплика на Кеворкян. Към момичето: Каква тръпка? Я обяснете?
- Еми тръпката. Там е друго, стреля се. Тръпката е истинска. Аз съм опитвала с мотор на пълна скорост, по мокър път. Ама не е същото.
===============================================
Цитат по памет от "Всяка неделя". Интервю с рейнджърката, която е простреляла друга поради невнимание.
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Повдигам един много по-общ въпрос от конкретно тази експедиция. Защо трябва да обръщаме внимание на подобни нещастници, едва ли не да ги изкарваме герои? На какво учим децата си - на щуротия!
Защото това са нещастници със сбъркана психика или обмяна на веществата. Също като *******ите. Еми не им е дадено да се кефят на готините п*****. Така и на някои други не им е дадено да седнат като хората, да хапнат, пийнат - тези трите работи, и да се изкефят. Или в краен случай да свършат някоя работа и да кажат доволни: "Ама па добре стана".
И пак като *******ите, не си признават, че нещо им липсва - правят се на велики, на нещо повече от нас, обикновените. Дето просто ядат, пият, работят. Правят деца и ги отглеждат.
Стой си вкъщи, никой не те кара да ходиш никъде...но остави на другите хора да решават за себе си кое има ценност и кое не. И аз обичам ракия и зелена салата, но някои не обичат - такъв е живота , това е част от хубавото - ти се кефиш като пишеш код, другите се кефят като изкачват върхове - ценности и желания...
П.С. нищо лично ама мн. мразя подобни крайни мнения
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote"> ... остави на другите хора да решават за себе си кое има ценност и кое не.</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
С малко абстрактно мислене ще се сетиш, че и аз съм "друг". Затова не желая да ми пробутват пeдeрaслъци за изкуство и щуротия за героизъм.
Нито пeдeрaситe, нито щураците са виновни - те са си такива по рождение, така им е устроен организма. Те живеят между нас, такива са си и така ще ги попа ръси. Обаче както е наказуемо да учиш малолетен на пeдeрaслък, така трябва да е наказуемо публикуването на материали, в които безсмислената щуротия се обявава за героизъм.
Зашото не всяко дете има баща като мен, да му светне простите истини от първия ми постинг.
Макар и не в тази крайна форма и този стил на изказ, но и аз заставам зад тезата на Инжинера. Винаги има място за героизъм даже и в ежедневието. За мен са герои пожарникарите, които с цената на живота предотвратиха много голямо нещастие преди години при пожара в склада с взрив и момчето от Свищов, което спаси доста деца от потъналия автобус в река Лим, но не можа да спаси себе си.
А това че някой се е надценил и се е поставил над природните закони само да почеше собственото си "ЕГО" си е щуротия.
Принципно съм съгласен с вашите изказвания. Но с едно малко уточнение: аз преценям направеното по резултата от него. За алпинистите честно казано то си е предимно егоцентризъм според мен. В България нама бог знае колко известни, нито пък богати алпинисти, знаме на Джомолунгма си имаме отдавна а смисълът на ходене без маска там, където няма въздух и при това си болен примерно с пневмония някак си ми се губи и страни от здравия разум. Затова аз не ги приемам за пример тея хора, да ме извинят, ама не мисля че в тяхното положение така бих действал. За мен Христов е действал нездравомислещо, а останалите със здрав разум и пълно съзнание не са му попречили и се отрекоха от него при първия подходящ повод. Героизма го не скивам в тея постъпки.
Уточнението е: Обаче хора като Беринг и Амундсен аз обаче ги считам за герои, а не за хора с обратно кръвообращение, ако и условията им на действие да са сходни с тея на алпинистите. Ползата от науката или от опознаването на света за мен е неоспорима.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Уточнението е: Обаче хора като Беринг и Амундсен аз обаче ги считам за герои, а не за хора с обратно кръвообращение, ако и условията им на действие да са сходни с тея на алпинистите. Ползата от науката или от опознаването на света за мен е неоспорима.
<div align="right">Originally posted by D3BEPP*-*11/06/2004*:* 11:18:07</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Нерде Ямбол, нерде Стамбул!
Тия двамата са откриватели и изследователи а нашичкия си е с номер от 20000 нагоре между изкачилите Еверест.
На мен и друго не ми харесва, но това пак опира до ценностната система на всеки: Как на никого тук не направи впечатление смъртта на Николай Гяуров??? Справка тук: http://www.setcom.bg/news/forum/topi...TOPIC_ID=15101
Това което той е направил за славата и известността на България струва много повече отколкото ако цялата ни експедиция се беше качила под строй, с маршова стъпка и с песен на уста до върха!
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Затова не желая да ми пробутват *********** за изкуство и щуротия за героизъм.
ама как не съм знаела че хората, които се занимават със спорт или изкуство са сбъркани, с ненормално хормонално развитие...
разбирам че искаш максимално да предпазиш детето или децата си, да му/им предадеш собствения си опит но мислия че известна толерантност няма да навреди на никого, липсата на информация не помага - трябва да има информация, различни мнения и гледни точки, анализ на ситуацията - задължително. не съм за безсмисления героизъм с цената на всичко, може би не те разбирам, защото още нямам деца, не бих казала на детето си обаче - този е сбъркан защото не си седи вкъщи на топло да си пийва пиенето