IN MEMORIAM: Христо Христов
Един млад българин (може би) е успял да достигне своята голяма мечта.
За съжаление, той няма да може да разкаже за това, което е видял, нито да се радва на това, което е постигнал.
Нека почива в мир!
Въпросът ми е: според вас струвало ли си е риска? Как бихте постъпили на негово място?
Крайно безотговорно е един трениран и обучен алпинист да тръгне да щурмува 8-хилядник без кислород и радиостанция и най-вече САМ!
Чух и доста професионални и непрофесионални мнения, вариращи от пълен безотговорник до национален герой. Имам и собствено вече изградено, няма да го споделям, защото съм убеден, че се различава от масовото и няма да бъде добре прието...
За мъртвите или добро или нищо.
Всеки сам носи кръста си!
Споделям мнението на КрИс. Доказал се е пред себе си.
От всичко което се показа и изписа по медиите си правя извод че организацията на експедицията е била под всякаква критика уви.Мисля си освен това, че някои чисто човешки черти като самонадеяност, индивидуализъм, егоизъм при хора с такива екстремни професии са засилени до крайност и понякога са предпоставка за недобра преценка на ситуацията.Вярвам че всички са били добри професионалисти но не са работили в екип (дано не съм прав защото това е мн.жалко).Тръгнали без радиостанция защото тежала(и цала БГ не знае какво става), без кислородни маски защото така е по-трудно и по-престижно, срещат се на 50м. от върха и не се изчакват - е пълен лаик съм , но смятам че това са основни грешки!
Жалко за човека...
Не мислите ли че има нещо крайно фаталистично че всичко това се случва в годишнината от смъртта на друг Христо останал при върха?!
Споделям мнението на medunski както и това на Крис. Последните новини за Мариана го доказват. Мисля, че в този момент имаме повече нужда от смели, но и умни хора отколкото от мъртви "герои".
Току що прочетох за Мариана Масларова след като видях какво е писал Лупус и съм направо потресен: "била посъветвана от около 20 участника в експедицията да прекрати изкачването, но е решила да продължи.Опитни алпинисти смятат, че тя вероятно вече е мъртва"
?!?!?!
no comment
Аз до колкото разбрах Масларова е жива и се намира в някакъв базов лагер. Дано слухът ми да не изневерява, но такава информация дадоха по медиите.
За Христо Христов - слава на алпиниста, жалко за човека.
Дано се окажеш права аз прочетох горното във focus
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Споделям мнението на medunski както и това на Крис. Последните новини за Мариана го доказват. Мисля, че в този момент имаме повече нужда от смели, но и умни хора отколкото от мъртви "герои".
<div align="right">Originally posted by Lupus*-*25/05/2004*:* 10:20:03</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
Ставащото под Еверест за сетен път доказва нашата национална черта: "Он ли че ми кае на мен кво да праим...". Така беше и с Христо Проданов, така стана и сега. Жалко, но факт
Има моменти, когато каквото и да кажеш не можеш да изразиш това, което е вътре в теб - просто думите са безсилни и излишни. Ето и сега в мен се борят множество мисли и чувства. Един толкова млад българин изкачи върха на върховете и плати с живота си за това. Горд съм че имам сънародници способни на такъв подвиг... и в същото време съжалявам, че такъв човек си е отишъл. Не знам дали организацията е била зле, не знам дали Христо е бил самонадеян индивидуалист, не съм аз този, който ще каже дали е постъпил глупаво или не... знам само че безразсъдството не значи нито храброст нито героизъм. Въпреки всичко това уважението, което този човек предизвика у мен ни най-малко не е обезсилено.
Поклон пред човека и алпиниста Христо Христов
Не мога да ги разбера тез хора. Да ходят да мръзнат в тез тъпи планини за да видят "света от най-високо"
А в отговор на Slero бих отговорил: Ами с тези пари за екипировка бих изкарал една почивка на карибите
Мир на праха му!
Трудно се преценява от тук - много далече е, а света от високо изглежда другояче. Но и аз мисля, че като са тръгнали тримата заедно, трябвало е заедно и да се върнат. А каква е истината си знаят само те , тези които са били там.
На въпроса на Слеро: Достойно е човек да опита да надскочи физическите ограничения наложени му от природата, но според мен също така важно е да направи обективен разчет на силите си. Разбирам, че е трудно да се откажеш, когато си толкова близо, но какво печелиш от смъртта? Аз мисля, че бих спрял и изчакал да се върна с другите или веднага бих тръгнал надолу, ... но това го казвам тук и сега, а ако бях там ... Може би точно затова и не съм там - липсва ми необходимата капчица лудост.
Почивай в мир!
Aми мен ми е чудно друго.... Нашите що са го зарязали. И що всичко, което е направил за него оня румънец дето го е срещнал, е че е писал в интернет че Христо сигурно вече е умрял.
Е..ти и колегиалността. Тея дето тръгват натам би трябвало повече да се държат един за друг от войска на поход. Нашите обаче като видяха че идва по някой облак и се отказаха да го търсят поради лоши атмосферни условия. А в същото време други експедиции са се качвали нагоре - просто така - за да стигнат върха.....
Ама както и да е. Верно, аз не съм алпинист, някой може да каже, че не ги разбирам тез работи.....
За мен цялата ситуация не си е струвала. Не е била и добре обмислена. Не може без маска на 8000 метра да тръгнеш по най - дългия маршрут, щото е най - лесен. Ако трудният, но къс маршрут не е за тебе, значи и върхът не е за тебе... Успехът си струва, но не на всяка цена. Оставил е сега семейството си.... За какво? Дали ще ги стопли българското знаме на Джомолунгма? И какво толкова печели България с поредното флагче, като губи алпинист?
Някои казват, че е безразсъдна постъпката му - може и така да е.. Но нека се замислим как би се чувствал човек в такъв момент от живота си - да отиде там, където не всеки може - на Върха на Света?..
Почивай в мир, Христо!